Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη από το Α ως το Ω: “Η Φιλιώ Χαϊδεμένου είναι παράδειγμα και μάθημα για όλους”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 11 Φεβρουαρίου 2017

3583_DESPINA_MPEMPEDELI_23112016

Όταν ένα ‘’δυνατό’’ κείμενο συναντά μία κορυφαία ηθοποιό τότε το αποτέλεσμα ξεφεύγει από τα όρια της πραγματικότητας. Παίρνει άλλη διάσταση. Γίνεται μαγικό ,υπερβατικό, μυσταγωγικό. Υποδυόμενη τη «Φιλιώ Χαϊδεμένου», η εξαίρετη και σπουδαία ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη γράφει ίσως τη σημαντικότερη ως τώρα σελίδα της πορείας της στο θέατρο. Με εύγλωττη εσωτερικότητα ξετυλίγει τη δυναμική της ηρωίδας, η οποία υπήρξε προσωπικότητα με ισχυρή θέληση και αγωνιστικότητα. Μπροστά στα μάτια του θεατή περνάει η ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα. Με πολύ σεβασμό κι ευαισθησία η Δέσποινα Μπεμπεδέλη έσκυψε στα έργα και τις ημέρες της ταπεινής αυτής γυναίκας και προέβαλε την αγάπη της για τις αλησμόνητες πατρίδες και τον αγώνα της για την ειρήνη και τον άνθρωπο με τη ζωντάνια και τη μαεστρία που διαθέτει ως ηθοποιός γκάμας, με τη στόφα της μεγάλης θεατρίνας και τα τεράστια εκφραστικά μέσα που διαθέτει.

Κατάφερε να μας κάνει να δούμε όσα είδαν τα μάτια της «Φιλιώς Χαϊδεμένου» και να πονέσουμε με όσα πόνεσε η ψυχή της, Στην ονειρεμένη αυτή παράσταση συνετέλεσαν τα μάλα, καθοριστικά και αμέριστα ο Ζαχαρίας Καρούνης τόσο στο μουσικό όσο και στο υποκριτικό μέρος- ο ίδιος είχε και την συγκεκριμένη ιδέα- αλλά και η απέριττη, λιτή, άμεση και ‘’καθαρή’’ σκηνοθετική ματιά του ικανού Βασίλη Ευταξόπουλου, μέσω της οποίας κατόρθωσε να αναδείξει όλο το εύρος ,τη θέληση και το σθένος της ηρωίδας του έργου. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που αξιώθηκα ένα τέτοιο ρεσιτάλ ερμηνείας! Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε! Παίζεται στο θέατρο Βεάκη.

Στη συνέντευξή της από το Α ως το Ω  η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, φτιάχνει το δικό της αλφάβητο με τα γράμματα που αγαπά. ‘’Συναντήστε’’ την ανάμεσα τους…

 15874908_10212134847152349_2833269039202220676_o

 Αξιοπρέπεια: Αυτοσεβασμός

Βασίλης Ευταξόπουλος: Φίλος και συνεργάτης από παλιά αγαπημένος. Τρυφερός, δοτικός, αεικίνητος, ενθουσιώδης, παθιασμένος με την τέχνη του. Η μοίρα η καλή μας επεφύλαξε μια νέα συνάντηση στη σκηνή ευτυχέστατη.

Γέννηση: Ένας υπέροχος ήλιος ανατέλλει, κανείς όμως δεν ξέρει πότε θα δύσει…. Όποια και αν είναι η απόσταση…. μικρή…. μεγάλη …. μπορεί να χωρέσει πολλά όνειρα.

Δέσποινα Μπεμπεδέλη: Σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, ηθοποιός, σκηνοθέτης, δασκάλα. Προσπαθώ να ανταπεξέλθω σε όλα. Πασχίζω για το καλύτερο. Κάποτε ξαστοχίζω. Ανθρώπινο δεν είναι;

Ελευθερία: Στο λόγο, στην έκφραση, στη σκέψη, στις πράξεις. Από εκείνες τις διάνοιες όμως που γνωρίζουν τη διαφορά και δεν συγχέουν την ελευθερία με την ασυδοσία.

3556_KAROYNIS_MPEMPEDELI_23112016

Ζαχαρίας Καρούνης: Συνταξιδιώτης μου στη σκηνή. Ο νους και η ψυχή της Φιλιώς. Η μνήμη της. Συμμέτοχος της ευτυχίας της και των δεινών της. Ο φύλακας άγγελος της. Όλα ερμηνευμένα με λιτότητα, με μέτρο. Πραγματικός καλλιτέχνης με φλέβα. Μουσική και θέατρο τα υπηρετεί με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση.

Ηθοποιός: Να γίνεσαι κάθε φορά ο άλλος μέσα από το δικό σου είναι. Συναρπαστικό!

Καταστροφή της Σμύρνης: Η μεγαλύτερη καταστροφή στη σύγχρονη Ιστορία του Ελληνισμού. Ενενήντα τρία χρόνια μετά η πληγή παραμένει ανοιχτή. Αβάσταχτη οδύνη και όνειδος…

Μαχητικότητα και ψυχική δύναμη: Τα επιστρατεύω στον υπερθετικό όταν ανοίγω λογαριασμούς με τα θεατρικά πρόσωπα που αναλαμβάνω να τους δώσω υπόσταση στη σκηνή. Δεν είναι εύκολο. Ο οπλισμός πρέπει να είναι πλήρης.

Λόγος (θεατρικός): Λόγος θεατρικός, Ελληνικός. Να τον αρθρώνουμε με σεβασμό και γνώση , με τέχνη και τεχνική. Τα πιο ωραία φωνήματα τα έχει η ελληνική γλώσσα με το ρυθμό της, την αρμονία της, τη μουσικότητα της. Ας μην την πυροβολούμε.

Παράσταση: Ένα παιχνίδι φαντασίας και πραγματικότητας. Ένα κοινό ταξίδι θεατών και ηθοποιών.  Κάτι σαν όνειρα, σαν θαύμα. Κι όταν φτάσουμε στο τέλος του ταξιδιού όλοι μας να νιώθουμε λίγο καλύτεροι…. ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά.

Ρόλοι: Λέξεις νεκρές γραμμένες στο χαρτί , που πρέπει να τους δώσεις ζωή, σάρκα, αίμα, χτύπους καρδιάς, φωνή, κίνηση, σκέψη. Οι λέξεις να γίνουν άνθρωπος. Σύνθετα πράγματα. Πολύπλοκος μηχανισμός αυτό που λέμε: υποκριτική.

Συμπόνια: Πρώτα η αγάπη, χωρίς αγάπη πώς να συμπονέσεις; Αγάπη ανιδιοτελή. Λέει η Φιλιώ στο έργο « Πού είναι η αγάπη; Πρέπει να έχουμε λόγο να είμαστε συμπονετικοί με τους συνανθρώπους μας. »

Τολμώ: Όταν νιώθω ότι μπορώ να αντιμετωπίσω το βαθμό της δυσκολίας που θα βρω μπροστά μου.

3539_DESPINA_MPEMPEDELI_23112016

Φιλιώ Χαϊδεμένου: Τι γυναίκα! Τι άνθρωπος! Κοίταζε πάντα μπροστά και Άνω και ο Θεός την αντάμειψε με βίο μακρύ, για να εκπληρώσει όποιο σκοπό είχε. Η ζωή της παράδειγμα και μάθημα για όλους μας.

Χάδι: Μητρικό, παιδικό, φιλικό, ερωτικό. Το καθένα φέρνει την δική του ζεστασιά, το δικό του ρίγος. Μόνο το χάδι του θανάτου είναι κρύο. Το χάδι του ζωντανού γεννά όμορφα συναισθήματα.

Ωραίο τέλος: Σε κάθε μας πράξη στοχεύουμε στο ωραίο τέλος. Και εάν κάτι πάει στραβά στο τέλος ….δεν μπορεί…. Κάτι ωραίο θα νιώσαμε στη διαδρομή. Ωραίο έως και συναρπαστικό. Και αυτό αξίζει να το ανακαλεί κανείς στη μνήμη του, σαν κίνητρο για την επόμενη φορά , ώστε το τέλος να είναι πολύ ωραίο.

16711798_1116915835104341_7875591046621604827_n

Τα φετινά της γενέθλια (10/2) η Δέσποινα Μπεμπεδέλη τα γιόρτασε στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη. Οι συμπρωταγωνιστές της και οι συντελεστές της παράστασης, είχαν ετοιμάσει τούρτα έκπληξη και μαζί με τους 500 θεατές, τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι γενεθλίων. Η “Φιλιώ Χαϊδεμένου” συνεχίζει μέχρι 24/2 στο θέατρο Βεάκη, στη συνέχεια θα πάει στην Κύπρο για προγραμματισμένες παραστάσεις κι από 15 Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, ξανά στο Βεάκη

000000000000

“Φιλιώ Χαϊδεμένου” σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου και διασκευή της Άνδρης Θεοδότου. Σκηνικά – Κοστούμια : Άγγελος Αγγελή. Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος. Μουσική – Καλλιτεχνική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης. Μουσική Διδασκαλία : Χαρά Κεφαλά.

Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης, Σαντούρι : Πάνος Βέργος, Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης. Σχεδιασμός – φώτα : Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός σκηνοθέτη : Βίκυ Πάστρα Επιμέλεια Video : Σπύρος Πανταζής Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Διεύθυνση & Επιμέλεια Παραγωγής : Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία) Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος Video: Γιάννης Καρούνης Παραγωγή : Ίδρυμα Πολιτισμού ” ΙΩΝΙΑ ”

Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 7 μ.μ. και Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ.

15 Ευρώ γενική είσοδο, 10 Ευρώ για φοιτητές και γκρουπ και 5 Ευρώ ανέργων

Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Εξάρχεια Τηλ. 2105223522

οοο

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *