Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπήθηκε από την απλά διάσημη τότε Αυστραλιανή ποπ τραγουδίστρια Olivia Newton-John (που γεννήθηκε στη Βρετανία) και τερμάτισε στην τέταρτη θέση με το τραγούδι “Long Live Love”. Στην Olivia δεν άρεσε καθόλου το τραγούδι αλλά το “Long Live Love” επιλέχθηκε ως εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το κοινό με ταχυδρομική ψηφοφορία!
Η Γαλλία ως σημάδι σεβασμού μετά το θάνατο του Γάλλου Πρόεδρου Πομπιντού, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της Eurovision, ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORTF αποφάσισε να αποσύρει την συμμετοχή της δεδομένου επίσης ότι η κηδεία του Προέδρου πραγματοποιήθηκε την ημέρα του διαγωνισμού. Για τον ίδιο λόγο, η τραγουδίστρια Anne-Marie David, η οποία είχε κερδίσει την πρώτη θέση για το Λουξεμβούργο το 1973, δεν μπόρεσε να έρθει στο Μπράιτον για να παραδώσει το βραβείο στον νικητή του 1974.
Η Μάλτα είχε επιλέξει τον Enzo Guzman με το τραγούδι “Paċi Fid Dinja” (Ειρήνη στον κόσμο) για να την εκπροσωπήσει αλλά αποσύρθηκε από το διαγωνισμό για άγνωστους λόγους.
Η Ιταλία αρνήθηκε να μεταδώσει τον τηλεοπτικό διαγωνισμό στο κρατικό κανάλι RAI επειδή συνέπεσε με την έντονη πολιτική εκστρατεία για το ιταλικό δημοψήφισμα του 1974 σχετικά με το διαζύγιο, το οποίο διεξήχθη ένα μήνα αργότερα, το Μάιο. Η RAI θεώρησε ότι το τραγούδι του Gigliola Cinqueti με τίτλο “Sì” και συνεχώς επαναλάμβανε τη λέξη “si” (ναι) , θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι ήταν υποσυνείδητο μήνυμα και μορφή προπαγάνδας για να επηρεάσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους, “Ναι” στο δημοψήφισμα. Το τραγούδι δεν ακούστηκε/μεταδόθηκε στους περισσότερους ιταλικούς κρατικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για πάνω από ένα μήνα.
Η είσοδος της Πορτογαλίας “E depois do adeus” χρησιμοποιήθηκε ως το πρώτο από τα δύο ‘σημάδια’ για να ξεκινήσει η επανάσταση του γαρύφαλου κατά του καθεστώτος Estado Novo. Παίχτηκε σε πορτογαλικό ραδιοφωνικό σταθμό αργά το βράδυ της 24ης Απριλίου 1974, η μετάδοση του τραγουδιού προειδοποίησε τους αντάρτες, κυρίως αριστερούς ναυτικούς και στρατιώτες, να προετοιμαστούν για να ξεκινήσουν το επιτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Το δεύτερο τραγούδι που έπρεπε να μεταδοθεί, σηματοδοτώντας την πραγματική έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του πραξικοπήματος, ήταν η Grândola, η Vila Morena από τον Zeca Afonso (αλλά χωρίς να έχει σχέση με το διαγωνισμό της Eurovision).
Η Ολλανδία ήταν μεγάλο φαβορί με το ντουέτο Mouth and Mac Neal, ζευγάρι στη ζωή και στο τραγούδι με το ‘I See A Star’ που θεωρείται η πρώτη θεατράλε συμμετοχή στο διαγωνισμό ως τότε και περιορίστηκε στην 3η θέση. Από τις 17 συμμετοχές, μία ήταν πρωτοεμφανιζόμενη, η Ελλάδα της χούντας που έσβηνε μέρα με τη μέρα. Την εκπροσώπησε με απευθείας ανάθεση η Μαρινέλλα, τη μουσική ανέλαβε ο Γιώργος Κατσαρός και τους στίχους ο Πυθαγόρας, οι οποίοι έγραψαν ένα τραγούδι που δεν είχε την παραμικρή σχέση με το πνεύμα του φεστιβάλ. Οι ποπ ρυθμοί και οι μπαλάντες ήταν τα είδη που κυριαρχούσαν σ’ αυτό, το δικό μας, έμοιαζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το οποίο σε οποιονδήποτε εγχώριο διαγωνισμό – βλέπε φεστιβάλ Θεσσαλονίκης- θα κέρδιζε άνετα την πρώτη θέση, ήταν εντελώς εκτός… ευρωπαϊκού κλίματος. Απλώς, πρόβαλλε αυτό που ήταν η Ελλάδα σαν σε διαφημιστικό του Ε.Ο.Τ.: μπουζούκια, κρασί, θάλασσα και ολίγον Greek καμάκι. Tο βίντεο κλιπ του τραγουδιού, γυρίστηκε στον Πειραιά και προβλήθηκε σε όλες τις κρατικές τηλεοράσεις των χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
Η Ελληνική αποστολή αναχώρησε για το Μπράιτον γεμάτη αισιοδοξία, κάτι που φαίνεται από τις δηλώσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο, πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Η Μαρινέλλα δηλώνει πολύ συγκινημένη, που εκπροσωπεί τη χώρα μας κι εύχεται το καλύτερο για το ελληνικό τραγούδι, ενώ μαζί με τον Γιώργο Κατσαρό αναφέρονται στις επιτυχίες που είχαν και σε άλλους μουσικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού. Μαζί με τους εκπροσώπους ταξιδεύει και ο Τόλης Βοσκόπουλος, που ήθελε να συμπαρασταθεί στην Μαρινέλλα, με την οποία είχε παντρευτεί επτά μήνες νωρίτερα, έχοντας κουμπάρο τον Γιώργο Κατσαρό…. μία οικογενειακή υπόθεση δηλαδή.
Όλη η χώρα συντονίζεται μπροστά στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Απριλίου περιμένοντας να δει για πρώτη φορά μια Ελληνίδα να εκπροσωπεί την πατρίδα μας σε μια τέτοια διεθνή διοργάνωση. Φυσικά, για νίκη ούτε στην πιο τρελή φαντασία μας. Το σχολιασμό για το ΕΙΡΤ έκανε η παρουσιάστρια Μακώ Γεωργιάδου, ενώ την ανακοίνωση της ελληνικής βαθμολογίας η Ειρήνη Γαβαλά. Η συμμετοχή της χώρα μας συγκέντρωσε επτά βαθμούς και έλαβε την 11η θέση σε σύνολο 17 διαγωνιζόμενων. Την 1η θέση κατέκτησε η Σουηδία με το συγκρότημα ABBA και το θρυλικό πλέον τραγούδι ”Waterloo” το οποίο παραμένει ένα εκ των κορυφαίων νικητηρίων τραγουδιών της διοργάνωσης.
Τελικά, με τούτο και μ’ εκείνο ήταν μία περιπετειώδης έως και δραματική χρονιά για το διαγωνισμό,η επιτυχία όμως των Abba και η παγκόσμια καριέρα που ξεκίνησε εκείνη την νύχτα και τους ακολουθεί μέχρι σήμερα, τα έκανε όλα να ξεχαστούν.
Σχόλια για αυτό το άρθρο