Τα τελευταία δεδομένα για τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένουν, μέχρι στιγμής, εφτά και όλοι οι ασθενείς είναι σε «καλή κατάσταση», εκδηλώνοντας μόνο ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολογίας, μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί και ελεγχθεί 270 επαφές του περιβάλλοντος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Οι έλεγχοι που έχουν γίνει ωστόσο είναι υπερδιπλάσιοι – 570 – και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει γίνει και δεύτερο τεστ για ύποπτες περιπτώσεις.
«Οφείλουμε να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, τους χρονίως πάσχοντες, που είναι περισσότερο ευάλωτοι στον νέο κορονοϊό. Οι χρονίως πάσχοντες, όπως είπε, τα άτομα με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, ζαχαρώδη διαβήτη και υπέρταση […] τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση του Covid-19 στη χώρα μας με συγκεκριμένα κρούσματα, τα οποία έχουν εντοπιστεί και οι ιχνηλατούνται οι επαφές τους, ενώ η δεύτερη φάση αφορά μια ευρεία φάση του νέου κορονοϊού στην κοινότητα.
«Κάθε μέρα που καθυστερούμε είναι υπέρ μας, διότι προετοιμάζεται καλύτερα το σύστημα υγείας». Δύο Έλληνες πολίτες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και είχαν πρόσφατα επαναπατριστεί από την Ιαπωνία, βγήκαν από την οικειοθελή απομόνωση στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία» μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων που βγήκαν όλες αρνητικές. Κλείνοντας, ο κ. Τσιόδρας ευχαρίστησε τους γιατρούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και «περιποιούνται τα περιστατικά με αυτοθυσία και φροντίδα».
Μέχρι στιγμής, και τα εφτά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα αφορούν αποκλειστικά σε ταξιδιώτες και επαφές τους – συγγενικά πρόσωπα και σε μία περίπτωση φιλικό. Όπως προειδοποιούσε πριν λίγα 24ωρα ο κ. Τσιόδρας, αν και η νόσος είναι «αντίστοιχη με το κοινό κρυολόγημα, δεν έχουμε ανοσία».
«Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας» – Τα πρώτα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πυρετός και ακολουθούν ήπια συμπτώματα – πονόλαιμός, καταρροή και καταβολή ενώ ο ιός φαίνεται πως επιδεινώνει την υγεία των ασθενών μετά την πέμπτη ή έκτη ημέρα. Το υψηλότερο «φορτίο» του COVID-19 είναι στην μύτη των φορέων. «Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, δεν θα κολλήσετε επειδή πιάσατε το πακέτο ή το πόμολο της πόρτας, θα κολλήσετε επειδή πιάσατε το πρόσωπό σας, τη μύτη σας, τα μάτια σας, το στόμα», συνέστησε ο λοιμωξιολόγος, κάνοντας έκκληση για τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ομάδες υψηλού κινδύνου Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, όσοι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα ή πάσχουν από διαβήτη. Οι έγκυοι δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό αλλά στις ευπαθείς ομάδες είναι άτομα με κακοήθειες και άνθρωποι που παίρνουν ειδικά φάρμακα τα οποία μειώνουν την ανοσοποιητική άμυνά τους. Αν υπάρξει μαζική εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό, τα ελαφριά κρούσματα θα παραμένουν σπίτια τους και μόνο τα σοβαρά θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Πηγή: www.lifo.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο