Σαν σήμερα το διά κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 19 Μαρτίου 2016

agios_theodoros_tiron_871

Το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής -όπως είναι σήμερα- η Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει το διά κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Τι συνέβη τότε; Όλα άρχισαν όταν ο Ιουλιάνος ο παραβάτης (ανιψιός του Μγάλου Κωνσταντίνου) μόλις ανέβηκε στο θρόνο των Ρωμαίων, άρχισε διωγμούς κατά των Χριστιανών και προσπάθησε να επαναφέρει την ειδωλολατρική θρησκεία. Για να το καταφέρει αυτό, και για να μολύνει τους χριστιανούς μέσα στη νηστεία τους, διέταξε -κρυφά- όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

Όμως όλο αυτό το σατανικό σχέδιο, αποκαλύφθηκε όταν στον ύπνο του τότε  Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξίου, με Θεία ενέργεια φάνηκε ο μάρτυρας Θεόδωρος. Φανέρωσε τις ενέργειες του Ιουλιανού και παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα, την πατρίδα του Αγίου.

Όλα έγιναν όπως τα φανέρωσε ο Αγιος, ο σκοπός του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα δεν πραγματοποιήθηκε, ο λαό; διαφυλάχθηκε αμόλυντος και απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα. Από τότε, η Εκκλησία τελεί κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος στη δόξα του Θεού και τιμή του μεγαλομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Τα κόλλυβα ή το βρασμένο στάρι, σήμερα διακοσμημένο και με άλλα υλικά, αποδίδεται μεν στην νουθεσία του αγίου Θεοδώρου και γι’ αυτό τιμητικά προσφέρουμε κόλλυβα και στη μνήμη του, αλλά και στη μνήμη άλλων αγίων. Είναι κόλλυβα τιμής και διαφέρουν από τα κόλλυβα που προσφέρουν στα μνημόσυνα.

[ crp]

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *