Στα άδυτα της ανδροκρατούμενης Αθηναικής Λέσχης..

Από την/τον Christina Politi | 25 Απριλίου 2017
Facetune
Aθηναϊκή Λέσχη, το κλειστό κλαμπ στην καρδιά της Αθήνας που απαγορεύεται στις γυναίκες , ζει και βασιλεύει για 150 χρόνια και .. ένα μεσημέρι “τρυπώσαμε” εκτάκτως και για απόρρητο – αλλά πολύ καλό- σκοπό!
Aθηναϊκή Λέσχη, το κλειστό κλαμπ στην καρδιά της Αθήνας που απαγορεύεται στις γυ

Εδώ και 142 χρόνια, στην παλιά Αθήνα του 1875, πρωτεύουσα του Νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους με 50.000 μόνο κατοίκους, αλλά με αξιόλογη κοινωνία, που άρχισε να σχηματίζεται από τα πρώτα Οθωνικά χρόνια, από τους επισημότερους Αγωνιστές του ΄21 και τους πλουσίους Έλληνες του Εξωτερικού που ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, είκοσι επίλεκτα Μέλη αυτής της κοινωνίας που είχαν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία κλειστή Λέσχη ανδρών κατά το πρότυπο των Αγγλικών Λεσχών, που σκοπός ήταν η ψυχαγωγία των Μελών της και η διάδοση των ασκήσεων ( sports ).

Ετσι γεννήθηκε  η «Αθηναϊκή Λέσχη», με ρίζες της ονομασίας της αυθεντικά ελληνικές, εφόσον ο όρος «Λέσχη» είναι αρχαίος και εσήμαινε «τόπο συγκεντρώσεως για συζήτηση» (από το ρήμα λέγω, με την έννοια του συλλέγω).

Προστάτης των Λεσχών των αρχαίων μας προγόνων ήταν ο «Λεσχηνόριος Απόλλων» που τη μορφή του, εύστοχα, επέλεξε η «Αθηναϊκή Λέσχη» το 1918 ως επίσημο έμβλημά της. Νέος, ωραίος, με τις μπούκλες των μαλλιών, τους βοστρύχους, να στεφανώνουν το αρυτίδωτο πρόσωπό του, ο Λεσχηνόριος Απόλλων, φρουρεί μεν πάντοτε τις αρχές και τις παραδόσεις της διασημότερης και μακροβιότερης Λέσχης των Αθηνών με τα έγκριτα μέλη της, τα οποία εκροσωπούν, επαγγελματικά, τις ανώτερες βαθμίδες κάθε ιεραρχίας – πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, ναύαρχοι, σμήναρχοι, στρατηγοί, ανώτατοι δικαστικοί, επιχειρηματίες και βιομήχανοι με οικογενειακή παράδοση.

IMG_2754

Συνύπαρξη των γενεών
Το προνόμιο το έχουν τα μέλη που προτείνουν και το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει. Τα μέλη της Λέσχης είναι 1.000 περίπου και η ετήσια συνδρομή είναι 760 ευρώ ενώ η εγγραφή στοιχίζει 1.500 ευρώ.

Στην Αθηναϊκή Λέσχη, από τα πρώτα χρόνια, είναι παράδοση η αυστηρότητα με την οποίαν μέχρι σήμερα γίνεται η εκλογή των Μελών της και αυτό ήταν φυσικό να περιορίσει και τον αριθμό της.

Ξεκίνησε από 200 Μέλη και σήμερα, σύμφωνα με το Καταστατικό της, ο ανώτατος αριθμός της είναι τα 1.000.
Οι προσωπικότητες από τις οποίες αποτελείται το σύνολο σχεδόν των πρώτων Μελών της ήταν φυσικό να προκαλέσει το ενδιαφέρον της τότε Αθηναϊκής Κοινωνίας, που ευθύς εξ αρχής, θα την περιβάλει με εμπιστοσύνη και σεβασμό και θα την καθιερώσει σαν κέντρο κοινωνικής και πνευματικής ζωής με ιδιαίτερη ακτινοβολία.

Στην μακρόχρονη διαδρομή της, μεταξύ των Μελών της, θα βρούμε 28 Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Ανώτατους Κρατικούς Λειτουργούς, ξένους πρέσβεις, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, κορυφαίους των Γραμμάτων και των Τεχνών και προσωπικότητες του Οικονομικού και Βιομηχανικού κόσμου.

Επίτιμοι Πρόεδροι της Λέσχης, ήσαν οι Βασιλείς της Ελλάδος.

Η λίστα με τα μέλη είναι άκρως απόρρητη καθώς κατά καιρούς είχε στο δυναμικό της 28 πρωθυπουργούς, δεκάδες υπουργούς, Ανώτατους Κρατικούς Λειτουργούς, πρέσβεις, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, κορυφαίους των Γραμμάτων και των Τεχνών  προσωπικότητες του Οικονομικού και Βιομηχανικού κόσμου, δημοσιογράφους  ακόμα και μερικούς σημαντικούς αθλητες. Ολοι τους άνδρες καθώς το Καταστατικό δεν επιτρέπει την έγγραφη γυναικών.

Από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, πολλά άλλαξαν τόσον στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο ολόκληρο.
Η Λέσχη φρόντισε να προσαρμόζεται εκάστοτε στις νέες απαιτήσεις της ζωής, τηρούσα όμως πάντοτε τις αρχές και τις παραδόσεις που της κληροδότησαν οι προγενέστεροι και αυτό είναι που συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση της εξαιρετικής και ξεχωριστής θέσεως που κατέχει σήμερα, σαν ένα ιδιαίτερο Ίδρυμα κοινωνικής και πολιτιστικής μορφής, μοναδικό όχι μόνον της Αθηναϊκής, αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας, κάτι που υπερβαίνει την συμβατική μορφή μιας συνηθισμένης Λέσχης.

IMG_2756 IMG_2757

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. Λούλα

    2017/05/14 στις 9:36

    Συγχαρητήρια! Εξαιρετικά ενδιαφέρον και σπάνιο άρθρο!
    Για την Αθηναϊκή λέσχη μιλούν αλλά δε γράφουν πολλοί δεδομένου ότι την χαρακτηρίζει η μασονικη σκιά!…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *