Η Tαινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ARTWORKS, παρουσιάζει το νέο διαγωνιστικό τμήμα «Reframing Images» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η ARTWORKS προσφέρει το Βραβείο ARTWORKS Καλύτερης Ταινίας, ύψους 5.000 ευρώ, ενισχύοντας κινηματογραφιστές που καινοτομούν και πειραματίζονται με την κινούμενη εικόνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζεται από τους SNF ARTWORKS Fellows του πεδίου της Κινούμενης Εικόνας, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Κωστή Χαραμουντάνη.
Θα προβληθούν 26 ταινίες από 27 σκηνοθέτες. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 ταινίες μεγάλου μήκους (όλες ντεμπούτο), 3 μεσαίου μήκους και 20 μικρού μήκους, με μια ισχυρή εκπροσώπηση από 15 γυναίκες και 12 άντρες δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο, σε ελληνική πρεμιέρα.
Η ανανεωμένη ομάδα του 13ου ΦΠΚΑ, υποδέχεται με μεγάλη χαρά τη νέα αυτή συνεργασία και ανυπομονεί να παρουσιάσει στο κοινό του ταινίες που εκπλήσσουν με τη ματιά τους.
Οι προβολές ξεκινούν την Κυριακη 8 Δεκεμβρίου
Πληροφορίες για όλες τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος Reframing Images:
http://www.tainiothiki.gr/el/13-programmata/programmata-13/2154-reframing-images
Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive
➔ Κατάλογος: https://bit.ly/catalogue_13thaagff
➔ Πρόγραμμα προβολών: https://bit.ly/screenings_13thaagff
Το νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα «Reframing Images» του ΦΠΚΑ στοχεύει να αναδείξει δημιουργούς που εξερευνούν νέες μορφές αφήγησης και κινηματογραφικής φόρμας. Ανεξαρτήτως διάρκειας ή είδους, το τμήμα παρουσιάζει ταινίες διάρκειας από 2 έως 85 λεπτά, προερχόμενες από 27 διαφορετικές χώρες, όπως η Αργεντινή, η Νιγηρία, η Καμπότζη, η Ελλάδα, η Παλαιστίνη, το Ιράν, η Κύπρος, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Ινδία, ο Λίβανος, η Βραζιλία και η Χιλή.
Οι 26 ταινίες του προγράμματος συνθέτουν ένα σύνολο από έργα μυθοπλασίας, κινηματογραφικά δοκίμια, δημιουργικά ντοκιμαντέρ, καθώς και πειραματικές και εικαστικές ταινίες.
Εξερευνώντας καινοτόμες αισθητικές τάσεις, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το πώς κινηματογραφιστές χρησιμοποιούν και πειραματίζονται με υφολογικά εργαλεία για να αποδώσουν τη σχέση τους με τον σύγχρονο κόσμο. Συνδυάζοντας τη δοκιμιακή γραφή με τη χρήση αρχειακού υλικού, ορισμένοι από αυτούς διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους το οικείο και πολιτικό περιεχόμενο των εικόνων μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος αναστοχασμού.
Άλλοι εξετάζουν την κληρονομιά της αποικιοκρατίας καθώς και τις σύγχρονες μετααποικιακές της προεκτάσεις, ενώ κάποιοι προσπαθούν να δώσουν μορφή σε βιώματα εξορίας, μετανάστευσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Με έντονα αισθητηριακή προσέγγιση, ορισμένες ταινίες επιχειρούν να αποτυπώσουν προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες καταπίεσης και βίας, όπως την πατριαρχική κουλτούρα στο Ιράν, τη λαϊκή εξέγερση του 2019 στη Χιλή, τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τη στρατιωτικοποίηση στο Λίβανο.
Συνθέτοντας οπτικά μωσαϊκά με ονειρική διάθεση, άλλες ταινίες διερευνούν το φαντασιακό δυναμικό των τοπίων, είτε φυσικών είτε ανθρωπογενών, καθώς και τη συνύπαρξή τους. Ακολουθώντας και τη χρήση ημερολογιακής γραφής, κάποιοι δημιουργοί συλλέγουν θραύσματα της καθημερινότητας για να τα ανασυνθέσουν ποιητικά και στοχαστικά.
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ
Ανάμεσα στους δημιουργούς του νέου διαγωνιστικού τμήματος «Reframing Images» που θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ, ξεχωρίζουν η βραβευμένη Σέρβα σκηνοθέτις Emilija Gašić, της οποίας η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία 78 Days (78 ημέρες) αναπτύχθηκε στο Venice Biennale College Cinema και επιλέχθηκε για το τμήμα Bright Future του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ, η διεθνώς καταξιωμένη Χιλιανή σκηνοθέτις και εικαστικός Malena Szlam, της οποίας το έργο έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία και φεστιβάλ και περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή του MoMA, καθώς και ο Μαροκινός εικαστικός Hicham Gardaf, του οποίου τα έργα που μελετούν τις πολιτικές του τόπου και του τοπίου, έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως του Βερολίνου και σε μουσεία όπως το Centre Pompidou.
Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Παναγιώτου, με την κινηματογραφική του προσέγγιση αντιστέκεται στις κυρίαρχες μονοδιάστατες αφηγήσεις, ενώ η Νίνα Αλεξανδράκη, με βάση τη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο, αναζητά τη βαθιά οικειότητα της εμπειρίας.
Ο Αργεντίνος Pablo Marín, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης και καθηγητής στην φημισμένη Σχολή Κινηματογράφου Elias Querejeta Zine Eskola (EQZE) στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τις ταινίες του, οι οποίες έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως της Νέας Υόρκης και του Ρότερνταμ, ενώ η Daphne Xu, Κινεζοκαναδή εικαστικός, διερευνά την πολιτική και ποιητική του τόπου και της διασποράς, με την ταινία της να έχει κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και να έχει προβληθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Η Κύπρια καλλιτέχνις και υποψήφια διδάκτωρ Κινηματογράφου Μαρία Αναστασίου, της οποίας το έργο έχει παρουσιαστεί στο BFI Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου και το Μουσείο Γουίτνεϊ της Νέας Υόρκης, και η Δανάη Ηώ, η οποία εξετάζει τη διαδικασία δημιουργίας συλλογικών και προσωπικών αφηγημάτων, με την δουλειά της να έχει προβληθεί μεταξύ άλλων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ και το Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών (ICA) του Λονδίνου.
Η Shambhavi Kaul, Ινδή εικαστικός και σκηνοθέτις πειραματικού κινηματογράφου, δημιουργεί κόσμους που αναδιαρθρώνουν το χρόνο και τον χώρο, με το έργο της να έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ όπως του Τορόντο, του Βερολίνου και του Ρότερνταμ, και σε μουσεία όπως το MoMA και την Tate Modern.
Ο Nate Lavey, πειραματικός σκηνοθέτης και φωτογράφος με ισχυρό ενδιαφέρον για την πολιτική και το τοπίο, του οποίου η τελευταία μικρού μήκους ταινία Very Gentle Work (Πολύ λεπτή εργασία) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών, ο Αλέκος Αλεξιάδης, που αναλύει τη σχέση του σινεμά με τη θεωρία και την επιστημολογία μέσω κινηματογραφικών δοκιμίων, και η Αργεντίνα σκηνοθέτις Agustina Sánchez Gavier, της οποίας η ταινία αποφοίτησής Nuestra sombra (H σκιά μας) επιλέχθηκε από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, θα παρουσιάσουν και αυτοί τις ταινίες τους στο Αθηναϊκό κοινό.
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Η Celeste Rojas Mugica είναι Χιλιανο-Αργεντινή εικαστικός, φωτογράφος και σκηνοθέτις, με μεταπτυχιακό από τη γνωστή κινηματογραφική σχολή Elías Querejeta Zine Eskola. Εκπροσωπείται από την Rolf Art Gallery και το έργο της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το FIDMarseille, τη Viennale, την Ars Electronica και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ έχει υποστηριχθεί από το Hubert Bals Fund του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ.
Ο Faraz Fesharaki, γνωστός για τη βραβευμένη του κινηματογράφηση στην ταινία What Do We See When We Look at the Sky?, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου και κέρδισε το βραβείο FIPRESCI, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία What Did You Dream Last Night, Parajanov?.
Η Παλαιστίνια καλλιτέχνις Razan AlSalah, η δουλειά της οποίας επικεντρώνεται στην εξαφάνιση και την ορατότητα των τόπων, των ανθρώπων και των ιστοριών μέσα από τις αποικιακές αφηγήσεις, έχει λάβει μεταξύ άλλων επιχορηγήσεις και υποτροφίες από το Sundance και η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως το FIDMarseille, Hot Docs και Prismatic Ground.
Ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης Chanasorn Chaikitiporn, του οποίου η ταινία Here We Are (Εδώ είμαστε), επιλέχθηκε από το Forum Expanded του Βερολίνου, εξερευνά το παρόν αντανακλώντας το παρελθόν, τονίζοντας το πώς η παρακαταθήκη της αποικιοκρατίας επιμένει και κανονικοποιείται στη σημερινή κοινωνία.
Η Beatrice Gibson, καλλιτέχνις και κινηματογραφίστρια με έδρα το Λονδίνο, έχει εκθέσει τις ταινίες και τις εγκαταστάσεις της σε σημαντικά φεστιβάλ και γκαλερί, όπως το Camden Art Centre στο Λονδίνο και το Mercer Union στο Τορόντο, ενώ έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Tiger του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ και το Baloise Art Prize στην Art Basel.
Η Karimah Ashadu είναι Νιγηριανή καλλιτέχνις και σκηνοθέτις που ζει μεταξύ Αμβούργου και Λάγος, και το έργο της εξετάζει την εργασία, την πατριαρχία και την ανεξαρτησία στο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο της Νιγηρίας και της διασποράς της. Η δουλειά της έχει εκτεθεί διεθνώς, με σημαντικότερη την συμμετοχή της στην φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, όπου τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα.
Η Miranda Pennell είναι καλλιτέχνις-κινηματογραφίστρια με έδρα το Λονδίνο, της οποίας το βραβευμένο έργο εξερευνά τον ιμπεριαλισμό μέσα από εικόνες του βρετανικού κρατικού αρχείου. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί διεθνώς και έχουν εκτεθεί σε ιδρύματα όπως η Tate Britain και η Whitechapel Gallery μεταξύ άλλων.
Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Marcel Mrejen, εξερευνά τον ρόλο της τεχνολογίας στα συστήματα διαβίωσης και οικονομίας μέσω ταινιών, εγκαταστάσεων και ήχου. Απόφοιτος της Ακαδημίας Gerrit Rietveld και resident στο Le Fresnoy, το έργο του έχει εκτεθεί σε ιδρύματα όπως το Μουσείο Stedelijk, ενώ η πρώτη του μικρού μήκους ταινία Memories of an Unborn Sun (Μνήμες ενός αγέννητου ήλιου) κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Visions du Réel το 2024.
Ο Francisco Rodríguez Teare είναι Χιλιανός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης με έδρα τη Γαλλία, το έργο του οποίου διερευνά θέματα εξουσίας, βίας και μνήμης μέσω του κινηματογράφου, βίντεο και εγκαταστάσεων. Οι ταινίες του έχουν εκτεθεί διεθνώς σε σημαντικούς χώρους, όπως το Μουσείο Stedelijk, τη Μπιενάλε της Ταϊπέι και σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως του Τορόντο και της Νέας Υόρκης μεταξύ άλλων.
Ο Leonardo Pirondi είναι Βραζιλιάνος σκηνοθέτης και καλλιτέχνης, το έργο του οποίου συνδυάζει στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Οι ταινίες του έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα φεστιβάλ όπως του Τορόντο, του Ρότερνταμ και της Νέας Υόρκης, ενώ είναι υπότροφος του Sundance Institute και απόφοιτος του California Institute of the Arts.
Η Janaina Wagner είναι Βραζιλιάνα εικαστικός και σκηνοθέτις, τα έργα της περιλαμβάνονται σε σημαντικές συλλογές όπως του KADIST και του Instituto Inhotim, ενώ παράλληλα κάνει διδακτορικό στο Le Fresnoy.
Η Maryam Tafakory είναι Ιρανή καλλιτέχνις που δημιουργεί στον κινηματογράφο και την περφόρμανς και είναι υποψήφια για το Βραβείο Jarman 2024 του Film London. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε σημαντικά μουσεία όπως το MoMA και η Tate Modern, ενώ οι ταινίες της έχουν προβληθεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών των Καννών, καθώς και στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, του Τορόντο και του Λοκάρνο. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Tiger στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρότερνταμ.
Ο Shuhei Hatano είναι Ιάπωνας καλλιτέχνης και σκηνοθέτης. Η ταινία του Radiance (Ακτινοβολία) απέσπασε Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου του Πέζαρο και επιλέχθηκε μεταξύ άλλων από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Όμπερχαουζεν.
Ο Lawrence Abu Hamdan γεννημένος στο Λίβανο, είναι ερευνητής, κινηματογραφιστής, καλλιτέχνης και ακτιβιστής, γνωστός ως «Ιδιωτικό Αυτί», με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ιδρυτής του Earshot, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στον ήχο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στο MoMA και στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές όπως η Tate Modern και το Guggenheim. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Turner και το Βραβείο Nam June Paik.
Επιλογή ταινιών: Νεφέλη Γκαμπάντ, Ιάκωβος Σκενδερίδης
Εισιτήρια (ΑΙΘΟΥΣΕΣ): 6 ευρώ (γενική είσοδος). Πακέτα: 5 προβολές/25 ευρώ, 10 προβολές/35 ευρώ. Προσφορά: Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Άνεργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές/25 ευρώ.
Προσφορά: Στις απογευματινές προβολές (με ώρα έναρξης μέχρι τις 7 μ.μ.), οι πρώτοι 20 σπουδαστές έχουν την ευχέρεια να παρακολουθήσουν την ταινία της αρεσκείας τους, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
Εισιτήρια (ONLINE): 3 ευρώ.
Ακολουθείστε μας στα social media, για να ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις του ΦΠΚΑ:
https://www.instagram.com/aagfilmfestival
https://www.facebook.com/aagfilmfestival/
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046
ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
To 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου διοργανώνεται από Σ στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων του Υποέργου 1 της Πράξης: “Η Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή ΙΙΙ”, η οποία εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027»
Σχόλια για αυτό το άρθρο