Είναι το πρότυπο της Μεσογειακής Ελληνίδας! Αλλά και το πρότυπο της δυναμικής, ανεξάρτητης και αυτόνομης γυναίκας με έντονη προσωπικότητα και ταπεραμέντο! Αυτά αντικατοπτρίζονται τόσο από το επάγγελμα, που έχει επιλέξει, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό, αλλά και από τον τρόπο και τη στάση ζωής της τόσο στην προσωπική όσο και την κοινωνική της ζωή. Η φωτεινή και χαρισματική, Ναταλία Ζαχαρτζή, είναι κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας,” Σείριος”. Με εξειδικευμένες σπουδές στο εξωτερικό επάνω στο αντικείμενο της, βαθιά εντρύφηση και μεταπτυχιακό! Τα κατόρθωσε όλα αυτά χάρις στην ανατροφή και τις αρχές που πήρε από τους γονείς της, όπως και ο αδελφός της Γιάννης. Δύο αξιόλογα παραδείγματα προς μίμηση! Είναι κόρη του αείμνηστου κτηνίατρου Δημήτρη Ζαχαρτζή και της αξιέπαινης, αξιόλογης και, επίσης, με έντονη προσωπικότητα Αγλαϊας Τσαγαλά. Εν συνεχεία τα εξέλιξε, γιατί διαθέτει ένα χαρακτήρα πλούσιο σε προτερήματα, ιδανικά και μεγαλείο ψυχής και κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί στο επάγγελμά της. Είναι αξιοζήλευτη για την ευγένεια, την παιδεία, τη δοτικότητα, τον αλτρουισμό, την ειλικρίνεια, την ντομπροσύνη, την ακεραιότητα , το ήθος και την αξιοπρέπεια της. Είναι άκρως δημιουργική, δραστήρια, φιλότιμη, αλληλέγγυα, εξυπηρετική και συμπονετική. Επιλύει και αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία που ανακύπτει τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικό της τομέα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πολιτισμένα και με διακριτικότητα. Είναι οξυδερκής, ιδιοφυής, κοινωνική με ευρείες γνώσεις σε όλους τους τομείς, επιζητεί και να αναζητεί κάθε τι που θα την εξελίξει και θα την πάει ένα βήμα παραπάνω και της αρέσει να βελτιώνεται αδιάλειπτα… Είναι ακάματη, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Μια ήρεμη δύναμη, ο άντρας της ζωής της! Αγαπά πάρα πολύ το θέατρο , είναι δεινή συζητήτρια, πιστή φίλη και το επίκεντρο πάντα της παρέας. Μα πάνω από όλα είναι μια στοργική και αφοσιωμένη μητέρα. Λατρεύει τα δύο τρισχαριτωμένα παιδιά της, τον 10χρονο Δημήτρη και την 8χρονη Αλκυόνη και προσπαθεί να τους μεταλαμπαδεύσει την ανατροφή που πήρε από τους δικούς της γονείς, προσαρμοσμένη, βέβαια, στις σημερινές απαιτήσεις της ζωής, στις δικές της σκέψεις και ”πιστεύω” πάντα, όμως, μέσα από αξίες, ιδανικά και ιδεώδη…
Στην ουσιώδη κουβέντα που είχα μαζί της, για πρώτη φορά εκμυστηρεύτηκε δημόσια προσωπικές της στιγμές, που δεν συνηθίζει να τις εκθέτει προς τα έξω και τις κρατά βαθιά μέσα στην καρδιά της: ”Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη από μητέρα Θεσσαλονικιά και πατέρα Καρδιτσιώτη. Ο πατέρας μου πέθανε, όταν ήμουν 12 χρόνων. Στα 18 μου, με την παρότρυνση της μητέρας μου, έφυγα στην Αγγλία, όπου σπούδασα Κοινωνική Εργασία στο Πανεπιστήμιο του Lincoln στην πόλη Hull. Στην αρχή των σπουδών μου εργάστηκα σε ένα ιδιωτικό ψυχιατρείο, όπου εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ για πρώτη φορά στον τομέα μου. Έμεινα εκεί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμουν και σε καφέ. Στη συνέχεια εργάστηκα σε δομές ψυχικής υγείας, όπως το Cornerhouse Yorkshire, όπου ασχολήθηκα με προγράμματα πρόληψης εξαρτήσεων και σεξουαλικής αγωγής σε σχολεία, προγράμματα ανταλλαγής συριγγών για εξαρτημένους χρήστες και προγράμματα στήριξης εργαζόμενων γυναικών σε οίκους ανοχής της περιοχής του Hull και το Sure Start Northern Hull, όπου συνυπήρξα με έφηβες μητέρες, ενώ το 2003 δημιούργησα την πρώτη ομάδα στήριξης κακοποιημένων μπαμπάδων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έκανα πολλά ταξίδια, τα οποία αγαπώ πολύ.
Στην Ελλάδα γύρισα το 2004 και ξεκίνησα να εργάζομαι σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων ως μεταφράστρια. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και ο εθελοντισμός σε φορείς που φιλοξενούν ΑμεΑ και οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις με ΑμεΑ, ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου, που με οδήγησε και σε αλλαγή στάσης ζωής. Το 2007 ήρθε στο δρόμο μου ο κόσμος της Πρόληψης. Έχω τη χαρά να εργάζομαι ανάμεσα σε υπέροχους ανθρώπους, εξαιρετικούς επαγγελματίες που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και που τολμώ να πω ότι αποτελούν την ευρύτερη μου οικογένεια.
Μέσα από τη δουλειά μου εκπαιδεύτηκα από αξιόλογους επαγγελματίες και συναδέλφους, αλλά το μεγαλύτερο σχολείο ήταν οι ομάδες μας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται στο φορέα μας, μοιράζονται μαζί μας τις ζωές τους και μας βοηθάνε να πάμε μπροστά. Η κοινότητά μας αποτελεί την καρδιά της ύπαρξής μας.
Το 2020 απέκτησα το μεταπτυχιακό μου τίτλο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ποινικό Δίκαιο & Εξαρτήσεις” του ΑΠΘ & του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ. Μέσα από αυτό το ταξίδι που ξεκίνησε το 2018, ήρθα σε άμεση επαφή με τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο & του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών. Εκεί, συναντήθηκα πιο άμεσα με ανθρώπους που αγωνίζονται να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους σε νέες βάσεις με τη στήριξη αξιολογότατων συναδέλφων που, επίσης, είναι αφιερωμένοι σε αυτό το σκοπό. Από το 2020 είμαι μέλος του ΔΣ της ISSUP, του Ελληνικού Παραρτήματος της Παγκόσμιας Κοινότητας Επαγγελματιών Πρόληψης & Θεραπείας.”
Με τη σοβαρότητα που την διακρίνει απάντησε στις γνωστές 10 + 1 ερωτήσεις μου χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος.
-Είσαι Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνη στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΣΕΊΡΙΟΣ. Μίλησε μου για τις αρμοδιότητες σου.
Τα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) με τη συμμετοχή τοπικών φορέων της πόλης. Σκοπός των Κέντρων Πρόληψης είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με τον όρο πρόληψη εννοούμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν ένα πρόβλημα έτσι ,ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής του. Η Πρόληψη δίνει έμφαση σε ένα σύνολο δομημένων ενεργειών που καθιστούν το άτομο ικανό να μειώσει ή και να αποφύγει ακόμη μια μελλοντική εξαρτητική συμπεριφορά. Εστιάζει κυρίως σε ομάδες ή «πληθυσμούς» που δεν έχουν υιοθετήσει εξαρτητικές συμπεριφορές. Η δράση της απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού καθώς το ζητούμενο της είναι να φωτίσει τις ικανότητες, δυνατότητες και δεξιότητες του κάθε ατόμου ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση, βελτιώνοντας τις διαπροσωπικές του σχέσεις και ενδυναμώνοντας την ψυχική υγεία και ισορροπία του. Η φιλοσοφία της Πρόληψης είναι μία θετική διαδικασία. Στηρίζει τα άτομα και τα συστήματα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των γεγονότων της ζωής και τις αλλαγές, δημιουργώντας τις συνθήκες που προάγουν υγιείς συμπεριφορές και τρόπους ζωής.
- Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς…
Τους ανθρώπους μου!
- Πού ξοδεύεις τα χρήματά σου;
Σε ταξίδια και μικρές αποδράσεις με τα παιδιά και τους φίλους μου.
- Ποια είναι η χειρότερη συνήθειά σου;
Μια πρέπει να πω; Ίσως, η συνεχής χρήση του κινητού μου τηλεφώνου. Μιλάω πολλές ώρες. Παραπονιούνται όλοι, προσπαθώ να το μειώσω αλλά όχι πάντα με επιτυχία. Είναι και η φύση της δουλειάς, είναι και η ιδοσυγκρασία μου, τέτοια…. Να είδες ήδη άρχισα πάλι να απολογούμαι!
4) Ποια είναι η συνήθεια που απεχθάνεσαι στους άλλους; Δεν είναι τόσο συνήθεια όσο μια δομημένη συμπεριφορά που μπορεί να μετεξελιχθεί σε συνήθεια. Η αδυναμία ανάληψης ευθύνης! Θεωρώ, αυτή τη συνήθεια δείγμα ανώριμου ανθρώπου τόσο συναισθηματικά όσο και ψυχικά.
5) Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει; Την καλύτερη συμβουλή μου την έχει δώσει ένας Άνθρωπος (το Α καθόλου τυχαία) που αγαπώ και εκτιμώ βαθύτατα και είναι ένα από τα δώρα που μου έχει δώσει η ζωή. “You have to pick your fights” – Πρέπει να επιλέγεις τις μάχες σου. Και ως φύσει μαχητική και διεκδικητική αυτή η πρόταση με έβαλε σε πλαίσια και με βοήθησε να κάνω σε όλα τα πράγματα ένα βήμα πίσω και να εκτιμώ τις καταστάσεις.
6) Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
Την αγάπη. Αυτή που εγκλωβίζει, αυτή που χτίζει χρυσά κλουβιά. αυτή που κάνει τους ανθρώπους κτήμα άλλων ανθρώπων, αυτή που στο όνομά της έχουν γίνει τα χειρότερα εγκλήματα. Η αγάπη δεν είναι αυτό που βλέπουμε γύρω μας σε μεγάλο βαθμό. Η αγάπη δίνει φτερά, καμαρώνει, αποδέχεται, ικανοποιεί, φροντίζει και φροντίζεται (καθώς αυτοθυσία δεν υπάρχει). Αυτή την αγάπη να αναζητούμε και να προσφέρουμε – όχι την άλλη που σκότωσε και σκοτώνει τόσες γυναίκες και κακοποιεί καθημερινά άλλες τόσες και τόσες στο βωμό της.
7) Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;
Παίζω επιτραπέζια, τραγουδάμε με τα παιδιά (μικρά και μεγάλα), μιλάω στο τηλέφωνο με φίλους μακρινούς και αγαπημένους, κάνω βόλτες με το αμάξι, πηγαίνω σε συναυλίες και στο θέατρο και αγκαλιάζω πολύ. Με χαλαρώνουν οι αγκαλιές αυτές οι διαγώνιες που νιώθεις τον άλλο πιο κοντά από ποτέ! Τι όμορφο πράγμα! Αυτά για την ψυχική χαλάρωση. Για τη σωματική παίζω Padel και αναμετριέμαι με το σάκο μου στο σπίτι!
8) Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;
Θέλω να ανανεώσω όλες τις προσόψεις των οικοδομών! Μεγαλεπήβολο ξέρω, αλλά χρειάζομαι να τέρπεται το μάτι μου, ειδικά όταν περπατώ στο κέντρο της πόλης. Μου λείπει το χρώμα, η καθαρότητα – κάπως δεν μου ταιριάζει η αισθητική της πόλης με την αισθητική των κτιρίων.
9) Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;
Ημέρα χωρίς γέλιο, ημέρα χαμένη!
10) Τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη.
Τα παιδιά μου, οι φίλοι μου και η δουλειά μου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο