Ενθουσίασε το Enigma του Κωστή Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 21 Μαΐου 2019

9.

Τις θερμότερες εντυπώσεις άφησε η έκθεση-πανόραμα «Enigma» του Κωστή Γεωργίου που εγκαινιάσθηκε, με απόλυτη επιτυχία, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί φιλότεχνοι ξεκίνησαν ακόμα και από την Αθήνα, προκειμένου να δώσουν το παρών στα εγκαίνια και μίλησαν με ενθουσιασμό για μια πολύ εντυπωσιακή έκθεση, που φωτίζει όλο το εύρος της εργασίας του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη.

10

Τα 140 έργα του Κωστή Γεωργίου κατέκλεισαν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Τελλόγλειου Ιδρύματος. Περί τα 110 ζωγραφικά έργα, με τα έντονα εκρηκτικά χρώματα, σήμα κατατεθέν του Γεωργίου και μνημειώδη γλυπτά έφεραν τον αέρα της παγκόσμιας τέχνης στη γενέτειρα του καλλιτέχνη, που συνειδητά επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την τόσο σημαντική αυτή έκθεση, που τον Οκτώβριο θα ταξιδέψει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Ρώμη.

8

Ανάμεσα στα έργα που έκλεψαν τις εντυπώσεις το, μεγάλων διαστάσεων, γλυπτό PRAXIS, ύψους 4 μέτρων, δωρεά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα από τον καλλιτέχνη, που θα κοσμεί από εδώ και στο εξής τον προαύλιο χώρο του. Επίσης οι κατακόκκινοι ακροβάτες, οι χορευτές του, η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», η εγκατάσταση «Pombi A’» που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά, το πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα “Birds in Dreamland”.

6

Τα έργα του Κωστή Γεωργίου ζωντάνεψαν μοναδικά στο 3d animation βιντεοάρτ «ΑΕΝΑΟΝ» του Αντώνη Ντούσια, που προβαλλόταν σε ειδικό χώρο του Μουσείου και είχαν τη χαρά να απολαύσουν οι επισκέπτες.

Στο πλευρό του καλλιτέχνη στη σημαντική αυτή στιγμή στην πορεία του, βρέθηκαν πολλοί φιλότεχνοι της πόλης και όχι μόνο, άνθρωποι της τέχνης, της ακαδημαϊκής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

11

Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 2019.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή:10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.

Τελλόγλειο: Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη, τηλ. 231024711, www.teloglion.gr. Χρυσός χορηγός είναι η εταιρεία ΜΑΠΕΙ  ΕΛΛΑΣ  (Mapei Helles)

1Από αριστερά προς τα δεξιά: Χάρης Αηδονόπουλος, Χειρουργός-Ουρολόγος, Διδάκτωρ Α.Π.Θ, Σπύρος Παπαγιαννάκης διευθύνων σύμβουλος MAPEI, Αιμιλία Ζέρβα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου, Περικλής Μήτκας, Κωστής και Φλώρα Γεωργίου, Αλεξάνδρα Βουτυρά, καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών και γενική γραμματέας Δ.Σ. Τελλόγλειο και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

2Ελένη Μανακίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. , η Φλώρα και ο Κωστής Γεωργίου, η Αλεξάνδρα Βουτυρά και η Κορίνα Γεωργίου.

3 Μαρία Τσάκαλου και Φλώρα Γεωργίου.

4Ο καλλιτέχνης Κωστής Γεωργίου με τη σύζυγο του Φλώρα (δεξιά) και την κόρη του Κορίνα.

5

Ο Κωστής Γεωργίου στο βήμα του Τελλογλείου Ιδρύματος

7.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *