«Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε τις πρόβες της. Η «αρρώστια» της ζήλειας, η μανία της εκδίκησης, η δύναμη της συγχώρεσης. Όλα αυτά σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο θα παρουσιαστεί, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, μέσα από τη ματιά του μεγάλου Ρουμάνου σκηνοθέτη Σίλβιου Πουρκαρέτε, από 16 Νοεμβρίου 2018 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)
Πρεμιέρα: 16/11/2018
Λίγα λόγια για το έργο
Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης. Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη». Η ιστορία του βασιλιά Λεόντιου που με την υποψία ότι η γυναίκα του τον απατά, τυφλωμένος από ζήλεια, θα οδηγηθεί σε απόλυτη δυστυχία και μοναξιά. Αλλά, κάποτε θα έρθει η μεγαλειώδης αλλαγή: ο Λεόντιος θα βγει από το λήθαργο, θα «ξυπνήσει» σοφότερος, και το σκοτάδι θα διαδεχθεί το φως. Γιατί η δύναμη της ζωής είναι ανίκητη…
Με Λεόντιο το Στάθη Μαντζώρο και Ερμιόνη την Κλειώ Δανάη Οθωναίου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Silviu Purcarete
Σκηνικά: Helmut Stürmer
Κοστούμια: Dragos Buhagiar
Μουσική: Vasile Sirli
Παίζουν: Μομώ Βλάχου (Μαμίλλιος – Περντίτα – ο Χρόνος), Θεόδωρος Ιγνατιάδης (Πολύξενος), Πάνος Καμμένος, Γιάννης Μαστρογιάννης (Μουσικοί), Ζωή Λύρα, Γιολάντα Μπαλαούρα (Δορκάς- Μόψα-Αιμιλία- Αρχόντισσες της αυλής), Στάθης Μαντζώρος (Λεόντιος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Γιώργος Τσαγκαράκης (Δίων-Κλεομένης), Ηλίας Μπερμπέρης (Κωμικός), Δημήτρης Ναζίρης (Αντίγονος), Χρήστος Νταρακτσής (Γερό-Βοσκός), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ερμιόνη), Τάσος Ροδοβίτης (Φλοριζέλ), Φωτεινή Τιμοθέου (Παυλίνα), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κάμιλλος), Σαμψών Φύτρος (Αυτόλυκος-Αρχίδαμος)
Βιογραφικό Σίλβιου Πουρκαρέτε (Σκηνοθέτης)
Γεννημένος στο Βουκουρέστι το 1950, o Σίλβιου Πουρκαρέτε (Silviu Purcărete) σπούδασε σκηνοθεσία στη Θεατρική Ακαδημία της γενέτειράς του.
Κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, συνεργάστηκε με το Θέατρο Νέων της Πιάτρα Νέαμτς και το Εθνικό Θέατρο της Κωνστάντζα. Tο 1978 άρχισε να συνεργάζεται με το Θέατρο Μικ στο Βουκουρέστι και να διδάσκει στη Θεατρική Ακαδημία της ίδιας πόλης. Η μεγάλη καμπή στην καριέρα του, όμως, ήταν η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Κραϊόβα. Πολλές από τις σκηνοθεσίες του γνώρισαν μεγάλη αναγνώριση διεθνώς: στο Τόκυο, τη Μελβούρνη, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Γλασκώβη, το Λονδίνο, το Σάο Πάολο και αλλού.
Το 1992 ο Σίλβιου Πουρκαρέτε έγινε διευθυντής του Θεάτρου Μπουλάντρα στο Βουκουρέστι. Τον Ιανουάριο του 1996, ο Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού του ανέθεσε τη διεύθυνση του Théâtre de l’ Union, ενός κρατικού θεάτρου στην κεντρική Γαλλία (Λιμόζ). Το 1997, ο Πουρκαρέτε ίδρυσε τη Θεατρική Ακαδημία του Théâtre de l’ Union, ένα κέντρο εκπαίδευσης νέων ηθοποιών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2002, ο Πουρκαρέτε ίδρυσε τη δική του θεατρική ομάδα με έναν θίασο μόνιμων ηθοποιών.
Έχει σκηνοθετήσει πολλές όπερες στην Όπερα της Σκωτίας, το Θέατρο και τη Φιλαρμονική του Έσσεν, το Θέατρο της Βόννης και την Κρατική Όπερα της Βιέννης.
Έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Γαλλικό παράσημο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων και το παράσημο του Τάγματος του Αστέρα της Ρουμανίας.
Είναι ανεξάρτητο μέλος της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης (UTE).
Βιογραφικό Χέλμουτ Στούρμερ (Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος)
O Χέλμουτ Στούρμερ (Helmut Stürmer) γεννήθηκε το 1942 στην Τιμισοάρα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βουκουρέστι. Σε μία περίοδο 40 χρόνων, σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για περισσότερες από 250 παραστάσεις θεάτρου και όπερας.
Από το 1968 μέχρι το 1977 εργάστηκε ως σκηνογράφος στο Κρατικό Θέατρο του Σιμπίου, στο Θέατρο Μπουλάντρα στο Βουκουρέστι και άλλα θέατρα της Ρουμανίας. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Θέατρο της Κολωνίας και το Θέατρο Καμερσπίλε του Μονάχου. Από το 1977, που εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, έχει συνεργαστεί με κρατικά θέατρα και όπερες σε Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Φράιμπουργκ, Αμβούργο, Λειψία, Νυρεμβέργη, Καρλσρούη και αλλού.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας (Old Tote Τheatre−Σύδνεϋ, Théâtre de la Ville−Παρίσι, Theater am Neumarkt−Ζυρίχη, La Mama–Νέα Υόρκη, Volkstheater−Βιέννη, Théâtre de l’ Union−Λιμόζ, Όπερα της Βασιλείας, Det Norske Teatret−Όσλο, Katona Joszef–Βουδαπέστη, Royal Shakespeare Company–Λονδίνο, Εθνικό Θέατρο της Πράγας, Teatro Colon−Μπουένος Άιρες) και άλλα.
Εκτός από τις συνεργασίες του στην όπερα και το θέατρο, έχει υπογράψει την καλλιτεχνική διεύθυνση σε εννέα ταινίες.
Το 2017, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Συνάντησης Θεάτρου Madách (MITEM) στη Βουδαπέστη, διοργανώθηκε αναδρομική έκθεση για το έργο του.
Στις πολυάριθμες βραβεύσεις του περιλαμβάνονται: πρώτο βραβείο της Ένωσης Ρουμάνων Καλλιτεχνών για την καλύτερη σκηνογραφία της χρονιάς («Άμλετ», σκηνοθεσία: Dinu Cernescu, 1974), βραβείο Ρουμάνων Κριτικών για την καλύτερη σκηνογραφία σε ιστορική ταινία (“Tanase Scatiu”, σκηνοθεσία: Dan Pita, 1975), βραβείο UNITER (Ένωση Ρουμάνων Καλλιτεχνών Θεάτρου) για την καλύτερη σκηνογραφία της σεζόν 1999-2000 («Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» και «Άμλετ», σκηνοθεσία: Vlad Mugur, 2001), βραβείο UNITER για το σύνολο του έργου του (2001), βραβείο των Ούγγρων Κριτικών για την καλύτερη σκηνογραφία-ενδυματολογία της χρονιάς («Τρωίλος και Χρυσηίδα», σκηνοθεσία: Σίλβιου Πουρκαρέτε, 2006), βραβείο UNITER για την καλύτερη σκηνογραφία της σεζόν 2007-2008 («Φάουστ», σκηνοθεσία: Σίλβιου Πουρκαρέτε, 2008), κρατικό βραβείο Ρουμανικού Κινηματογράφου (Gopo) για την καλύτερη σκηνογραφία (“Undeva la Palilula”, σκηνοθεσία: Σίλβιου Πουρκαρέτε, 2013), βραβείο για την καλύτερη σκηνογραφία και βραβείο για «το πιο σημαντικό θεατρικό γεγονός του φεστιβάλ» στο Ρουμανικό Φεστιβάλ Κωμωδίας στο Βουκουρέστι (“Fuchsiada”, σκηνοθεσία: Χέλμουτ Στούρμερ σε σύμπραξη με τον Σίλβιου Πουρκαρέτε, 2016), βραβείο UNITER για την καλύτερη σκηνογραφία του 2017 (“Erendira”, σκηνοθεσία: Yuri Kordonsky, 2018).
Σχόλια για αυτό το άρθρο