“Οι σκέψεις μας είναι μαζί με όλους όσοι έχουν πληγεί από την εξάπλωση του Covid-19. Κοντά σε εκείνους που έχουν “φύγει”. Μαζί με όλους όσοι είναι ευάλωτοι και μαζί με εκείνους κι εκείνες που ξαφνικά βρίσκονται εξοβελισμένοι απ’ τις δουλειές τους.
Η τελευταία αυτή κατηγορία, περιλαμβάνει πολλούς που εργάζονται στο κομμάτι των παραστατικών τεχνών. Εκείνους που σπουδάζουν ή προετοίμαζαν κάποια παράσταση/ παραγωγή σε θέατρο, χορό ή στο ευρύτερο φάσμα των παραστατικών τεχνών.
Η φύση της δουλειάς των καλλιτεχνών βασίζεται στη φυσική παρουσία και συνύπαρξη με άλλους καλλιτέχνες επί σκηνής , η καθημερινότητα των οποίων σε μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει ή ακόμη και σταματήσει.
Σεβόμενοι πλήρως τα διεθνή ισχύοντα μέτρα για την πρόληψη και την εξάπλωση του ιού, έχουμε τροποποιήσει το αρχικό πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας για φέτος.”
Τον Αύγουστο, εφόσον τα μέτρα το επιτρέπουν, το KaDISS θα λειτουργήσει και για φέτος σε διεθνές επίπεδο, ανοιχτό σε νέους ηθοποιούς και performers και θα συνεχίσει να συμβάλλει στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Μεσσηνίας με το δικό του τρόπο.
Το φετινό καλοκαίρι, αντικαθιστούμε το πλήρες πρόγραμμα με το Shakespeare Lab ·
ένα μοναδικό εντατικό εργαστήριο θεάτρου του KaDISS 2020, μια εμβάθυνση τριών εβδομάδων στον κόσμο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ με τη μοναδική του γλώσσα, τους αξέχαστους χαρακτήρες, τη συναρπαστική δράση, τις χαρές και τις θλίψεις της ανθρώπινης ψυχής, ενωμένες σε ένα πανανθρώπινο ποιητικό Δράμα.
Το Shakespeare Lab – ένα μοναδικό πρόγραμμα για τον εκπαιδευόμενο/ σπουδαστή ηθοποιό, performer θα διευθύνει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Andrew Visnevski, του οποίου η δουλειά γύρω από την τεχνική για την ερμηνεία και για την ενσωμάτωση της γλώσσας του Γ. Σαίξπηρ με ηθοποιούς και μαθητές εκτείνεται διεθνώς περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.
Επιπλέον, το φετινό Shakespeare Lab / KaDISS 2020 παρουσιάζει το I Am Shakespeare, δύο Masterclasses με τον Andrew Visnevski.
Αυτά τα μοναδικά masterclasses διάρκειας δύο ωρών το καθένα θα φιλοξενηθούν σε διαφορετικούς χώρους στην Μεσσηνία, και θα είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση στο Διαδίκτυο ζωντανά. (Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Masterclasses I Am Shakespeare θα υπάρξουν σύντομα).
Στο τέλος κάθε masterclass, ο Andrew Visnevski θα έχει μια ανοιχτή συζήτηση για τα έργα του William Shakespeare και θα απαντά σε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες μαθητές αλλά και από αυτούς που θα παρακολουθήσουν τα masterclasses online.
Η Διοργάνωση του KaDISS 2020 / Shakespeare Lab είναι ιδιαίτερα χαρούμενη και αισθάνεται τιμή που τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Υπό την Αιγίδα:
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης από καρδιάς το Συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κορονοϊού του Δήμου Καλαμάτας (Συ.Κε.Δι.Κ) καθώς και το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για την άψογη συνεργασία εξαρχής.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται μια συνεργασία με σπουδαίους φορείς της Μεσσηνίας.
Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωσταντακόπουλου και την Μεσσηνιακή Αμφυκτιονία για την πολύτιμη στήριξη κι εμπιστοσύνη που δείχνουν στον νέο αυτό διεθνή θεσμό της Καλαμάτας.
Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε πως, μέσω του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωσταντακόπουλου και της Μεσσηνιακής Αμφυκτιονίας, θα υπάρξει η δυνατότητα δύο (2) ατόμων που συνδέονται με τη Μεσσηνία να παρακολουθήσουν το Shakespeare Lab με πλήρη υποτροφία. (Να συνδέονται με τη Μεσσηνία με οποιονδήποτε τρόπο.Π.Χ. Καταγωγή,εάν βρίσκονται και δημιουργούν τα τελευταία χρόνια στο Νομό κοκ)
Οι ενδιαφερόμενοι/νες θα πρέπει να κατεβάσουν την αίτηση από το Site του KaDISS και να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με όλους τους υποψηφίους. Θα πρέπει να σημειώσουν στο θέμα του Mail: “Υποτροφία Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Μεσσηνιακής Αμφυκτιονίας”, αιτήσει για τις υποτροφίες θα γίνονται δεκτές έως και 12 Ιουλίου.
*Οι ενδιαφερόμενοι/νες για την υποτροφία θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν πως συνδέονται με κάποιον τρόπο με τη Μεσσηνία. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής KaDISS & επικεφαλής του Shakespeare Lab,
σκηνοθέτης Andrew Visnevski:
Ο Andrew Visnevski σπούδασε υποκριτική στο “Central School of Speech and Drama” (1973-1976) και ξεκίνησε τη σκηνοθετική του καριέρα στο Young Vic Theatre του Λονδίνου. Το 1978 δημιούργησε το The Cherub Company London, μέσω του οποίου επανέφερε στην επιφάνεια παραμελημένα κλασικά έργα, εισήγαγε το ευρωπαϊκό δράμα στο ρεπερτόριο του Ηνωμένου Βασιλείου και ταξίδεψε τις παραγωγές του σε 3 ηπείρους.
Επισκέφθηκε πολλά φεστιβάλ στη Βρετανία και το εξωτερικό και παρουσίασε επτά πρεμιέρες στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Το ανεξάρτητο έργο του περιλαμβάνει παραγωγές στην Ολλανδία, την Πολωνία και την Ελλάδα, ορισμένες είναι:
Η πρώτη πολυεθνική παραγωγή του “Ρωμαίου & της Ιουλιέτας” στο Young Vic Theatre
του Λονδίνου, δύο έργα – πρεμιέρες στην Βρετανία – του Πολωνού Tadeusz Różewicz.
Το έργο του Bertold Brecht, “H ζωή του Εδουάρδου Β’ της Αγγλίας”), “Tο ημερολόγιο ενός τρελού” του Ν. Γκόγκολ στο Παρίσι και στο BalkanTheatre Festival για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και έπειτα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (Avignon Festival).
Σκηνοθέτησε την “Φαίδρα” του Γιάννη Ρίτσου, σε μουσική του Aris Daryono, σε συνεργασία με αποφοίτους του μεταπτυχιακού τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (RADA ΜΑ). Πιο πρόσφατα, σκηνοθέτησε τον “Macbeth”. Ως επίτιμος ερευνητής του Queen Mary University του Λονδίνου, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση του σύγχρονου ηθοποιού και την ένταση μεταξύ της γλώσσας του πρώιμου σύγχρονου δράματος και της γλώσσας του σώματος, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσίασε ως ενιαίο έργο, στο Φεστιβάλ του Bloomsbury στο Λονδίνο, σε μια ειδική παράσταση για τους μαθητές του Royal Ballet School, Covent Garden. Στο πλαίσιο της ίδιας εξερεύνησης, η τελευταία του παραγωγή,με τίτλο “Όπιο” – βασισμένο στο βιβλίο και τα σχέδια του Jean Cocteau – έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της RADA.
Συνολικά, ο Andrew Visnevski έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 100 παραγωγές.
Έχει διασκευάσει για το θέατρο έργα όπως: “ο Πύργος” ( Kafka’s THE CASTLE) και το
“η δίκη” ( Kafka’s THE TRIAL) το οποίο έπειτα μεταφέρθηκε επιτυχώς στην όπερα του Dartington. Επίσης διασκεύασε το μυθιστόρημα του Μ. Μπουλγκάκοφ “Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα” σε συνεργασία με τους Barbara Bogoczek και Tony Howard.
Ίδρυσε και διευθύνει τον θεατρικό οργανισμό Theatre Alive! με έδρα το Λονδίνο.
Το ευρύ έργο της διδασκαλίας του περιλαμβάνει μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου (RADA MA) όπου ήταν και επικεφαλής επί σειρά ετών, πολλές παραγωγές κλασικών και νέων έργων, μαθήματα και έργα ως φιλοξενούμενος σκηνοθέτης της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) και άλλων κορυφαίων σχολών θεάτρου του Λονδίνου, καθώς και επίβλεψη σχεδίων σχεδίασης για το Slade School of Fine Arts. Υπήρξε συνεργαζόμενος Καθηγητής στη νεοσύστατη σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.
Έχει διευθύνει διεθνή εργαστήρια για τον Σαίξπηρ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο (Brussels Shakespeare Society), Ισραήλ, Γαλλία (Théâtre IRIS ,Lyon) και Ελλάδα (UTE Decentralised Academy)
Περισσότερες λεπτομέρειες για το βιογραφικό του A. Visnevski μπορείτε να δείτε στο site της διοργάνωσης (www.kalamatadrama.com /Biogs/)
Το Shakespeare Lab θα πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 17 Αυγούστου έως και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.
Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 500 €.
Δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών για το 2020 το KaDISS θα δεχθεί έως και 12 μαθητές.
Όλες οι εγκαταστάσεις, ως υπάρχουν στο site του KaDISS (κατηγορία Facilities), θα είναι διαθέσιμες και προσβάσιμες προς στους συμμετέχοντες του Shakespeare Lab.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή”. Όλες οι πληροφορίες καθώς και η αίτηση συμμετοχής (www.kalamatadrama.com /Αpplication/), όπως αναφέρεται στο επίσημο Site της διοργάνωσης, ισχύουν και για το Shakespeare Lab.
Η συμμετοχή των μαθητών στα Masterclasses I am Shakespeare είναι υποχρεωτική κι αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης τους στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τους ίδιους. Οι ημερομηνίες των Masterclasses είναι 22 & 29 Αυγούστου 2020, ώρα: 10:00 π.μ. – 12:00 μ. ώρα Ελλάδος.
Λίγα λόγια για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας /
Kalamata Drama International Summer School / KaDISS:
Το Kalamata Drama International Summer School είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας και σύμπραξης με βάση την εκπαίδευση του δημοφιλούς Βρετανικού Οργανισμού Theatre Alive! και του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Το καλοκαιρινό αυτό σχολείο απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο.
Στόχος του KaDISS είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, απόφοιτοι δραματικών σχολών και νέοι που έχουν ήδη επαγγελματική εμπειρία στο θέατρο, καθώς και σε άλλους τομείς των παραστατικών τεχνών όπως η όπερα και το μιούζικαλ όπου απαιτούνται υποκριτικές ικανότητες, να θέσουν σωστές βάσεις για το θέατρο ή να αναπτύξουν/βελτιώσουν τις μεθόδους και τις ικανότητές τους στην υποκριτική.
Λίγα λόγια για τους συνδιοργάνωνες του KaDISS:
Το Theatre Alive! είναι ένας οργανισμός που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι αφοσιωμένος στην προώθηση νέων έργων, νέων ιδεών και νέων δημιουργικών ταλέντων σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με το θέατρο. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα μεταδευτεροβάθμιας και μαθητείας, το πρώτο του είδους, βοήθησε το έργο των νέων επαγγελματιών του θεάτρου. Πολλοί νέοι καλλιτέχνες, σχεδιαστές, συνθέτες και τεχνικοί έχουν κάνει το ντεμπούτο τους κάτω από το Theatre Alive!
Το Theatre Alive! κατά την ίδρυσή του το 1995, έλαβε υποστήριξη και έγκριση από επαγγελματίες τέχνης όπως: Λόρδος Attenborough, ο Alan Bennett, Sir Kenneth Branagh, Sir Michael Caine, η Dame Judi Dench, ο Sir John Gielgud, ο Hugh Grant, ο Sir Nigel Hawthorne, η Dame Wendy Hiller, η Glenda Jackson, ο Sir Derek Jacobi, η Dame Cleo Laine, ο John Dankworth, ο Tom Stoppard κ.α.
To Theatre Alive! εξελίχθηκε μέσα από το ενδιαφέρον για καθοδήγηση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα για νέους επαγγελματίες που ξεκίνησε από το The Cherub Company London το 1995.
Περισσότερα στο: www.andrewvisnevski.com
Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, είναι ένας ΜΗ κερδοσκοπικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2007. Μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι αποφοίτησαν από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του έως και σήμερα συμμετάσχει, στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καλαμάτας αλλά και ευρύτερα. Ο Σύλλογος αποφοίτων, έχει διοργανώσει και παρουσιάσει μέχρι σήμερα, περισσότερες από 300 ώρες ανοιχτών σεμιναρίων (φωνητικής, κλασικών κρουστών, γλυπτικής, θεάτρου κ,α.). Περισσότερες από 15 θεατρικές παραγωγές – Αρχαίο Δράμα με παραστάσεις Τραγωδίας και Κωμωδίας, σύγχρονο ρεπερτόριο μα και κλασικό, τόσο σε νέα όσο και σε αρχαία θέατρα της χώρας και στο εξωτερικό. Κορυφαίες στιγμές, η παράσταση της Μήδειας του Ευριπίδη στο αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και η performance Aristoφanes στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Ο Σύλλογος μας, είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια πολιτισμού, και στηρίζει με κάθε τρόπο αντίστοιχες προτάσεις.
Περισσότερα στο: www.mariacallas.gr
*Σημαντική σημείωση:
Η ομάδα του KaDISS σέβεται πλήρως τα ισχύοντα μέτρα για την πρόληψη και την εξάπλωση του ιού Corona Virus και συμορφώνεται με τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων. Επίσηςενημερώνεται και συνεργάζεται για τις εξελίξεις με το Συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κορονοϊού του Δήμου Καλαμάτας (Συ.Κε.Δι.Κ).
Η διοργάνωση θα ακολουθήσει και θα τηρήσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία συμμετεχόντων και διοργανωτών (καθημερινή αποστείρωση των εγκαταστάσεων, brunch σε συσκευασίες κατ’ άτομο κ.ο.κ.).
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
εμαιλ: info@kalamatadrama.com
τηλ: +030 6955933407
Site KaDISS (www.kalamatadrama.com/ κατηγορία News)
Creative Team,
KaDISS
tel: +030 695 5933407
site: www.kalamatadrama.com
Fb page: Kalamata Drama International Summer School
Twitter: Kalamata_Drama
Instagram: Kalamata_drama
*KaDISS works in collaboration with the Maria Callas Alumni Association of the Music School of Kalamata and Theatre Alive!
Σχόλια για αυτό το άρθρο