Ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια. Γιατί να την προτιμήσω;
Γιατί να προτιμήσω τους διαφανείς νάρθηκες από τα σιδεράκια;
Α) Για λόγους αισθητικής. Οι νάρθηκες λόγω της διαφάνειας του υλικού κατασκευής τους περνάνε σχεδόν απαρατήρητοι, αντίθετα με τα μεταλλικά σιδεράκια και τα σύρματα που ξεχωρίζουν από μακριά.
Β) Άνεση στη στοματική υγιεινή. Οι νάρθηκες μπορούν να αφαιρεθούν και να γίνει ο καθαρισμός των δοντιών χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως ακριβώς και πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.
Ωστόσο υπάρχουν και περιορισμοί:
Α) Η θεραπεία με νάρθηκες προϋποθέτει την άψογη συνεργασία του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει να φοράει το νάρθηκα περίπου 22 ώρες το 24ωρο και να προσέρχεται στην κλινική κάθε 2 βδομάδες για να εξετάζεται η πρόοδος της μετακίνησης των δοντιών και για να παραλάβει καινούριο νάρθηκα. Αν οι νάρθηκες δεν φοριούνται τις συνιστώμενες ώρες, τα δόντια δεν μετακινούνται επαρκώς και τείνουν να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις.
Β) Μόνο με τους νάρθηκες δεν μπορούν να θεραπευτούν το ίδιο αποτελεσματικά όλες οι ανωμαλίες σύγκλεισης. Σκελετικές δυσαρμονίες, έντονες διαταραχές χώρου, έντονες στροφές είναι μερικά παραδείγματα στα οποία η θεραπεία με νάρθηκες δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή.
Οι νάρθηκες είναι εντελώς αόρατοι;
Οι νάρθηκες είναι σχεδόν αόρατοι. Ανάλογα με την απόσταση μπορεί να φαίνεται: η γυαλάδα του πλαστικού υλικού, μικρά κενά μεταξύ των ορίων του δοντιού και του νάρθηκα, τα όρια του νάρθηκα στα ούλα, υπολείμματα φαγητού ή συσσωρευμένο σάλιο, ένας θαμπός νάρθηκας με δυσχρωμίες ή/και γρατζουνιές λόγω πλημμελούς φροντίδας ή οι προεξοχές ρητίνης πάνω σε ορισμένα δόντια που βοηθάνε τους νάρθηκες στη μετακίνηση των δοντιών. Ακόμα κι αν κανείς δεν παρατηρήσει τους νάρθηκες στο στόμα σας, αναπόφευκτα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί κάτι στην καθημερινότητά σας, ιδίως όταν θα προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε για να φάτε.
Τι να περιμένω στην αρχή της θεραπείας με νάρθηκες;
Όταν μπαίνει ο νάρθηκας για πρώτη φορά είναι φυσιολογικό να νιώθετε ότι ο νάρθηκας δεν ταιριάζει απόλυτα στο στόμα σας, ότι είναι πολύ σφιχτός και ότι αφαιρείται δύσκολα. Αυτά συμβαίνουν, επειδή ο νάρθηκας δεν έχει σχεδιαστεί να εφαρμόζει στα δόντια σας, όπως είναι εκείνη τη στιγμή, αλλά όπως θα είναι μετά από 15 μέρες, όποτε και θα έχει έρθει η ώρα να πάρετε τον επόμενο νάρθηκα. Η αρχική αίσθηση πίεσης ή/και ευαισθησίας που νιώθουν οι ασθενείς τις πρώτες μέρες υποχωρούν συνήθως μετά από 48 ώρες. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη ροή σάλιου και ένα ελαφρύ ψεύδισμα στην ομιλία, τα οποία είναι παροδικά. Εξασκηθείτε στην ομιλία διαβάζοντας ή τραγουδώντας δυνατά.
Πώς μπαίνει ο νάρθηκας;
Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το σωστό νάρθηκα. Προσοχή μην μπερδέψετε τον πάνω νάρθηκα με τον κάτω. Τοποθετήστε τον νάρθηκα ασκώντας πίεση με τα δάχτυλα αρχικά απαλά στην πρόσθια περιοχή και μετά στις οπίσθιες περιοχές. Μην προσπαθήσετε με δάγκωμα να βάλετε τους νάρθηκες.
Πώς βγαίνει ο νάρθηκας;
Η αφαίρεση γίνεται από τα πίσω δόντια αρχικά από τη μέσα πλευρά (την πλευρά της γλώσσας) και για τον πάνω νάρθηκα εφαρμόστε δύναμη προς τα κάτω, ενώ για κάτω νάρθηκα προς τα πάνω. Αποφύγετε κινήσεις περιστροφικές ή κινήσεις τύπου μοχλού στην περιοχή του κυνόδοντα.
Πόσες ώρες μέσα στη μέρα να φοράω τους νάρθηκες;
Οι νάρθηκες πρέπει να παραμένουν στο στόμα σας τουλάχιστον 20 ώρες, ιδανικά 22 ώρες. Αν και έχετε την άνεση να τους αφαιρείται όποτε θέλετε, μην μπαίνετε στον πειρασμό να το κάνετε για ασήμαντους λόγους. Πρακτικά μέσα στη μέρα αφαιρείτε τους νάρθηκες για να φάτε, καπνίσετε, πιείτε κάτι εκτός νερού και να πλύνετε το στόμα σας. Επίσης, έχετε την άνεση να παραμείνετε χωρίς τους νάρθηκες σε περίπτωση μιας ιδιαίτερης κοινωνικής περίστασης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανά τακτά διαστήματα (8-10 φορές) καλό είναι να σφίγγετε τα δόντια σας, ώστε ο νάρθηκας να εφαρμόζει καλύτερα.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο από την Ορθοδοντικό της κλινικής ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ κα Ευαγγελία Λεμπέση στο https://odontiatrikoathinon.gr/news/orthodontiki-therapeia-choris-siderakia-giati-na-tin-protimiso/.
Διαβάστε αναλυτικά για την κλινική μας στο www.odontiatrikoathinon.gr.
Για να επικοινωνήσετε με το ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ καλέστε στα τηλέφωνα 210 6813330 & 350 ή επισκεφτείτε μας, Θεοτοκοπούλου 4, Μαρούσι, 15125, προσφέρεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες.
Σχόλια για αυτό το άρθρο