Γιατί μπορεί!
“Αν δεν τα φέρνει, πώς θα τα πάρει;”. Η παραπάνω ατάκα περικλείει έναναπό τους θεμελιώδεις νόμους της απλής μπακαλικής. Δεν χρειάζεται να είσαι πτυχιούχος του LSE για να την κατανοήσεις, προφανώς και θα έχει ειπωθεί πολύ προτού ιδρυθεί το η ευρωπαϊκή Μέκκα της οικονομικής σκέψης. Δεν νοείται να είσαι επιχειρηματίας και να σκορπάς τα λεφτά σου. Δεν πληρώνεις κανέναν επειδή είναι καλό παιδί (αυτόν τον κάνεις φίλο ή γαμπρό), αλλά για τα χρήματα που φέρνει στο μαγαζί.
Άρα, πόσο προκλητικός μπορεί να είναι ο μισθός της Ελένης Μενεγάκη όταν το όνομά της σηματοδοτεί κάτι πολύ πιο μεγάλο από το επάγγελμα της παρουσιάστριας που το συνοδεύει; Το brand name που έχει χτίσει και τα ποσά που διακινούνται γύρω από το όνομά της, την κατατάσσουν άνετα στην κατηγορία της “ελαφράς βιομηχανίας”.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την σεζόν που μας πέρασε, με την εκπομπή της Ελένης να μην κάνει εξωπραγματικά νούμερα τηλεθέασης, αλλά σε όλη τη διάρκειά της να είναι φορτωμένη με διαφημιστικά. Πολλά διαφημιστικά. Τι μπορεί να ώθησε τους διαφημιστές να στριμώχνονται στην ουρά για να αγοράσουν τηλεοπτικό χρόνο μιας εκπομπής που δεν σάρωνε στους πίνακες τηλεθέασης; Τίποτε περισσότερο από το πρόσωπο της Ελένης Μενεγάκη. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η 43χρονη παρουσιάστρια κάνει γκελ στα εμπορικά κοινά και μάλιστα, στο γυναικείο κοινό 25-34, αγαπημένο των διαφημιστών. Έτσι, σύμφωνα με την AGB, η εκπομπή της στις ηλικίες 15-44 σημείωσε ποσοστό της τάξης του 23,5%, ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις της εκπομπής σημειώθηκαν στις γυναίκες 25-34 ετών με μέσο όρο 29,2%.
Παρόλο που η ίδια δεν έχει πλασάρει ποτέ τον εαυτό της ως fashion icon,καταφέρνει να προσελκύει προϊόντα μόδας. Καθημερινά, πληροφορεί το αφηνιασμένο για γνώση κοινό της, τη φίρμα του φορέματος που φορά το μεσημέρι στην εκπομπή της.
Η κραυγαλέα συνέχεια δίνεται στο Twitter, όπου από το account που διατηρεί και την ακολουθούν 263.000 followers (το δεύτερο πιο δημοφιλές του Ελληνικού Twitter πίσω από τον Σάκη Ρουβά) ανεβάζει προϊόντα που διαφημίζει η ίδια και ζητά από τη στρατιά των πιστών της να κάνουνretweet (να αναπαράγουν δηλαδή την ανάρτηση και από το δικό τους λογαριασμό) και κάπως έτσι, το Ελληνικό Twitter πλημμυρίζει από τη φωτογραφία του προϊόντος που διαφημίζει η παρουσιάστρια. Και αν κανείς θεωρεί το “πλημμυρίζει” υπερβολικό, αξίζει να σημειώσουμε πως ένα Tweetγια προϊόντα περιποίησης έχει πάρει μέχρι και 15.534Retweets και είναι η μόνη που φαίνεται πως ακολουθεί τη διεθνή πρακτική πολλών stars, που διαφημίζουν μέσω των accounts τους τις κορυφαίες φίρμες παγκοσμίως.
Και που να δείτε τι έγινε όταν κλήρωνε 20 κιλά κοτόπουλο (“In your face Xrysh Augh”, θα μπορούσε να ήταν το επόμενο tweet της), αφού 13.000 κόσμου δήλωσαν συμμετοχή.
Και δεν είναι μόνο οι διαφημιστές που θέλουν να πάρουν τα προϊόντα τους λίγη από τη λάμψη και τη -σχεδόν- καθολική αναγνώριση και αποδοχή της Ελένης Μενεγάκη. Κάθε εβδομαδιαίο περιοδικό που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και να το λαμβάνουν σοβαρά οι αναγνώστες τους, έχει στο εξώφυλλό του μια φωτογραφία της. Στο σπίτι, στο γραφείο, στην εξοχή, στη λαϊκή. Δεν έχει σημασία εάν έχουν αποκλειστική συνέντευξη της Angelina Jolie, λίγη συγκίνηση μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη στη μέση ελληνίδα νοικοκυρά. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, παραθέτουμε μια χαρακτηριστική ιστορία:
Το καλοκαίρι του 2010, η Ελένη Μενεγάκη είχε ζητήσει από τον Πέτρο Κωστόπουλο να μην δημοσιευθούν φωτογραφίες της για ένα μήνα, κάτι που εκείνος αποδέχθηκε. Έτσι, το “Ok!” τυπώνεται χωρίς φωτογραφία της, σε αντίθεση με το “Hello” που στο εξώφυλλό του δεσπόζει η φωτογραφία της παρουσιάστριας. Αποτέλεσμα; 15.000 τεύχη κάτω το περιοδικό του Κωστόπουλου και αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστούν αποκλειστικές.
Στο ερώτημα “τι θα γινόταν εάν η Ελένη αποφάσιζε να αποσυρθεί” προφανώς και ο κρύος ιδρώτας θα ήταν εμφανής στο στέρνο των εκδοτών εβδομαδιαίων περιοδικών. Τον ίδιο κατήφορο με τις πωλήσεις των περιοδικών θα είχαν και τα clicks των sites, αφού θέματα με τίτλο “Σοκ! Δες το μπούστο που φόρεσε σήμερα η Ελένη”, φιγουράρουν στα best sellers της ημέρας.
Φυσικά και το brand name της Ελένης Μενεγάκη ξεπερνά την ίδια. Είναι γνωστό πως οι διαφημιστικές ψάχνουν τα ψυχαγωγικά προγράμματα για να επενδύσουν τα χρήματά τους και η ενημέρωση τους… απωθεί. Αν επιχειρήσει κανείς να υπολογίσει την επιρροή και τον χορό εκατομμυρίων γύρω από το όνομά της (όπως κάνει το Forbes για παράδειγμα στις ΗΠΑ), θα πρέπει να επιστρατεύσει -για άλλη μια φορά- την ανωτάτη μπακαλική. Προφανώς και τα ποσά που θα μπαίνουν στα ταμεία του Alpha εξαιτίας της Ελένης, θα είναι πολλαπλάσια από την αμοιβή της. Κάπως έτσι, απλά και λιτά, το 1 Million Dollar Girl της ελληνικής τηλεόρασης, κάνει τη δυσκίνητη ελληνική αγορά να κινείται.
Περισσότερα και ένα μεγάλο “καλωσόρισες” στο νέο σάιτ του Πέτρου Κωστόπουλου Toratora.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο