Bάλε τέρμα στις ενοχές και απόλαυσε το φαγητό στις εξόδους σου

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Από την/τον HuffPost Greece | Κατερίνα Νανοπούλου | 8 Νοεμβρίου 2018

f83f0a_e87e85af99324b8989eccad45166e984

Έχετε βγει έξω για φαγητό με μία παρέα φίλων σε ένα εστιατόριο που ανυπομονούσατε μήνες να δοκιμάσατε. Στο τραπέζι φτάνει το καλάθι με τα ζεστά ψωμάκια και αρχίζετε να αλείφετε το βούτυρο στο ψωμί, το οποίο λιώνει αργά. Πάνω που ετοιμάζεστε να καταβροχθίσετε αυτή τη λαχταριστή μπουκιά, ακούτε κάποιον από την παρέα σας να λέει: «ξέρεις πόσες θερμίδες έχει αυτό;» Το αφήνετε κάτω και κοκκινίζετε ολόκληρη ή συνεχίζετε την πορεία του ψωμιού στο στόμα σας, αλλά γεμάτοι ενοχές.

Όποιος έχει κάνει δίαιτα έστω και μία φορά στη ζωή του γνωρίζει ότι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια είναι όταν πρέπει να βγει έξω για φαγητό. Πολλοί είναι εκείνοι που επειδή κάνουν δίαιτα αποφεύγουν να βγουν έξω για φαγητό ή δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να ξεκινήσουν δίαιτα επειδή δεν θέλουν να χάσουν την κοινωνική τους ζωή. Από την άλλη, υπάρχουν και οι άνθρωποι που όταν βγαίνουν έξω για φαγητό θέλουν να βάλουν στην άκρη την υγιεινή διατροφή για ένα βράδυ και να φάνε ό,τι λαχταρά η ψυχή τους, χωρίς να νιώθουν ενοχές.

Ούτως ή άλλως, το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση και είτε κάνουμε δίαιτα, είτε όχι πρέπει να τρώμε πάντοτε χωρίς ενοχές. Αναρωτιέστε πως θα το καταφέρετε αυτό; Mε τους παρακάτω 5 απλούς τρόπους.

slide_435632_5700450_free

Μην ζηλεύετε τις παραγγελίες των γύρω σας
Εάν όλες οι φίλες σας θέλουν να παραγγείλουν σαλάτα και εσείς θέλετε να φάτε μία λαχταριστή μπριζόλα είναι δικαίωμά σας. Μην ψάχνετε την έγκριση των γύρω σας σχετικά με αυτό που πρόκειται να φάτε. Έχετε βγει για να περάσετε καλά και να απολαύσετε το γεύμα σας. Αν πραγματικά θέλετε να φάτε κάτι, κάντε το. Δεν θα χαλάσει η δίαιτά σας αν φάτε ένα γεύμα που παρεκλίνει από την καθημερινή σας, υγιεινή, διατροφή, ούτε θα παχύνετε αν φάτε ένα κομμάτι κέικ.

Δεν υπάρχει «σωστή επιλογή»
Το να έχετε εμμονή με την υγιεινή διατροφή δεν είναι καλό ούτε για εσάς, ούτε για τις σχέσεις σας με τους γύρω σας, Επίσης δεν είναι καλό να χαρακτηρίζετε το φαγητό ως «καλό ή κακό», ούτε να γίνεται το φαγητό λόγος για να στεναχωριέστε ή να κρίνετε τους άλλους. Εάν ανησυχείτε διαρκώς όποτε βρίσκεστε στο τραπέζι του φαγητού σκεφτείτε πόσα πράγματα χάνετε. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθετε καλά με τις επιλογές σας, όποιες κι αν είναι αυτές. Επίσης, μην λέτε πράγματα στους άλλους που θα τους κάνουν να νομίζουν ότι τους κρίνετε για τις επιλογές τους.

Χαρείτε τη ζωή σας
Κάθε φορά που κάνουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό, έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, είτε πρόκειται για μία διαφορετική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για μία νέα γεύση. Ακόμα και στο φαγητό, πρέπει να είμαστε περιπετειώδεις. Δοκιμάστε κάτι καινούριο ανεξάρτητα με το αν θα σας αρέσει ή όχι. Το φαγητό δεν είναι καλό ή κακό. Αρχικά είναι σημαντικό για να τρεφόμαστε και να είμαστε υγιείς. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα καταναλώσουμε εκατομμύρια γεύματα, φροντίστε μερικά από αυτά να είναι ξεχωριστά.

Ας ασχοληθεί ο καθένας με τον εαυτό του
Αυτό σημαίνει, να παραγγείλετε ακριβώς αυτό που θέλετε χωρίς να αφήνετε να σας επηρεάζει η συμπεριφορά ή οι απόψεις των γύρω σας. Άλλωστε, τις χειρότερες αποφάσεις τις παίρνεις κανείς όταν νιώθει ενοχές ή ότι όλοι γύρω του πιστεύουν ότι κάτι δεν κάνει καλά ή ότι πρόκειται να αποτύχει. Αν πιστεύετε ότι κάποιος σας κρίνει πρέπει να σκεφτείτε ότι εκείνος ο άνθρωπος αντανακλά σε εσάς τις δικές του ανασφάλειες και κρίσεις και αν το κάνει σε βαθμό που σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας σημαίνει ότι εκφράζει κάποια δικά του ζητήματα και τον τρόπο που αντιμετωπίζει εκείνος τον εαυτό του.

Κάντε μια δοκιμή
Εάν φοβάστε να παραγγείλετε αυτό που πραγματικά λαχταράτε από τον κατάλογο, ήρθε η στιγμή να κάνετε ένα τολμηρό βήμα και να το δοκιμάστε. Τρώγοντας κάτι που συνηθίζετε να «απαγορεύετε» στον εαυτό σας, μπορεί να είναι μία από τις πιο ενθουσιώδεις αποφάσεις που έχετε πάρει. Η ζωή είναι πιο διασκεδαστική όταν κάνετε παρέα με ανθρώπους που δεν τρώνε με ενοχές. Το να πέσετε με τα μούτρα μία φορά στο φαγητό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε την κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή σας.

b7b40b3787dec9b634f083a91f0bc0d8_L

ΠΗΓΗ
Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «5 Ways To Forget The ‘Diet Guilt” And Enjoy Your Dinner Out» που δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της Huff Post.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *