Τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 30 Ιουνίου 2019

Downloads2

Τα φυτά είναι η πρώτη εξελιγμένη μορφή ζωής που αναπτύχθηκε στην αρχαία Παγγαία, πολύ πριν από τα ζώα (που μετοίκησαν από τη θάλασσα). Ανάμεσά τους τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα είναι τα δέντρα που τόσο πολύ χρησιμοποίησε και κατέστρεψε ο άνθρωπος για να φτιάξει σπίτια, πλοία, εργαλεία. Στη σκιά τους χαιρόμαστε και ακόμη και στην καλοκαιρινή Αθήνα, όταν περάσεις δίπλα από τα λίγα πάρκα με δέντρα που έχουν απομείνει το θερμόμετρο πέφτει 1-2 βαθμούς. Αυτά είναι τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου, πραγματικοί Μαθουσάλες, όπως ονομάζεται και το 1ο της λίστας και έχουν χρονολογηθεί με άνθρακα-13 και από τους δακτυλίους του κορμού τους.

1
“Μαθουσάλας”. Αυτό το κωνοφόρο βρίσκεται στα Λευκά όρη της ανατ. Καλιφόρνιας και έχει ηλικία 4.847 χρόνια. Βρίσκεται σε ύψος 3 χλμ και η ακριβής του τοποθεσία δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους προστασίας.

2
“Πρόεδρος”. Μια σεκόγια που βρίσκεται στο “Δάσος των Γιγάντων” σε Εθνικό Πάρκο, πάλι στην Καλιφόρνια. Ηλικίας περίπου 3.200 χρόνων και ύψους 75 μέτρων. Ανακαλύφθηκε το 1923 και ονομάστηκε έτσι προς τιμή του τότε Αμερικανού προέδρου.

3

Jaya Sri Maha Bodhi. Ιερή συκιά στη Σρι Λάνκα που λέγεται ότι προέρχεται από το δέντρο στην Ινδία κάτω από το οποίο ο Βούδας βρήκε τη Φώτιση. Φυτέυτηκε το 249 π.Χ. (2.302 χρονών) και το 2014 η κυβέρνηση απαγόρευσε κάθε κατασκευή σε διάμετρο 500 μέτρων γύρω του, εκτός αν είναι για την προστασία του.

4

Llangernyw Yew. Πρόκειται για πουρνάρι που βρίσκεται στη Β. Ουαλία και η διάμετρος στη βάση του είναι 10,75 μέτρα. Ο πυρήνας του έχει χαθεί και από τον αρχαίο κορμό έχουν ξεπηδήσει τεράστια παρακλάδια. Υπολογίζεται οτι είναι μεταξύ 4 και 5 χιλιάδων ετών.

5
Kayano Sugi. Γιαπωνέζικος κέδρος που έχει ανακυρηχθεί Φυσικό Μνημείο από την κυβέρνηση. Με ύψος 54, 8 μέτρα, ο κορμός του χωρίζεται 5 μέτρα από το έδαφος. Ή ηλικία του υπολογίζεται στα 2.300 χρόνια και όπως και τα δύο προηγούμενα βρίσκεται σε θρησκευτικό χώρο.

6

Kongeegen. To όνομά του σημαίνει “Βασιλική βελανιδιά” και βρίσκεται στη Δανία. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 1500 με 2000 χρόνια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ελιά στις Βούβες Χανίων παράγει ακόμη και σήμερα ελιές και η ηλικία της είναι μεταξύ 2 και 4 χιλιάδων ετών. Το 1997 ανακυρήχθηκε φυσικό μνημείο και από τα κλαδιά του κατασκευάστηκαν τα στεφάνια για τους ολυμπιονίκες της Αθήνας και του Πεκίνου.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *