Ό,τι και να πεις η ζωή είναι ωραία, απ’ την πρώτη ώρα ως την τελευταία, κάθε νύχτα φέρνει τη μέρα παρέα, ό,τι και να πεις η ζωή είναι ωραία. Δεν πρέπει να στεναχωριέσαι, ό,τι και να γίνει, ό,τι κι αν σου κάνουν, ποτέ να μην παραπονιέσαι για πολλά ή λίγα, όσα έχεις φτάνουν κι ό,τι κι αν σου λένε οι άλλοι οι μικροί ή μεγάλοι να μην τους ακούς, την αμφιβολία που είναι και δειλία, άστηνε γι’ αυτούς. Ό,τι και να πεις η ζωή είναι ωραία, απ’ την πρώτη ώρα ως την τελευταία...
Αυτό το τραγούδι που είχε γίνει μεγάλο σουξέ το 1981, τραγουδούσε η Ρένα Πάντα σκορπίζοντας αισιοδοξία και χαμόγελο με τη μελωδία και τους στίχους της Νινής Ζαχά. Τι ειρωνεία όμως, μετά από 38 χρόνια για την Ρένα Πάντα αυτοί οι στίχοι ήρθαν σε αντίθεση με τη ζωή της και τις συνθήκες επιβίωσής της. Πώς να υποστηρίξει η Ρένα Πάντα πως ό,τι και να πεις η ζωή είναι ωραία, όταν η ίδια απελπισμένη από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τον καρκίνο και την απόλυτη μοναξιά που βίωσε, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της…
Η Ρένα Πάντα κόρη του Αλέκου Πάντα έγινε γνωστή ως σύγχρονη τραγουδίστρια της νεο-ελαφράς μουσικής, με 25ετή θητεία. Ο Αλέκος Πάντας, Βολιώτης στην καταγωγή, ήταν ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού με αξιόλογες επιτυχίες στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60. Μεγάλη του επιτυχία το “Θα κλέψω τριαντάφυλλα” των Μίμη Πλέσσα και Κώστα Πρετεντέρη, με την οποία έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης το 1960 αποσπώντας το δεύτερο βραβείο.
Το 1962, ο Αλέκος Πάντας μαζί με την μικρούλα κόρη του Ρένα Πάντα ερμηνεύουν σε 45αρι δίσκο, το τραγούδι Πες μπαμπά (διασκευή ξένης επιτυχίας) και αυτό ήταν η πρώτη επαγγελματική εμφάνιση της επτάχρονης Ρένας, που αργότερα εξελίχθηκε σε τραγουδίστρια του ποπ τραγουδιού.
Το 1975 είναι η πρώτη παρουσία της Ρένας Πάντα στη δισκογραφίια των 33 στροφών με το δίσκο του Γιώργου Κατσαρού “Τσιμεντένια πρόσωπα” σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου. Δύο χρόνια μετά, θα κυκλοφορήσει ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο το όνομά της, Το 1985 τραγούδησε στον δίσκο του Γ. Πάριου «Εγώ κι εσύ», που έγινε «πλατινένιος των 100.000 αντιτύπων. Οι ατομικοί LP δίσκοι της: «Ρένα Πάντα» (1977), «Πάντα μαζί» (1979), «Μείνε» (1981), «Ο τρόμος του έρωτα» (1990, με τραγούδια του Χρ. Σκαλτσουνάκη). Μετέχει επίσης «εξ’ ημισείας» στους δίσκους: «Ποτέ πια» (1978), «Τσιμεντένια πρόσωπα» (1976), «Αγάπα με για να υπάρχω» (1978). ΄Αλλοι δίσκοι στους οποίους ακούγεται: «Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» (1977), «Μη ξεχνάς» (1980), «Ερωτικές στιγμές» (1984), «Υπάρχει και διαζύγιο» (1989), κ.λπ.
Η ξαφνική δόξα στην ηλικία των 20 ετών και μετά από μια εικοσαετία τα προβλήματα υγείας που εμφανίστηκαν, έκαναν την Ρένα Πάντα να αποσυρθεί από το τραγούδι. Οι συνεργασίες με τα μεγάλα ονόματα και οι φίλοι που ήταν δίπλα της, χάθηκαν. Τα τελευταία 13 χρόνια δούλευε ως ιδιωτική υπάλληλος για να αποκτήσει κάποια ένσημα. Πριν από 6 χρόνια, έχασε την μητέρα της, πέρασε βαριά κατάθλιψη και ένα σοβαρό καρκίνο. Της αφαίρεσαν τα μισά όργανα από το σώμα της για να συνεχίσει να ζει. Όταν απολύθηκε πριν πέντε χρόνια άρχισαν τα οικονομικά της προβλήματα που την οδήγησαν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο…
Η Ρένα Πάντα πήρε μια οικονομική ανάσα με τα έσοδα της συναυλίας, όμως αυτό και μόνο δεν ήταν αρκετό ώστε η Ρένα να τραγουδήσει πιο ευτυχισμένη ότι Η ζωή είναι ωραία, από την πρώτη ώρα ως την τελευταία και για την ίδια…
Όσα έγιναν στη συναυλία στήριξης για την Ρένα Πάντα στο θέατρο Βέμπο
Σχόλια για αυτό το άρθρο