Πουλιά στο αέρα: ο θρίαμβος της φάρσας στο θέατρο Αλίκη

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 2 Νοεμβρίου 2018

13

Πρεμιέρα έκανε χθες η πονηρή φάρσα Πουλιά στον αέρα του George Feydeau στο Θέατρο Αλίκη, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Νίκου Μαστοράκη, στην πρώτη του συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα. Ένας εκλεκτός θίασος πρωταγωνιστών -Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θεοδώρα Τζήμου, Ιωάννης Παπαζήσης, Χριστίνα Τσάφου, Νίκος Αρβανίτης,  Μαρία Κωνσταντάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Κωνσταντία Χριστοφορίδου, Δημήτρης Λιόλιος, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Ρούσσος. χαρίζει δύο ώρες αβίαστο γέλιο με μία κλασσική κωμωδία με φόντο δράσης το σύγχρονο Παρίσι.

16

Γνώμη μου: Το έργο του Feydeau χαρακτηρίζεται ως βοντβίλ. Είναι το θεατρικό είδος που κυριάρχησε στην Παρισινή Σκηνή κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έργου ελαφρού χαρακτήρα διανθισμένο με τραγούδια. Το είδος βελτιώθηκε ουσιαστικά από τον Ευγένιο Λαμπίς. Με τον καιρό τα τραγούδια άρχιζαν να μειώνονται μέχρι που εξαφανίστηκαν αφού το βοντβίλ αντικαταστάθηκε από την οπερέτα. Ο Feydeau ανήγαγε το βοντβίλ σε κωμωδία πλοκής, χωρίς ιδιαίτερες λογοτεχνικές επιδόσεις αλλά με ασυναγώνιστη θεατρική  τεχνική, περίτεχνη πλοκή, γρήγορους ρυθμούς και εκρηκτική κωμικότητα.

Αυτά ακριβώς θα δείτε και στο θέατρο Αλίκη, στη μεταφορά του έργου από τον Νίκο Μαστοράκη, σε μια ωραία σύγχρονη διασκευή που έχουν κρατηθεί όλοι οι βασικοί ρόλοι συν ο γκρουμ και ρόλοι όπως οι καμαριέρηδες και ο αστυνομικός έχουν αφαιρεθεί, δένοντας έτσι περισσότερο την πλοκή, με κείμενο άμεσο και καθημερινό. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα στο να ανεβεί ξανά, ένα έργο που το έχουμε δει στην Ελλάδα πέντε φορές με επαγγελματικούς θιάσους, με τελευταία ανεβάσματα το 1999 ως “Κούκου” και το 2016 με τίτλο “Το έξυπνο πουλί”. Ο Νίκος Μαστοράκης ενορχήστρωσε άλλη μια παράσταση συνόλου, με πολύ γέλιο, όπως είναι και το ζητούμενο στα έργα του Feydeau

Η φετινή του παρουσίαση στο θέατρο Αλίκη ευτύχησε και στη διανομή. Με την Βίκυ Σταυροπούλου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη ξανά μαζί στη σκηνή να υποδύονται το παντρεμένο ζευγάρι, η επιτυχία είναι ήδη εξασφαλισμένη. Το αγαπημένο αυτό δίδυμο, με μεγάλη θητεία στην κωμωδία, γνωρίζουν πολύ καλά πως να προσφέρουν γέλιο στο κοινό και εκεί έγκειται και η επιτυχία τους. Η αμεσότητα τους φτάνει στην πλατεία, ακόμα κι όταν οι θεατές ακούσουν τη φωνή τους πριν ακόμα εμφανιστούν στη σκηνή.

Δίπλα τους ένας θίασος με αξιόλογους ηθοποιούς που οδηγούν την παράσταση σε ενδιαφέροντα επίπεδα. Αποκάλυψη η Θεοδώρα Τζήμου στο ρόλο της αφέντρας Σβετλάνα, η Μαρία Κωνσταντάκη εξελίσσεται σε υπολογίσημη κωμική δύναμη (με κάτι από Lucille Ball πάνω της), στα καλύτερα τους ο Ιωάννης Παπαζήσης και ο Γιώργος Χρανιώτης, με απίστευτη ενέργεια και ωραία σκηνική παρουσία, ταιριάζουν ιδανικά στους ρόλους τους, αίσθηση προκαλούν η Μαριλού Κατσαφάδου και η Κωνσταντία Χριστοφορίδου με την εμφάνισή τους και πειστικοί στους ρόλους που υποδύονται η Χριστίνα Τσάφου, ο  Δημήτρης Λιόλιος, ο Γιάννης Ρούσσος και ο Νίκος Αρβανίτης, που εμφανίζεται ξανά στη σκηνή του θεάτρου Αλίκη μετά από 26 χρόνια (πρωτόπαιξε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο “Η κυρία δεν με μέλλει”)

Οι χορογραφίες  του Φωκά Ευαγγελινού -ειδικά της έναρξης και του φινάλε- είναι εντυπωσιακά ζωηρές, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη λιτά και λειτουργικά ενώ τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου είναι υπέροχα -ιδιαίτερα τα ανδρικά. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να δω και ένα δεύτερο ρούχο, αφού η πλοκή δεν εξελίσσεται μέσα σε μία μέρα, αλλά αυτό είναι μάλλον σκηνοθετική άποψη. Επίσης το πράσινο παλτό της “Λουσιέν” είναι ξεχωριστό.

 Η φάρσα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση κι έτσι αντιμετωπίζεται στο θέατρο Αλίκη από τα Αθηναϊκά Θέατρα και τους συντελεστές της παράστασης “Πουλιά στον αέρα”. Δείτε την και θα το διαπιστώσετε κι εσείς, όπως κι εγώ. Γέλασα… κι ας μην το΄θελα!

Image1641

Κωνσταντία Χριστοφορίδου, Μαρία Κωνσταντάκη, Χριστίνα Τσάφου, Βίκυ Σταυροπούλου, Θεοδώρα Τζήμου,   Μαριλού Κατσαφάδου

Image1762

 Χριστίνα Τσάφου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντία Χριστοφορίδου

Image1294

 Ιωάννης Παπαζήσης, Θεοδώρα Τζήμου

Image1325

 Κωνσταντία Χριστοφορίδου, Δημήτρης Λιόλιος

Image1358

 Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Ρούσσος

Image1388

 Νίκος Αρβανίτης,  Μαρία Κωνσταντάκη

????????????????????????????????????

Η Βίκυ Σταυροπούλου και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με χαμόγελα επιτυχίας μετά το τέλος της πρεμιέρας, υποδέχτηκαν μαζί με τον υπόλοιπο θίασο, φίλους που ήταν δίπλα τους και τους χειροκρότησαν, όπως ο Δημήτρης Μηλιόγλου, ο Μίνως Θεοχάρης, η Μαριάννα Τουμασάτου, ο Γιάννης Αθητάκης, η Ελένη Καρακάση, ο Δημήτρης Γαλάνης, η Ματθίλδη Μαγγίρα κ.α.

????????????????????????????????????

Φωκάς Ευαγγελινός, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

????????????????????????????????????

Φωκάς Ευαγγελινός, Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Δημήτρης Μηλιόγλου

????????????????????????????????????

Ακόμα ένα καρέ… η Βίκυ και τα αγόρια της!

????????????????????????????????????

Μαρία Κωνσταντάκη, Δημήτρης Μηλιόγλου, Μίνως Θεοχάρης, Φωκάς Ευαγγελινός

????????????????????????????????????

Xρήστος Χατζηπαναγιώτης, Χριστίνα Τσάφου, Ελένη Καρακάση

????????????????????????????????????

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Αθητάκης, Ελένη Καρακάση, Δημήτρης Γαλάνης

????????????????????????????????????

Μαριάννα Τουμασάτου, Κωνσταντία Χριστοφορίδου

????????????????????????????????????

Ελένη Καρακάση, Μανόλης Παντελιδάκης,  (σκηνικά της παράστασης), Ματθίλδη Μαγγίρα

????????????????????????????????????

Αποθέωση στο φινάλε στο παρακάτω βίντεο:

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία : Νίκος Μαστοράκης

Χορογραφίες : Φωκάς Ευαγγελινός

Σκηνικά : Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια : Κατερίνα Παπανικολάου

Αρχική μετάφραση : Μαριαλένα Κωτσάκη

Σχεδιασμός Φωτισμών : Στέλλα Κάλτσου

Μουσική Επιμέλεια : Νίκος Μαστοράκης

Βοηθός Σκηνοθέτη : Δανάη Καλαχώρα, Μαριλένα Μόσχου

Βοηθός Σκηνογράφου : Ελίνα Δράκου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Μαριάννα Ζαχαριάδη

Βοηθός Σχεδιασμού Φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θεοδώρα Τζήμου, Ιωάννης Παπαζήσης, Χριστίνα Τσάφου, Νίκος Αρβανίτης,  Μαρία Κωνσταντάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Κωνσταντία Χριστοφορίδου, Δημήτρης Λιόλιος, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Ρούσσος.

Θέατρο Αλίκη

Αμερικής 5, Αθήνα

Ημέρες – ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη, Κυριακή : 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή : 21:00

Σάββατο  18:00 & 21:00

Διάρκεια παράστασης: 100΄

Εισιτήρια : Από 16 ευρώ

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. ΣΑΡΙΚΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

    2019/03/20 στις 20:12

    ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΑΡΙΚΤΖΟΓΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *