Δεν περνά απαρατήρητη λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης αλλά και της ισχυρής προσωπικότητάς της. Σπούδασε αρχιτεκτονική με υποτροφία στο Α.Π.Θ. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό –πάλι με υποτροφία- στον τομέα ‘’Ανάδειξη Μνημείων Πολιτισμού’’. Είναι τόσα πολλά τα προτερήματα και τα προσόντα της διευθύντριας του Ολυμπιακού Μουσείου Κικής Ουδατζή που δεν ξέρω πόσα και ποια κοσμητικά επίθετα να χρησιμοποιήσω, για να μπορέσω να τα περιγράψω όλα! Έχει έντονη κοινωνικότητα μιας και είναι μέλος πολλών φιλανθρωπικών σωματείων και όχι μόνο, τελειομανής, δραστήρια, ειλικρινής, αυθόρμητη, ενίοτε παρορμητική, με υψηλή αίσθηση ευθύνης, μέχρι επίτευξης του τελικού της στόχου. Λατρεύει την καλαισθησία, είναι υπέρμαχος της αλήθειας και της ενότητας και απεχθάνεται το ψέμα. Στην προσωπική της ζωή συναναστρέφεται με ανθρώπους που είναι αυθεντικοί και διαθέτουν ευγένεια, σεβασμό, ειλικρίνεια, καλοσύνη και δικαιοσύνη. Της αρέσουν τα ταξίδια, ο χορός, το διάβασμα, τα μουσεία (ειδικότερα του εξωτερικού), το θέατρο, η φωτογραφία, η ζωγραφική, να κάνει pilates και yoga και να απολαμβάνει τη θάλασσα και τον ήλιο. Με την ευγένεια που την διακρίνει απάντησε σε γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.
-Ποια είναι τα καθήκοντά σου ως διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου (μοναδικό στη χώρα, αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή);
Είμαι η αρχιτέκτων του κτιρίου …γιατί έτσι ξεκίνησε και η επίσημη σχέση μου με το μουσείο (2001)… Στην πορεία ανέλαβα τη Διεύθυνση (2005).. και καθώς περνάνε τα χρόνια και μειώνονται τα έσοδα ενώ αντιστρόφως ανάλογα αυξάνονται οι δράσεις μας (το μουσείο ποτέ δεν είχε κρατική επιχορήγηση ή οικονομική βοήθεια…). Νομίζω ότι τα κάνω όλα… Επί της ουσίας έχω την γενική και παράλληλα την καλλιτεχνική Διεύθυνση, την ευθύνη των Ευρωπαικών Προγραμμάτων (leader & project manager), την ευθύνη των Δημοσίων Σχέσεων και εν γένει των εκδόσεων, των δελτίων τύπου, κ.α. Εργάζομαι καθημερινά αλλά και Σαββατοκύριακα (τα τελευταία χρόνια προσπαθώ ό,τι μπορώ να το διεκπεραιώνω από το σπίτι…) χωρίς ωράριο γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταπεξέλθουμε στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις του καιρού αλλά και των προκλήσεων που εμείς οι ίδιοι βάζουμε ως στόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μουσείο σε δώδεκα μόνο χρόνια, κατάφερε να μπει στον παγκόσμιο Ολυμπιακό χάρτη και να έχει διεθνή αναγνώριση.
Θέλω να περνάνε όλα από τα χέρια μου, για να υπάρχει έλεγχος. Αυτό μουεπιβαρύνει φοβερά την καθημερινότητα αλλά από την άλλη μου διασφαλίζει την κατά το δυνατόν άρτια παροχή υπηρεσιών προς το κοινό μας, που ολοένα και διευρύνεται. Το Μουσείο το προηγούμενο σχολικό έτος, εκπόνησε εκπαιδευτικά προγράμματα σε 46.500 μαθητές! Πάμε ψηλά, πάμε δυνατά.
1) Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς..
… να βλέπω να ανθίζει το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου, ο μοναχογιός μου.
… να δημιουργώ και να ταξιδεύω..
… ήλιο και θάλασσα
… φίλους. Με αυτά μόνο μπορώ να είμαι ευτυχισμένη.
2) Πού ξοδεύεις τα χρήματα σου;
Ταξίδια, βιβλία, έργα τέχνης, κοσμήματα, καλό κρασί, μουσεία, εκδηλώσεις
3) Ποια είναι η χειρότερη συνήθεια σου;
Υποκύπτω σε γευστικούς πειρασμούς και κολλάω στην τελειότητα της λεπτομέρειας μέχρι ψυχαναγκασμού
4) Τι απεχθάνεσαι στους άλλους;
Την υποκρισία, το ”δήθεν”, την έπαρση, την κακία και την ματαιοδοξία
5) Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
Ζήσε χωρίς να σε ενδιαφέρει η άποψη των άλλων για σένα
6) Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
Την αυτοπειθαρχία, γιατί δεν σου επιτρέπει να ”παρεκτραπείς” και έτσι κινδυνεύεις να χάσεις το ”αλατοπίπερο” της ζωής. Την ευγένεια και τον πολιτισμό γιατί πολλές φορές εκλαμβάνεται ως αδυναμία και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης
7) Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;
Βγαίνω με φίλους, ταξιδεύω, αγναντεύω τη θάλασσα, χορεύω, κατασκευάζω κοσμήματα, πλέκω, διαβάζω
8) Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;
Θα αναβάθμιζα όλους τους δημόσιους χώρους με φύτευση πρασίνου, αμιγείς πεζοδρομήσεις, καθιστικά αναψυχής και σημεία ασφαλούς κίνησης, ώστε να είναι πιο φιλικοί στον πολίτη. Θα ενοποιούσα όλους τους αρχαιολογικούς τόπους, με ασφαλείς και οργανωμένες διαδρομές που θα μας ξεναγούσαν ακόμα και στην καθημερινότητά μας, στα αρχαιολογικά στρώματα της ιστορικής και πολυπολιτισμικής αυτής πόλης. Θα αναβάθμιζα – με απαγόρευση κίνησης αυτοκινήτων και ανάπλαση – το ιστορικό κέντρο. Θα αξιοποιούσα το θαλάσσιο μέτωπο, αντικείμενο έμπνευσης εδώ και αιώνες, ήδη από τους πρώτους ”περιηγητές”. Θα άλλαζα τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών μας, με έμφαση στο σεβασμό του αστικού τοπίου και του δημόσιου χώρου.
9) Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;
Φοβάμαι πως όσο ωριμάζω αυξάνονται αλλά και συμπυκνώνονται στα πιο ουσιαστικά.
Μοtto 1: ”Carpe diem”, ”Άδραξε τη μέρα”γιατί ”μια ζωή άχρηστη είναι πρόωρος θάνατος”
Μotto 2: του αγαπημένου Ν. Καζαντζάκη: ”Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα”, γιατί η ευτυχία βρίσκεται σε απλά καθημερινά πράγματα, τα οποία συνεχίζω να ανακαλύπτω.
10) Τρία (ή περισσότερα) πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη;
Μια αγκαλιά από το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου, τον Μιχαήλ, τον μοναχογιό μου, η αγάπη και η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μου, ο έρωτας, η θάλασσα, η μουσική κι ο χορός
Σχόλια για αυτό το άρθρο