Ο Θοδωρής Αθερίδης από το Α ως το Ω: “Μία ζωή χωρίς λανθασμένες επιλογές δεν είναι ζωή”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 10 Μαΐου 2019

γ

Έχει τόσα ταλέντα και τόσα χαρίσματα που φοβάμαι μήπως ξεχάσω κάποιο από αυτά: ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης… Είναι το καμάρι της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Ελλάδας, και ο κόσμος τον έχει αγαπήσει μέσα από την τέχνη του και τις πολλές διαφορετικές δουλειές του, οι οποίες είναι πάντα συνυφασμένες με ουσία, καλλιτεχνικό υπόβαθρο και επιτυχία! Ο Θοδωρής Αθερίδης άλλωστε επιθυμεί ο κόσμος να τον αγαπά ως έναν απλό καθημερινό άνθρωπο, παρά ως τον πολυδιάστατο, πολυτάλαντο, χαρισματικό και καταξιωμένο καλλιτέχνη. Όλα τα καλλιτεχνικά του εγχειρήματα γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, οι ταινίες του, οι τηλεοπτικές σειρές στις οποίες πρωταγωνιστεί και οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζει. Δεν υπάρχει έργο δικό του ή άλλου συγγραφέα που να μη γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του «Μικρού Παλλάς», να μην ήταν sold out και να μην επαναλήφθηκε για περισσότερες από μία σεζόν! Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον καλλιτέχνη Θοδωρή Αθερίδη -όλοι γνωρίζουμε πόσο χρυσό παιδί και gentleman είναι , ιδίως το κοινό που του το ανταποδίδει στο έπακρο- και στον τρόπο υπόδυσής του. Είναι άμεσος, απέριττος, «καθαρός» επάνω στη σκηνή, ανεπιτήδευτος, χωρίς στόμφο και έπαρση, γι’ αυτό και μου θυμίζει ιδιαίτερα τους Άγγλους ηθοποιούς, που είναι ανεπανάληπτοι και μαγικοί. Επίσης, οι σκηνοθεσίες του δεν είναι βαρύγδουπες, αλλά μέσα από τις λιτές σκηνοθετικές γραμμές του αναδεικνύουν και το έργο αλλά και τους  χαρακτήρες του. Δείτε το «Art» της ιδιοφυούς Γιασμίνα Ρεζά που παίζεται στο θέατρο «Κολοσσαίον» και το ρεσιτάλ ερμηνείας του και θα το διαπιστώσετε! Η εξαίρετη αυτή παράσταση θα επαναληφθεί για δεύτερη σεζόν στο «Μικρό Παλλάς». Κυρίες και κύριοι ο λαμπερός καλλιτέχνης Θοδωρής Αθερίδης από το Α έως το Ω!

α

Art: Είναι το ανέκδοτο, το οποίο βαθαίνει απότομα σαν τα νερά της Σαντορίνης. Ξεκινά με το πρόσχημα ενός πίνακα και την αγορά του και καταλήγει στο πλέγμα της ανδρικής φιλίας, η οποία υπόκειται σε όλο το μηχανισμό των ανθρωπίνων σχέσεων.

Βούληση: Η βούληση χωρίς ευθύνη είναι μία επιθυμία. Η ανάληψη της ευθύνης δείχνει και το μέγεθος του ανθρώπου…

Γιασμίνα Ρεζά: Γαλλοεβραία, ταλαντούχα, ιδιοφυής που ο φυσικός της χώρος είναι το θέατρο. Πιστεύω ότι το «Art» είναι το καλύτερό της έργο!

Διανόηση: Δεν έχει σχέση με το διάβασμα. Έχει να κάνει με την ικανότητα να συνθέτεις και να αναλύεις δεδομένα. Διανόηση χωρίς ενσυναίσθηση είναι ένας φαύλος ναρκισσισμός…

Ευγνωμοσύνη: Είναι το μόνο συναίσθημα που μπορεί να μην το έχει ο άνθρωπος, αν θέλει δηλαδή. Αν βγάλεις ένα αγκάθι από το πόδι ενός λιονταριού, θα είναι πάντα φίλος σου. Ο άνθρωπος, όμως, έβγαλε το ρητό: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος.»

Ζήλια: Τα συνοψίζει όλα ο Ντοστογιέφσκι ως εξής: «Σε μία ανθρώπινη σχέση ή η ζήλια θα σκοτώσει την αγάπη ή η αγάπη τη ζήλια.»

Ηθοποιός: Πρέπει να γίνεσαι πρότυπο. Μπορείς να γίνεις πρότυπο εξωτερικά, αλλά όπου μιλάμε για τέχνη σημαίνει ότι γίνεσαι πρότυπο εσωτερικά…

Θέατρο:  H τελετουργία κατά την οποία ο θεατής βλέπει τον εαυτό του στη σκηνή, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί.

Ιδανική κοινωνία: Είναι αυτή όπου ο σεβασμός του ανθρώπου είναι το κέντρο της.

β

Καλλιτεχνικά σχέδια (επόμενα): Θα επαναληφθεί για δεύτερη σεζόν το «Art» και το ρόλο του Γιώργου Πυρπασόπουλου θα τον υποδυθεί ο Μιχάλης Οικονόμου. Και το Μάιο, αν τα καταφέρω, θα γυρίσω την ταινία μου με τίτλο «Ο πατέρας».

Λανθασμένες επιλογές: Μία ζωή χωρίς λανθασμένες επιλογές δεν είναι ζωή! Δεν μπορείς, όταν ρισκάρεις για να ζήσεις, να είναι η ζαριά με το μέρος σου πάντα. Το ίδιο ισχύει και στο θέατρο.

Μην ψαρώνεις: Περνάω πολύ ωραία σε αυτό το σίριαλ και είμαι πολύ χαρούμενος που αρέσει πολύ στον κόσμο!

Νέα γενιά ηθοποιών: Πάντα τα επόμενα μοντέλα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα! Σε ποσότητα είναι πολύ δυνατή η νέα γενιά που έρχεται.

Ξένο ρεπερτόριο: Το ξένο ρεπερτόριο μάς θυμίζει ότι, πέρα από τα κράτη, ο άνθρωπος είναι ένας, έξω από θρησκείες, έθνη, κλπ. Η ανθρώπινη φύση είναι μία, δηλαδή.

Οντότητα: Δεν είναι υπαρκτή μόνο μέσω της ύλης, ούτε μόνο μέσω της ιδέας. Η οντότητα καθορίζει την παρουσία της μέσα από μία σειρά πράξεων, οι οποίες δεν θα υπήρχαν, αν με το κύρος της δεν επέβαλε την παρουσία της…

Πειραματισμοί: Τα πάντα είναι ένα πείραμα! Από τη στιγμή που το άνυσμα του χρόνου είναι προς το μέλλον, καθετί δοκιμάζει τον εαυτό του…

Ρόλοι: Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους μόνο μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων.

Σκηνοθεσία: Είναι σπουδαία όταν εξαφανίζει τον εαυτό της…

Τέχνη: Είναι και επάγγελμα είναι και δημιουργία και ποίηση!

Υστεροφημία: Με αφορά μονάχα ως μνήμη ανθρώπου, όχι ως καλλιτέχνη. Να με θυμούνται και να χαίρονται!

Φιλοδοξία: Αμφιλεγόμενη. Καύσιμο για δημιουργία ή ανατίναξη…

Χριστός: Ό,τι γλυκύτερο μπορεί να διανοηθεί η ύπαρξη…

Ψυχοφθόρος: Η φαυλότητα.

Ωραία ζωή: Ωραία ζωή χωρίς Τον Χριστό δεν γίνεται…

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. Flashdanced

    2019/05/10 στις 13:48

    Μοναδικός!!! Χαίρεσαι να τον ακούς, χαίρεσαι να τον βλέπεις, χαίρεσαι να τον διαβάζεις!!!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *