Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, με διάρκεια 30 ημέρες και ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου. Η λέξη Σεπτέμβριος, September στα λατινικά, προέρχεται από το αριθμητικό septem (σέπτεμ=επτά), καθώς ήταν ο έβδομος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου,τότε που το έτος άρχιζε από το Μάρτιο. Αργότερα, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο Σεπτέμβριος μετακινήθηκε στην ένατη θέση, χωρίς όμως να αλλάξει η ονομασία του.
Στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων έχει συνδεθεί με πολλές λειτουργίες, ασχολίες και δράσεις. Εορτάζεται η μεγάλη χριστιανική γιορτή του Σταυρού, ξεκινάει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο τρύγος και γίνονται και πολλές άλλες γεωργικές εργασίες. Ανοίγουν και λειτουργούν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και, τον παλιό καιρό ήταν ο καλύτερος μήνας για τα ιστιοφόρα, καθώς ο καλός καιρός που επικρατούσε μετά τα μελτέμια, επέτρεπε τα ασφαλή, κοντινά και μακρινά ταξίδια στη θάλασσα. Επίσης, στην παλιά Αθήνα, παραδοσιακά ήταν ο μήνας των μετακομίσεων και τότε συνήθιζαν ν’ αλλάζουν σπίτι όσοι δεν είχαν ιδιόκτητη κατοικία. Ιστορικά έχει πρωτίστως συνδεθεί με την επαναστατική επιβολή του Συντάγματος στον βασιλιά Όθωνα, από το λαό, που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 (απ’ όπου και η ομώνυμη κεντρική οδός της Αθήνας).
Ο Σεπτέμβριος έχει κι άλλες ονομασίες, όπως «Σταυριάτης» ή «Σταυρίτης» λόγω της μεγάλης γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 του μήνα. Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης: «Η μέρα της γιορτής αυτής σε πολλά μέρη αποτελεί χρονικό σταθμό στις τοπικές αγροτικές και ποιμενικές εργασίες και λαμβάνεται ως η αρχή ή το τέρμα για τις σχετικές συμβάσεις. Αλλά σταθμό αποτελούσε παλαιότερα και για τους ναυτικούς, οι οποίοι τότε σταματούσαν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: “Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε”. Στις εκκλησίες μοιράζεται τη μέρα αυτή βασιλικός, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό, που για το λόγο αυτό λέγεται και σταυρολούλουδο… Με το βασιλικό από την εκκλησία και με αγιασμό της ημέρας ετοιμάζεται το νέο προζύμι για όλη τη χρονιά».
Σχόλια για αυτό το άρθρο