Όσα έγιναν στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού “Αθηνόραμα” 2018

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 16 Νοεμβρίου 2018

?

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2018 από το περιοδικό Αθηνόραμα απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια επετειακή βραδιά, αφιερωμένη στα 20 χρόνια του θεσμού.

Η βραδιά των Θεατρικών Βραβείων του 2018 δεν ήταν μόνο η ετήσια γιορτή του θεάτρου και των ανθρώπων του. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ίδιος ο θεσμός που συμπληρώνει φέτος τα 20 του χρόνια, μια επέτειος που στάθηκε αφορμή αφενός για μια ξεκαρδιστική και ταυτόχρονα συγκινητική ανασκόπηση και αφετέρου για ένα χρονικό άλμα προς το θεατρικό μας μέλλον.

Καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2017 – 2018 αναδείχθηκε σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος και του athinorama.gr το «Παιχνίδι της Σφαγής» του Εθνικού Θεάτρου, που συγκέντρωσε συνολικά έξι βραβεία, μεταξύ αυτών και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Κακλέα.

1

Την επετειακή τελετή απονομής παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο πρώτος εκπροσωπώντας την ιστορία και το παρόν των Θεατρικών Βραβείων ενώ ο δεύτερος το μέλλον του θεσμού, φτάνοντας  με «ψηφιακό»  downloading από το 2028 και την τελετή απονομής των 30ων Θεατρικών Βραβείων. Μαζί θυμήθηκαν τις καλύτερες παραστάσεις της εικοσαετίας μέσα από τις βραβεύσεις τους, τους πιο πολυβραβευμένους καλλιτέχνες, τις ατάκες που άφησαν εποχή, τις μουσικές και τα ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα από τα θεατρικά που έντυσαν τις απονομές αλλά κάποιες μαγικές στιγμές που η αίθουσα συγκλονίστηκε από το χειροκρότημα. Όπως θυμήθηκαν επίσης και τους βραβευμένους ανθρώπους του θεάτρου που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας. Και βέβαια ταξίδεψαν και στο μέλλον για να «αποκαλύψουν» κάποια σημαντικά γεγονότα που πρόκειται – σύμφωνα πάντα με τον master of ceremony του 2028 – να συμβούν στο αθηναϊκό θεατρικό τοπίο.

Όπως ειπώθηκε και στην αρχή της τελετής «για το Αθηνόραμα τα Θεατρικά Βραβεία είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Για το κοινό είναι μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσει και να μεταδώσει τη γνώμη και την άποψη του. Για το ίδιο το θέατρο και τους ανθρώπους του είναι ένα αξιόπιστο βαρόμετρο που δείχνει με θαυμαστή ακρίβεια τον ποιοτικό προσανατολισμό των θεατών. Για τους βραβευμένους είναι η ανταμοιβή του κόπου και του ταλέντου τους από τους άμεσους αποδέκτες της δουλειάς τους. Και για όλους μαζί ένας σοβαρός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως τέτοιος, ακριβώς γιατί προέρχεται από την αύρα που εκπέμπει η σκηνή στην πλατεία».

Από την πρώτη τελετή απονομής, στο θέατρο Χώρα, τον Δεκέμβριο του 1999 μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής, οι αναγνώστες του Αθηνοράματος έχουν βραβεύσει περισσότερες από 200 παραστάσεις και τους συντελεστές τους, δίνοντας πάνω από 500 βραβεία. Το ρεκόρ των βραβείων το κατέχουν πέντε ιστορικές παραστάσεις οι οποίες έχουν συγκεντρώσει στη χρονιά τους από 8 βραβεία. Είναι, κατά χρονολογική σειρά οι: «Γυάλινος κόσμος», το 1999, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εμπρός, «Αγαπητή Ελένα» το 2001 στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, «Angel Baby» επίσης το 2001 σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη στο Μουσούρη, «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» το 2003 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και «Βρυκόλακες»  το 2005  στο Απλό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Στους πρωταθλητές των Θεατρικών Βραβείων, σε αυτούς δηλαδή τους καλλιτέχνες που έχουν στην κατοχή τα περισσότερα βραβεία στην εικοσάχρονη ιστορία του θεσμού, προηγείται ο διευθυντής φωτισμού Λευτέρης Παυλόπουλος που έχει ανέβει στη σκηνή 17 φορές για να παραλάβει το αγαλματίδιο του νικητή. Ο Σταμάτης Φασουλής έχει πέντε Βραβεία Σκηνοθεσίας, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος τέσσερα Βραβεία Αντρικού Ρόλου (πέντε με το φετινό) ενώ την πρωτιά στον Γυναικείο Ρόλο μοιράζονται τρεις κυρίες, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ή Άννα Μάσχα και η Νένα Μεντή, με τρία βραβεία η κάθε μια. Ο Μανόλης Παντελιδάκης έχει έντεκα βραβεία σκηνογραφίας και η Ελένη Μανωλοπούλου έξι βραβεία ενδυματολογίας. Τέλος, η Ελένη Καραϊνδρου έχει βραβευτεί επτά φορές για τις θεατρικές μουσικές της.

Τα κορυφαία βραβεία της βραδιάς, αυτά της καλύτερης παράστασης, απένειμε στους νικητές η Περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου. Πέντε πολυβραβευμένοι καλλιτέχνες, η Ελένη Καραϊνδρου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Λευτέρης Παυλόπουλος ανέλαβαν επίσης απονομές βραβείων ενώ στη σκηνή ανέβηκαν επίσης για να παραδώσουν βραβεία στους φετινούς νικητές και οι εκπρόσωποι των χορηγών της βραδιάς: Ο Βαγγέλης Μήτσης,  Director του Viva . gr, η  Νιόβη Καλλέργη, αντιπρόεδρος και διευθύντρια marketing της Kafea Terra (για λογαριασμό του καφέ Dimello) και ο Χάρης Ψαρούδας ,  Γενικός Διευθυντής των Reserve Brands Diageo Ελλάδας (για το malt whiskey Cardhu). Βραβεία παρέδωσαν και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος μαζί με την δημιουργό του θεσμού των Θεατρικών Βραβείων Άννη Ηλιοπούλου.

Υποστηρικτής της τελετής απονομής των 20ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού είναι η Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής. Χορηγοί της τελετής είναι η ψηφιακή πλατφόρμα Viva.gr, o καφές Dimello και το ουίσκι Cardhu.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1ο Βραβείο:     Το Παιχνίδι της Σφαγής

2ο Βραβείο:     Αρίστος

3ο Βραβείο:     Η Αγριόπαπια

3ο Βραβείο:     Ήρωες           

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1ο Βραβείο:     Γιάννης  Κακλέας («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

2ο Βραβείο:     Δημήτρης Τάρλοου («Η Αγριόπαπια»)

3ο Βραβείο:     Κωνσταντίνος  Μαρκουλάκης  («Ο Φάρος»)

 

ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ          

1ο Βραβείο:     Γιώργος Μιχαλακόπουλος («Το Τίμημα»)

2ο Βραβείο:     Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Ο Φάρος»)

3ο Βραβείο:     Ιεροκλής Μιχαηλίδης («Ήρωες»)

3ο Βραβείο:     Δημήτρης Πιατάς  («Ήρωες»)

3ο Βραβείο:     Γιάννης Φέρτης  («Ήρωες»)

 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ      

1ο Βραβείο:     Ελένη Ουζουνίδου  («Αρίστος»)

2ο Βραβείο:     Ρένη Πιττακή («Misery»)

3ο  Βραβείο:     Ιωάννα Παππά («Άμλετ»)

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

1ο Βραβείο:     Σάκης Μπιρμπίλης – Γιάννης Κακλέας («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

2ο Βραβείο:     Γιώργος Χατζηνικολάου («Η Λάμψη Μιας Ασήμαντης Νύχτας»)

3ο Βραβείο:     Μανόλης Παντελιδάκης («Μαντάμ Σουσού»)

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ          

1ο Βραβείο:     Ελένη Μανωλοπούλου («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

2ο Βραβείο:     Νίκος Χαρλαύτης – Σοφία Νικολαϊδη («Μαντάμ Σουσού»)

3ο Βραβείο:     Κλερ Μπρέισγουελ («Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»)

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

1ο Βραβείο:     Σταμάτης Κραουνάκης («Duende»)

2ο Βραβείο:     Σταύρος Γασπαράτος («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

3ο Βραβείο:     Nalyssa Green  («Η Αγριόπαπια»)

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ       

1ο Βραβείο:   Αλέκος Αναστασίου («Η Αγριόπαπια»)

2ο Βραβείο:   Σάκης Μπιρμπίλης («Το Παιχνίδι της Σφαγής»)

3ο Βραβείο:   Σοφία Αλεξιάδου («Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ      

1ο Βραβείο:     Μίνως Μάτσας («Ο Φάρος»)

250837

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης,  Μίνως Μάτσας

250803

Ο Μίλτος Σωτηριάδης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με την Άννη Ηλιοπούλου.

250802

Η διευθύντρια του «α» Έλλη Μπουμπουρή, η Ελένη Ουζουνίδου, ο Γιώργος Δούσης και ο Γιώργος Παπαγεωργίου.

250800

Ο Νίκος Χαρλαύτης με την ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου και την Ειρήνη Νταϊφά

250799

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, η Ιωάννα Παππά, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

250798

Ο Νίκος Ξυδάκης, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Κακλέας, η Άννη Ηλιοπούλου, ο Άκης Σακελλαρίου, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

250797

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η Άννα Κουρή.

250796

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Άννη Ηλιοπούλου, ο επικεφαλής του οργανισμού «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος και η Θέμις Μπαζάκα.

250795

Η Ρένη Πιττακή, ο Λευτέρης Παυλόπουλος, η Άννη Ηλιοπούλου, ο Γιώργος Νανούρης και η Ζέτα Δούκα.

250794

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, ο Γιάννης Φέρτης, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δημήτρης Ηλιόπουλος.

250793

Ο Πέτρος Ξεκούκης, η Ζέτα Δούκα, ο Γιάννης Βογιατζής, η Άρτεμις Ματαφιά, ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και ο Γιώργος Βάλαρης.

250791

Η Λένα Αρώνη με τον Αλέξη Σταμάτη και την σύζυγό του Εύα Σιμάτου

250790

Ο Γιάννης Κακλέας, η Μαρία Τσιμά, αναπληρώτρια καλλιτεχνική διεύθυντρια του ΚΘΒΕ και ο Μανόλης Παντελιδάκης με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο.

250788

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απένειμε τα βραβεία καλύτερης παράστασης στον Θοδωρή Αμπαζή, Αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (1ο βραβείο για την παράσταση «Το παιχνίδι της σφαγής»), Γιώργο Παπαγεωργίου (2ο βραβείο για την παράσταση «Αρίστος»), Δημήτρη Τάρλοου (3ο βραβείο για την παράσταση «Αγριόπαπια») και Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γιάννη Φέρτη (3ο βραβείο για την παράσταση «Ήρωες»).

250787

Ο εκδότης του «αθηνοράματος», Δημήτρης Ηλιόπουλος και η εμπνεύστρια των Θεατρικών Βραβείων Κοινού, Άννη Ηλιοπούλου, απένειμαν τα βραβεία σκηνοθεσίας στους Γιάννη Κακλέα (1ο βραβείο για την παράσταση «Το Παιχνίδι της Σφαγής»), Δημήτρη Τάρλοου (2ο βραβείο για την παράσταση «Η Αγριόπαπια») και Κωνσταντίνο  Μαρκουλάκη (3ο βραβείο για την παράσταση «Ο Φάρος»).

250786

Ο Γιάννης Φέρτης και η Ξένια Καλογεροπούλου αναλύουν τη θεατρική σεζόν λίγο πριν την απονομή.

250783

Ο εικαστικός Κώστας Βαρώτσος με την κόρη του Χριστίνα Βαρώτσου και την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

250782

Ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη.

250781

Ο Σωτήρης Νικολαρόπουλος, διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, με τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο.

250780

Η εμπνεύστρια του θεσμού των Θεατρικών Βραβείου Κοινού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος υποδέχονται την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

250779

Η Έλλη Μπουμπουρή, διευθύντρια του Αθηνοράματος, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

250801

Ο Μίνως Μάτσας, ο Νίκος Περάκης και η διευθύντρια του «α» Έλλη Μπουμπουρή.

250838

Λάζαρος Γεωργακόπουλος,  Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Στέλιος Μάινας

250836

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μαριάννα Κάλμπαρη,  Ρένη Πιττακή, Νιόβη Καλλέργη

4

Μανόλης Παντελιδάκης, Βασίλης Νάτσιος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

?

Το βραβείο του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

250833

Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

250832

Ζέτα Δούκα, Νίκος Χαρλαύτης, Άρτεμις Ματαφιά.

250829

Νίκη Σερέτη, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Γιώργος Χατζηνικολάου

250827

Γιώργος Παπαγεωργίου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

250826

Κασσιανή Μπένου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σταύρος Μπένος

3

Μαρία Καβουκίδου, Βασίλης Νάτσιος

250824

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη

250823

Ο Θοδωρής Αμπαζής, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

250822

Μεγάλα χαμόγελα για τους Αντώνη Λουδάρο, Τζένη Μπότση και Φώτη Σεργουλόπουλο.

250821

O Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, από τους πιο πολυβραβευμένους ηθοποιούς του θεσμού, απένειμαν τα βραβεία καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στις Ελένη Ουζουνίδου (1ο βραβείο για την παράσταση «Αρίστος»), Ρένη Πιττακή (2ο βραβείο για την παράσταση «Misery») και Ιωάννα Παππά (3ο βραβείο για την παράσταση «Άμλετ»). Το βραβείο της Ελένης Ουζουνίδου που την ώρα της απονομής είχε παράσταση με τον «Αρίστο» παρέλαβε η Τζένη Μπότση, η οποία και της το παρέδωσε λίγο αργότερα. Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς

250817

Ο Βαγγέλης Μήτσης, director του Viva. gr, χορηγού της τελετής απονομής, απένειμε τα βραβεία σκηνογραφίας στους Σάκη Μπιρμπίλη – Γιάννη Κακλέα (1ο βραβείο για την παράσταση «Το Παιχνίδι της Σφαγής», το βραβείο παρέλαβε ο Κακλέας), Γιώργο Χατζηνικολάου (2ο βραβείο για την παράσταση «Η Λάμψη Μιας Ασήμαντης Νύχτας»), Μανόλη Παντελιδάκη (3ο βραβείο για την παράσταση «Μαντάμ Σουσού»). Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς

250816

Ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ο πιο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης στην ιστορία του θεσμού, απένειμε τα βραβεία ενδυματολογίας στους Ελένη Μανωλοπούλου (1ο βραβείο για την παράσταση «Το Παιχνίδι της Σφαγής»), Νίκο Χαρλαύτη – Σοφία Νικολαϊδη (2ο βραβείο για την παράσταση «Μαντάμ Σουσού»), Κλερ Μπρέισγουελ (3ο βραβείο για την παράσταση «Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»).

250815

Ο Σταμάτης Φασουλής, ο πιο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης στην ιστορία του θεσμού, απένειμε τα βραβεία σχεδιασμού φωτισμού στους Αλέκο Αναστασίου (1ο βραβείο για την παράσταση «Η Αγριόπαπια»), Σάκη Μπιρμπίλη (2ο βραβείο για την παράσταση «Το Παιχνίδι της Σφαγής»), Σοφία Αλεξιάδου (3ο βραβείο για την παράσταση «Καντίντ ή Η Αισιοδοξία»). Μαζί τους οι παρουσιαστές της βραδιάς. Ο Σάκης Μπιρμπίλης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί

250835

Ο Χάρης Ψαρούδας, γενικός διευθυντής των Reserve Brands Diageo Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Νίκος Χαρλαύτης και η Ειρήνη Νταϊφά, εντεταλμένη σύμβουλος για τα θέματα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.

250834

Η Νόρα Κατσέλη, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, η Άννα Φόνσου και η Ζωζώ Λιδωρίκη

250813

Η Ειρήνη Νταϊφά εντεταλμένη Σύμβουλος για τα θέματα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, με τον Θάνο Καληώρα

250810

Ο Όθωνας Μεταξάς και η Θεοφανία Παπαθωμά.

250809

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Μαρία Κίτσου και ο Μίνως Μάτσας.

250807

Ο Κωστής Φαλελάκης, η Ελένη Μανωλοπούλου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Σταμάτης Φασουλής.

250806

Σοφία Μαριόλα, Στράτος Τζώρτζογλου

250805

Ο Πέτρος Τατσόπουλος με την σύζυγό του Ελένη Νικολαΐδου.

250804

Ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ με την σύζυγό του και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος με την Αθηνά Μιχαλακοπούλου.

250814

Ο Σταμάτης Φασουλής, η Άννα Νταλάρα, ο Γιώργος Δεπάστας και η Πέπη Ραγκούση.

 

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *