Πρεμιέρα με τους “Αχαρνής” στην Επίδαυρο: οι πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 30 Ιουνίου 2018

AH4A90650

Οι Αχαρνής του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου άνοιξαν το Φεστιβάλ Επιδαύρου για το φετινό καλοκαίρι 2018, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης -που γιόρταζαν κιόλας-  ο Κώστας Κόκλας,  ο Τάκης Παπαματθαίου και ο Ιωάννης Παπαζήσης στους πρωταγωνιστικούς ρόλους  μέσα από  το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, μας μίλησαν για έννοιες όπως η ειρήνη και η δικαιοσύνη και χειροκροτήθηκαν από το κοινό που πήγε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου να τους απολαύσει. Μια παράσταση που φιλοδοξεί να βρεί το δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις που συγγενεύουν ολοφάνερα με το Διονυσιακό Πνεύμα που είναι διάχυτο στους Αχαρνής του Αριστοφάνη. Οι Αχαρνής θα είναι και απόψε, Σάββατο 30 Ιουνίου στην Επίδαυρο.

AH4A9101

Στο πλευρό τους ταλαντούχοι ηθοποιοί και μουσικοί (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίνος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης.

AH4A9081

Ο Κώστας Τσιάνος στο φινάλε της παράστασης

AH4A9029

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ως Δικαιόπολης

AH4A8784

Ο Παύλος Χαϊκάλης ως Λάμαχος

AH4A8864

Ο Κώστας Κόκλας ως  Μεγαρίτης

AH4A8875

AH4A8748

Ο Ιωάννης Παπαζήσης ως Ευριπίδης

AH4A9004

Πέτρος Φιλιππίδης

AH4A8632

Χάρης Χιώτης, Πέτρος Φιλιππίδης

AH4A8809

Στα Λήναια του 425, στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία του «Αχαρνής» και απέσπασε για πρώτη φορά το βραβείο των κωμικών Αγώνων. Στόχος του Αριστοφάνη είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει την λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί την δράση του έργου, κυρίως στην αγροτική περιοχή της Αττικής, στις « Αχαρναίς», το σημερινό Μενίδι για να δώσει Διονυσιακό χαρακτήρα στην κωμωδία, αφού στην ύπαιθρο τελούσαν ακόμη Διονυσιακές Λατρείες.

Ο Αριστοφάνης δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαικές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους Αχαρνείς υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο στα μεγάλα Διονύσια, στα Ανθεστήρια και κυρίως στα κατ’ αγρούς Διονύσια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση στη συνέχεια

AH4A8941 AH4A8784 AH4A8775 AH4A8716 AH4A8618

Ο αγρότης Δικαιόπολης με την οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με φαλλικό άσμα.

AH4A8602 AH4A8591 AH4A8565 AH4A8867 AH4A8890 AH4A8861

‘Εξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα Μεγαρικά σκώματα πολλές παρωδίες και με τον ερμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδχι, ξεχωρίζουν στην κωμωδία του Αριστοφάνη, σαν ένα ξέφρενο Διονυσιακό πανηγύρι.

AH4A8716

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Απόδοση-Σκηνοθεσία¨Κώστας Τσιάνος 

Χορογραφίες: Ελενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *