Εξορκίστε το φόβο… στην Αθήνα της πολιορκίας!

Από την/τον Christina Politi | 28 Μαρτίου 2014

Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μουσσού γράφει  για τα ευτράπελα της φετινής μαθητικής παρέλασης

Για άλλη μια φορά η μαθητική παρέλαση της πρωτεύουσας αμαυρώθηκε από την την εικόνα όχι μιας χαρούμενης Αθήνας αλλά μίας πόλης σε κατάσταση πολιορκίας. Το κύριο χαρακτηριστικο ήταν η παρεμπόδιση της προσέλευσης όχι μόνο του κόσμου αλλά ακόμη και προσκεκλημένων λόγω του απολύτου χάους που επικρατούσε. Κύρια δικαιολογία αυτής της παρεμπόδισης η ασφάλεια των επισήμων.

Θλιβερό αποτέλεσμα να λαμβάνει χώρα η παρέλαση σε μία στοιχειωμενη πλατεία με την εξέδρα επισήμων σχεδόν άδεια. Ακόμα θλιβερότερο το πρόσχημα της ‘ασφάλειάς’ εφόσον οι αιρετοί, θεωρητικά, παρευρίσκονται με τη θέληση του κόσμου και ως εκ τούτου δεν πρεπει να αισθάνονται απειλούμενοι .

Στις παρελάσεις επ’ ευκαιρία των εθνικών εορτών, ένα έθνος ή μια κοινότητα επιδεικνύει με περηφάνεια το ότι καλύτερο διαθέτει, στην συγκεκριμένη περίπτωση τη μαθητειώσα νεολαία, δηλαδή το μέλλον του. Το κριτήριο της επιλογής της έξαδας (σημαιοφόρου και παραστατών) για το κάθε σχολείο αποτελεί το «άριστον» στα μαθήματα και τον αθλητισμό. Και το «άριστον» είναι το υπερθετικό της ιερότερης έννοιας που ενυπάρχει στο υποσυνείδητο κάθε Έλληνα, το «αγαθό».

Υπο αυτό το πρίσμα, είναι αδιανόητο για οποιονδήποτε Έλληνα να παρενοχλήσει τον εορτασμό. Ως εκ τούτου η μαθητική παρέλαση δεν έχει καμία ανάγκη από ‘προστάτες’!! Κάτι τέτοιο πρε΄πει να είχε στο μυαλό του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος παρακολούθησε την παρέλαση από το πεζοδρόμιο της οδού Βουκουρεστίου χωρίς προσωπική φρουρά, ανάμεσα στον κόσμο.

Είναι απαράδεκτο να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στην παρέλαση της πόλης, σε οικογένειες με παιδιά που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά σημαιάκια. Και ακόμα πιό απαράδεκτο, να στερούνται οι γονείς τη χαρά να καμαρώνουν το παιδί τους που παρελαύνει μπροστά στους επισήμους .

Η φορτισμένη αυτή στιγμή, με τη μπάντα να παίζει εμβατήρια, τους επισήμους να αποτίνουν φόρο τιμής στα παιδιά (που εκείνη τη στιγμή αντιπροσωπεύουν το «άριστο και το αγαθό») και τους γονείς να χειροκροτούν, θα δημιουργούσε μία θετική εγγραφή στον ψυχισμό κάθε παιδιού κτίζοντας την προσωπική του σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο και την πόλη. Με τέτοιου είδους δράσεις η Πλατεία Συντάγματος μπορεί να μεταβληθεί από χώρο αντιπαράθεσης σε οικείο περιβάλλον για εκατοντάδες οικογένειες της πρωτεύουσας.

Επιβάλλεται ο Δήμος Αθηναίων να μεσολαβήσει ώστε από τον επόμενο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου να δίδεται μια πρόσκληση δυο ατόμων ανά μαθητή που συμετέχει στην παρέλαση, με προδιαγραφές ελέγχου, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ευτράπελα για να επανακτήσει το Σύνταγμα την χαρμόσυνη αύρα που είχε στους εορτασμούς των εθνικών εορτών των παιδικών μας χρόνων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΣΣΟΥ mrmoussou@hotmail.com
Ο Μιχάλης Μουσσού είναι Δημοτικός Συμβουλος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου ‘Ο Λυκαβηττός’

πηγή metrogreece.gr

Christina Politi

Christina Politi

Η Χριστίνα είναι δημοσιογράφος (υπήρξε και punKοσμικογράφος) έκανε περάσματα από την τηλεόραση, πολλές συνεντεύξεις, σχόλια, αμπελοφιλοσόφησε, έζησε ωραίες εποχές, ταξίδεψε πολύ, άκουσε πολλή μουσική, είδε θέατρο και κυρίως κινηματογράφο μανιωδώς, συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια, έστησε το Cosmopoliti (παρατσούκλι από το γραφείο), έβαλε νερό στο κρασί της, το φιλοσόφησε και παραμένει αισιόδοξη. Είναι μητέρα δύο παιδιών και σκυλιών ράτσας pug.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *