Ήρθε η ώρα του Τοξότη που δεν είναι ό,τι κι ό,τι

Από την/τον Γιώτα Νάτσιου | 13 Δεκεμβρίου 2015

centaur___sagittarius_by_sacm88-d6g5xsy

Τον Τοξότη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς. Μη ψήνεσαι ότι θ’αλλάξει επειδή είναι γνωστό ότι του αρέσουν οι αλλαγές. Οι τοξότες εξελίσσονται, αυτό μάλιστα. Έχει διαφορά να ξέρεις. Είναι υπέρ των αλλαγών αλλά μόνο όταν οι ίδιοι το αισθανθούν σαν ανάγκη. Διαφορετικά μια μουλάρωση τους πιάνει. Πιέζονται. Και να πάθουν δε θα μάθουν αν δε χτυπήσει ο εσωτερικός κώδωνας της εξέλιξης τους. Κι αυτό δεν μπορεί να το βιάσει κανείς όσο και να κοπανηθείς σαν χταπόδι στα βράχια.

Προσωπικά αν έκανα καλλιστεία άστρων θα ’βγαζα τον Τοξότη Σταρ Ελλάς, δαγκωτό! Να εξηγιόμαστε για να μην παρεξηγιόμαστε, δεν είμαι Τοξότης αλλά θεωρώ πως είναι ένα απ’ τα καλύτερα ζώδια ( αν όχι το καλύτερο για μένα). Συνήθως ευλογούμε τα γένια μας και πιστεύουμε ότι το καλύτερο ζώδιο είναι το δικό μας. Καλό είναι αυτό για την αυτοπεποίθησή μας αλλά αγγίζει καμιά φορά τα όρια της αλαζονείας. Κούλ! Τα Τοξοτάκια είναι αγαπημένα. Γιατί; Οι λόγοι είναι πολλοί:

Πού αλλού θα βρεις τόση ανιδιοτέλεια;

Πού αλλού θα βρεις τόση ανάγκη για μοίρασμα;

Πού αλλού θα βρεις τέτοια αισιοδοξία και χαρά;

Πού αλλού θα βρεις λόγια σταράτα;

Πού αλλού θα γελάσεις με τη ψυχή σου;

Πού αλλού θα βρεις όσα θα βρεις στον Τοξότη; (μη ζηλεύετε, καθένας με τη χάρη του)

00

Μπαίνει Τοξοτάκι σπίτι και φέρνει τη χαρά μαζί του, εκτός αν επηρεάζεται έντονα από τίποτα άλλα πλανητικά σε κόντρα ρόλο κι επισκιάζουν κάπως τη θετική φύση του. Διασκεδάζουν με τα ελαττώματα τους, τα γνωρίζουν κι αυτοσαρκάζονται. Γι’ αυτό αγαπιούνται από τους άλλους. Δεν θίγονται όταν διακωμωδείς αυτά που ζεις μαζί τους. Γελάνε με τον εαυτό τους και κυρίως δεν παγιδεύονται σε σοβαροφάνειες. Έχουν χιούμορ σε όλα τα επίπεδα. Απομυθοποιούνται με ‘’γελοιότητες’’ κατά τη γνώμη όσων δεν τους κατανοούν σε βάθος. Γιατί έχουν κι απ’ αυτό, και ύψος και πλάτος, αγγίζουν όλες τις διαστάσεις.

Ήρθε η ώρα του Τοξότη που δεν είναι ό,τι κι ό,τι. Θες να μάθεις τον Τοξότη; Πρώτα απ’ όλα να τον πετύχεις μονάχο του, κομματάκι δύσκολο. Μαζεύει γύρω του κόσμο όπως το μέλι τις μύγες. Αν είσαι ξύπνιος/α θα τον μάθεις μέσα από αυτή τη συμπεριφορά ακριβώς. Άλλωστε είναι ανοιχτό βιβλίο, δεν θα σε δυσκολέψει. Όλα φάτσα φόρα εκτός από πολύ προσωπικά ζητήματα που τα μοιράζεται με πολύ κοντινούς ανθρώπους. Βέβαια καμιά φορά τους θεωρεί όλους κοντινούς και χάνει τη μπάλα. Οκ. Πηγαίνει παρακάτω. Αγαπά πολύ τη ζωή και δεν θα σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο του για απολογισμούς. Ζωή είναι αγάπη μου και τα’ χει όλα. Αυτό καθρεφτίζει τη φιλοσοφία τους. Πού αλλού θα το βρεις κι αυτό, ε;

grigoris-arnaoutoglou-gios-1

Τι πιστεύω για το άστρο τους; Ότι σαν φίλοι, σαν παρέα, σαν γνωστοί, είναι ουάου και μοιάζουν με πασπαρτού. Σε ερωτοσχέση θα εξαρτηθεί από το τι ανάγκες έχεις εσύ ώστε να τους θεωρήσεις ουάου ή ξουάου. Ενώ δεν θέλουν να τους καταπιέζεις, οι ίδιοι πολλές φορές γίνονται καταπιεστικοί και δεν τους το’ χεις. Θέλουν να κυριαρχούν, να είναι αφεντικά και να μην βρίσκονται υπο. Ω, ναι αυτός ο ελεύθερος κι ανεξάρτητος άνθρωπος. Μπορεί να το’ χεις ψυλλιαστεί αλλά προτίμησες να κάνεις τον Αλέκο. Ακόμη χειρότερα δεν το πήρες χαμπάρι όταν μιλούσε για ελευθερίες. Δεν είναι καταπιεστικοί, ισχυρίζονται ‘’ αφού και τα άστρα το λένε’’. Η ‘’καταπιεστική’’ τάση τους πηγάζει από το ότι απλά θέλουν να υπάρχεις στις εμπειρίες τους. Κάτω από αυτό το πρίσμα θέλουν να τους ακολουθείς. Κολακεύεσαι και νομίζεις ότι δνε μπορούν χωρίς εσένα; Ξύπνα. Μπορούν και παραμπορούν. Γιατί το κάνουν; δε νιώθουν ικανοποιημένοι αν είσαι απών ή έχεις τις δουλειές σου κι εσύ σαν άνθρωπος. Οι θεατές δίνουν νόημα σε μια παράσταση. Κι ο Τοξότης έτσι νιώθει ευτυχής για κάθε στιγμή. Όχι για επαίνους, θαυμασμό και τέτοια, για την παρέα ρε γαμώτο! Για το μοίρασμα.

Συγκινήσεις και χαρές στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα, εσύ θα λείπεις; Να ξέρεις όμως ότι και χωρίς εσένα μια χαρά θα περάσει γιατί με κάθε εμπειρία που τον ενθουσιάζει σε ‘’ξεχνά’ άθελά του. Πολλές φορές κατηγορούνται για αδιαφορία γιατί απορροφούνται τόσο στα δικά τους που καταλήγουν να μην υπάρχουν στα δικά σου ζητήματα. Σίγουρα πάντως δεν το κάνουν επίτηδες. Ας πούμε ότι συμβαίνει από την αφηρημάδα τους ή την αφοσίωσή τους σ’ ένα σκοπό που τους έχει συνεπάρει.

αννα-βισση-716x1024

Τι ξεχωρίζω ως ύψιστο χάρισμά τους; Τη μεταδοτικότητα της θετικής ματιάς τους. Γι’ αυτό λέγεται ότι γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοι. Θέλει όμως προσοχή γιατί αυτό το δυνατό χαρτί τους μπορεί να φέρει άλλα αποτελέσματα όταν έχουν τις μαύρες τους. Όταν βρίσκονται σε τέτοια φάση συνήθως έχουν επίγνωση και αποσύρονται από το ‘’γήπεδο’’ μέχρι να τους περάσει. Δεν παίζουν μπάλα και κάθονται στις κερκίδες ενώ προσεύχονται να περάσουν απαρατήρητοι μέσα στο πλήθος. Τότε θέλουν ν’ ανοίξει η γη να τους καταπιεί αν είναι δυνατόν. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μιλάμε για την ψυχή της παρέας.

12143131_10153812259929295_3114635849644716073_n

Το χειρότερό τους; Η βαρεμάρα. Δεν τη θέλουν την ανία, δεν τη θέλουν! Ούτε μια ζωή χωρίς περιπέτεια κι εξερεύνηση. Γι’ αυτό αφήστε τους λυτούς και τα σκυλιά δεμένα. Τα δικά σας σκυλιά, των κατώτερων ενστίκτων. Ζήλεια ψώρα που γεμίζει όλη η χώρα μακριά από μας κι όπου θέλει ας μπει είναι το σλόγκαν του Τοξότη. Θέλει καλοπροαίρετα άτομα δίπλα του και η μνησικακία του προκαλεί αλλεργία. Θέλει το ίδιο κέφι, τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια χαρά να δει σε σένα για να νιώσει όμορφα και ανθρώπινα. Αν είσαι πεσμένος, ο Τοξότης θα σε σηκώσει, αν νιώθεις άσχημος ο Τοξότης θα σε κάνει να νιώσεις πεντάμορφος, αν φοβάσαι θα σε ενθαρρύνει, αν ντρέπεσαι θα σου δώσει αυτοπεποίθηση, αν θυμώσεις θα σε ηρεμήσει. Έχει μαγικό ραβδί και μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω του σε κόσμο χαράς. Δίνεται και δίνει. Γι’ αυτό καμιά φορά η εμπλοκή του με άτομα απαιτητικά και ‘’αρπαχτικά’’ όπως λέμε είναι συχνή. Αλλά κι αυτό δεν καταγράφεται στο σκληρό δίσκο της ψυχής του. Γιατί απλά αν δεν προσφέρει θα σκάσει! Οπότε όσες φορές και να την ‘’πατήσει’’ τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Το αξιέπαινο σ’ αυτό είναι ότι δεν επιλέγει το ρόλο του θύματος. Ό,τι έγινε έγινε, ο κόσμος προχωράει Χαρίλαε.

Η συχνότερη ατάκα από δικούς τους ανθρώπους είναι ‘’δεν βάζεις μυαλό εσύ’’. Πράγματι δεν βάζει το μυαλό που θέλουν οι άλλοι να βάλει. Έχει ξερό κεφάλι πιο πολύ κι απ’ το καρύδι. Ξερό, γιατί σκληρό καρύδι δεν είναι. Η ευαισθησία του είναι ξεχωριστή και με αυτή προσεγγίζει τους άλλους. Ο κανόνας του χωρίς εξαιρέσεις. Στις παρέες του Τοξότη βλέπεις τόσο διαφορετικά άτομα μεταξύ τους που απορείς πώς γίνεται αυτό. Ο Τοξότης το κάνει. Είναι ενωτικός και ταιριάζει τα αταίριαστα. Και του λιμανιού και του σαλονιού. Μην εκπλήσσεσαι για αυτό το ταλέντο του, είναι απλά θεϊκό. Δέξου το και κοίτα να ωφεληθείς, μην το πολεμάς γιατί αν υποψιαστεί ότι κινείσαι υπογείως και πλαγίως, μην τον είδατε τον Παναή. Και να πεις ότι δε σου’ δωσε ευκαιρίες, και σου’ δωσε και ψεύδεσαι.

1322978481_1294833898_sailor_sagittarius_by_stardriv1

Κακίες δε κρατά. Δεν θυμάται. Αυτή η ‘’αμνησία’’ λειτουργεί απελευθερωτικά για να προχωρά με καλοσύνη στη ζούγκλα. Σαν τον Μόγλι, όλοι οι κίνδυνοι γίνονται φίλοι του. Το ξέρω έχει μια ακαταστασία που γίνεται κουραστική, και μια ανυπομονησία επίσης, κι έναν ενθουσιασμό που τύφλα να’ χει το προνήπιο. Στα όρια παλιμπαιδισμού, εντάξει κι αυτό συμβαίνει. Ομολόγησε το όμως πως στο βάθος το διασκεδάζεις και δε θα’ θελες κι εσύ να ήταν κάτι άλλο. Για τον απλούστατο λόγο ότι σου δίνει χαρά κι έχεις την ιδιοτέλεια μέσα σου. Για σένα το κάνεις! Γιατί χρειάζεσαι στη ζωή σου μια νότα φωτεινής ενέργειας. Ο Τοξότης την έχει από φυσικού του, δεν ζορίζεται να την αποκτήσει. Άσε που τη δίνει απλόχερα χωρίς τσιγγουνιές. Επιπολαιότητα φουλ. Αυτό πειράζει και ενοχλεί και κάνει τα νεύρα κρόσσια. Εξήγησε το μου όμως πώς γίνεται και τη σκαπουλάρει; Είναι τυχερός. Γκαστόνε!

Ο Τοξότης νοιάζεται και γι’ αυτό συγχωρείς τα χούγια του. Η αφοπλιστική ειλικρίνεια χωρίς να προσβάλλει ή να γίνεται αγενής τον τοποθετεί πρώτο στη λίστα εντιμότητας. Τώρα στην περίπτωση που έχετε συναντήσει κάτι άλλο απ’ αυτά σε Τοξότες κι απέχουν μακράν όσα σας είπα, δεν φταίω. Απλά σ’ ένα σακί ντομάτες θα’ χετε πιάσει το αγγούρι! Εξετάστε τον αστρολογικό χάρτη να λυθεί το μυστήριο είναι κι αυτό μια λύση για να τον καταλάβετε.

Να θυμάστε για να μη σας πιάνουν οι αποκλειστικότητες ότι ο Τοξότης είναι πέτρα που κυλά γι’ αυτό δεν χορταριάζει. Αγόρια- κορίτσια στον αστερισμό του Τοξότη είναι πάντα κεφάτα… πάντα φευγάτα! Δεν γυρεύουν λιμάνια, αναζητούν ταξίδια και ψάχνουν την αλήθεια, τη σοφία και την εναλλαγή ερεθισμάτων στη ζωή τους. Χρόνια Πολλά, Τοξότη εσύ σούπερ σταρ. Και λάμπεις και είσαι χρυσός. Κι αν ήταν κάτι να σου ευχηθώ θα ήταν το μαγικό ραβδί σου και τα μάτια σου. Γιατί μέσα απ’ αυτά τα δύο ατού μπορείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο. Όπως μόνο εσύ ξέρεις με το άστρο σου το μεταδοτικό.

 

 

Γιώτα Νάτσιου

Γιώτα Νάτσιου

Είμαι η Γιώτα Νάτσιου και γράφω με το ένστικτο (δεν είναι νέα μορφή γραφής, είναι το γνωστό). Το πρώτο μου βιβλίο «Το Μαγικό μέρος των διαφορών», μυθιστόρημα φαντασίας, κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Μοντέρνοι καιροί. Με αφοσίωση εξερευνώ τον κόσμο, τους ανθρώπους, τον εαυτό μου, το σύμπαν, την ενέργεια και τα μυστήρια που μας περιβάλλουν. Στη ζωή μου κανένας κύκλος δεν μοιάζει με τον προηγούμενο. Μ’ αρέσει να ανατρέπω τον εαυτό μου γιατί βαριέμαι την επανάληψη -Υδροχόος, τι περιμένεις;- και τον επινοώ κάθε φορά με διάφορες αφορμές που με βγάζουν απ’ το λήθαργο. Αυτή τη φορά θα με ανατρέψω απ’ το COSMOPOLITI που είναι γόνιμο έδαφος για ανατροπές!

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. Demy

    2015/12/13 στις 15:28

    Τα έγραψες πολύ ωραία για μας τους Τοξότες σ”ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Τοξοτών

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *