Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι το μοναδικό Μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα και είναι ένα μουσείο-κόσμημα για τη χώρα μας. Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993 και άνοιξε για το κοινό το Δεκέμβριο του 1994, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτιστικού χαρακτήρα. Το ΜΚΗΛ στεγάζεται στο παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Το κτίριο, μία όμορφη οικία της δεκαετίας του ’30, ανακαινίσθηκε από τον Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bernard Zehrfuss.
Το πατρικό σπίτι του Ηλία Λαλαούνη έμεινε όπως ήταν, έγινε γραφείο στο Μουσείο και αποτελεί μέρος του
Λεπτομέρεια από το πάτωμα
Σήμερα το Μουσείο στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές, σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη, μεταξύ του 1940 και 2000. Από το 2001 προστίθενται στις μόνιμες συλλογές κοσμήματα, μικρογλυπτά και έργα διακοσμητικών τεχνών από τον ελληνικό και άλλους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα τα εκθέματα του Μουσείου να εμπλουτίζονται συνεχώς. Περιοδικές εκθέσεις, πολιτιστικά και ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικές προτάσεις για παιδιά και νέους, εκδόσεις και προγράμματα ενηλίκων οργανώνονται διαρκώς. Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες του ΜΚΗΛ δίνουν έμφαση σε κοινωνικά προγράμματα για ειδικές ομάδες, όπως εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και διαλέξεις και εργαστήρια για ενήλικες, ενώ συχνά επικεντρώνονται σε θέματα διακοσμητικών τεχνών, στην χρυσοχοΐα, στον σχεδιασμό και την πρακτική της κατασκευής του κοσμήματος.
Η Λίλα Λαλαούνη και η κόρη της Ιωάννα
Το ΜΚΗΛ είναι ένας ζωντανός και σύγχρονος οργανισμός με εκθέματα, δραστηριότητες και χώρους για μικρούς και μεγάλους. Ατενίζοντας το μέλλον, το Μουσείο εστιάζει τους στόχους του στην εξέλιξή του σε ένα διεθνές κέντρο προαγωγής της ιστορίας του κοσμήματος, της τέχνης της χρυσοχοΐας, αλλά και των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών γενικότερα.
ΣτόχοςτουΜουσείουείναινααποτελέσειέναδιεθνέςκέντρο προώθησηςτηςτέχνηςτουκοσμήματοςκαιτωνδιακοσμητικώντεχνώνκυρίωςόμωςτης παραγωγήςτων παραδοσιακώντεχνών. Στα 20 χρόνιααπότηνίδρυσητουτοεπιστημονικότουτμήμαέχειοργανώσει περισσότερεςαπό 60 περιοδικέςεκθέσεις 1200 ειδικάεκπαιδευτικά προγράμματασε 50.000 μαθητέςελληνικώνσχολείωνκαισε 40.000 πολλαπλά προγράμματαεπιμόρφωσηςενηλίκων. ΣτομέλλοντοΜΚΗΛθασυνεχίζεινααπευθύνεταισεευπαθήςομάδες, θα προβάλειτηννέαελληνικήδημιουργία στηνΕλλάδακαιτοεξωτερικόκαθώςκαιθασυνεχίσεινα πρωτοπορείμενέουςμεθόδουςπολιτιστικήςεκπαίδευσηςμέσα απότοΜουσείο.
Με την Kατερίνη Λαλαούνη – Χρόνια της Πολλά σήμερα!
Ο Ηλίας Λαλαούνης, γεννημένος στην καρδιά της Αθήνας κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, είναι σήμερα ένας διεθνώς αναγνωρισμένος δημιουργός κοσμημάτων. Έχοντας εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση για πολλά χρόνια, το 1968 ίδρυσε τη δική του εταιρεία που σήμερα ονομάζεται Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A. Αρχικά η επιχείρηση εγκαινίασε υποκαταστήματα σε ελληνικά νησιά, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε σε πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Λονδίνο και πόλεις ανά τον κόσμο όπως τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Hong Kong. Έχει λάβει πολλά βραβεία για την δουλειά του, με ύψιστη τιμή αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, ως το μοναδικό μέλος – κοσμηματοποιός που έχει εκλεγεί ποτέ. Ξεκίνησε τη καριέρα του αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση “Ζολώτα” στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Στη δεκαετία του ΄50 η ιδιοφυής του ιδέα να αναβιώσει το ελληνικό κόσμημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναμφίβολα άλλαξε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του αλλά και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος.
Αρχαία κοσμήματα, καθώς και προϊόντα της ανθρώπινης εργασίας και του πνεύματος προκάλεσαν τη φαντασία του και ενέπνευσαν τα σχέδια των κοσμημάτων του για τη σύγχρονη γυναίκα. Οι ιστορικές γνώσεις του Λαλαούνη και η ικανότητά του να εμβαθύνει στις πηγές της τέχνης και την ιστορία των πρώιμων πολιτισμών, τον οδήγησαν σε έναν αριθμό ‘αρχαιολογικών’ συλλογών εμπνευσμένων από διάφορους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Κατά τη δεκαετία του ’70 ο Λαλαούνης απέδειξε την ανεξάντλητη ικανότητά του να δημιουργεί και την συνεχή του αναζήτηση για νέες ιδέες με μερικά θεαματικά σχέδια, βασισμένα στη σύγχρονη τεχνολογία, την αστρονομία, τη φύση και τη βιολογία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ερεθίσματά του. Σήμερα, στο εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1993, τα κοσμήματα σχεδιάζονται και παράγονται για τα επώνυμα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την επιχείρηση και το Μουσείο έχουν αναλάβει οι τέσσερις κόρες του Ηλία Λαλαούνη, Kατερίνη, Δήμητρα, Μαρία και Ιωάννα.
Ο Ωνάσης και η Τζάκυ Κέννεντι, φορώντας κοσμήματα Λαλαούνη
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ με κοσμήματα Λαλαούνη
Η Ιωάννα Λαλαούνη με πολύτιμα κοσμήματα από το πωλητήριο
Το Μουσείο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Καλλισπέρη & Καρυατίδων, κάτω από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το θέατρο του Διονύσου, στην νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Το ΜΚΗΛ βρίσκεται παρακείμενο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Οι επισκέπτες μπορούν να έλθουν στο ΜΚΗΛ με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την ενημέρωσή σας ο σταθμός του Μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ απέχει μόλις 2 λεπτά με τα πόδια. Η στάθμευση στην παρακείμενη περιοχή είναι ελεύθερη.
Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.
Κυριακή: 11.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Το Μουσείο είναι κλειστό τις Δευτερές και τις εθνικές αργίες.
Το ΜΚΗΛ προσφέρει στους επισκέπτες του μία βόλτα στα ομορφότερα κοσμήματα του κόσμου, με καθημερινές ξεναγήσεις στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους. Οι ξεναγήσεις που υλοποιούνται από τους επιμελητές του μουσείου, περιλαμβάνουν προβολή βίντεο για τις συλλογές και ειδικές παρουσιάσεις τεχνικών επεξεργασίας κοσμημάτων στο εργαστήριο. Επιπλέον, το ΜΚΗΛ διαθέτει info kiosk με πληροφορίες για τις μόνιμες συλλογές σε 7 γλώσσες. Οι ξεναγήσεις υλοποιούνται καθημερινά σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Στο Πρότυπο Εργαστήριο που λειτουργεί στο ισόγειο, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τεχνίτες αργυροχρυσοχοΐας στη δουλειά τους. Στο ισόγειο λειτουργεί επίσης και Κυλικείο-Εστιατόριο, ενώ το Δώμα, με θέα στην Ακρόπολη, διατίθεται για κοινωνικές εκδηλώσεις. Στο Πωλητήριο οι επισκέπτες μας μπορούν να βρουν βιβλία, αναμνηστικά και κοσμήματα. Το ΜΚΗΛ διαθέτει επιστημονική βιβλιοθήκη επικεντρωμένη στο χώρο του κοσμήματος. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για μαθητές και διαλέξεις για ενήλικες, καθώς και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας.
Η Ελένη Μάστορα, Υπεύθυνη Διοίκησης του Μουσείου
Σχόλια για αυτό το άρθρο