Το σπίτι της σκιάς: το πιο παράξενο και ατμοσφαιρικό μουσείο είναι Ελληνικό

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 14 Ιουλίου 2015

skia15-700x466

Γνωστές μορφές όπως ο Τσε Γκεβάρα, ο Έλτον Τζον, η Μέριλιν Μονρόε, ο Καβάφης αλλά και ένα  λιοντάρι που βρυχάται ή μια γυναίκα που κάνει κούνια σε ένα δέντρο κι ένα παιδί που διαβάζει, όλα τα έργα σκιάς εντυπωσιάζουν με την ακρίβεια που αποτυπώνουν την εικόνα σαν σκιά στον τοίχο ή μέσα στο πλαίσιο ενός κάδρου, στο πιο παράξενο και ατμοσφαιρικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στη Ξάνθη. Παράξενο και ταυτόχρονα εντυπωσιακό, το Σπίτι της Σκιάς- The House of Shadow δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα σκιάς του καλλιτέχνη Τραντάφυλλου Βαϊτση (http://www.vaitsis.com/). Αποτελείται από δύο βασικούς χώρους: το εργαστήριο-πωλητήριο, όπου φτιάχνονται χειροποίητα δώρα, μπλουζάκια, κοσμήματα, διακοσμητικά, φωτιστικά σκιάς, αλλά και έργα τέχνης, τα περισσότερα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, και την έκθεση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης δηλώνει ότι: Αυτό που βλέπουμε, είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε. Κάθε αντικείμενο, κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός έχουν διαστάσεις και παραμέτρους, οι οποίες δεν είναι ορατές ή εύκολα αντιληπτές. Το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, η υφή, η σιωπή, ο θόρυβος, η ένταση, η απλότητα, η πολυπλοκότητα, η φωτεινότητα και πολλά άλλα. είναι παράγοντες που φανερώνουν ή κρύβουν μηνύματα-σκέψεις, υποδεικνύουν δρόμους, αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις. Χτίζω πάνω σε αυτές τις σκέψεις. Κάνω ορατό το αόρατο.. Δείτε αυτό που δεν φαίνεται.. Γεννήθηκα.. μεγαλώνω, θα πεθάνω, έως τότε όμως, θα δημιουργώ..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι, από μια κατασκευή μπορούν να βγουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές σκιές στην απεικόνιση στον τοίχο.

skia1

Το Μουσείο Σκιάς βρίσκεται στο κέντρο της Ξάνθης, στην οδό Μαυρομιχάλη 3.

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *