Aν ακούτε ρεμπέτικα, αν σας αρέσουν τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη κι αν μέσα στις μουσικές προτιμήσεις σας είναι συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιώργος Ζαμπέτας, τότε θα έχετε ακούσει την Αλεξάνδρα. Ξεχωριστή τραγουδίστρια, με ιδιαίτερο χάρισμα στη φωνή, έκανε αισθητή την παρουσία της από το 1970 -σε ηλικία 19 ετών- και για 13 χρόνια, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε για ένα φεγγάρι και με την πολιτική, ως ενεργό μέλος κόμματος. Η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα το τραγούδι, αν και ξεκίνησε ως ηθοποιός.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο πλάι του Μάνου Κατράκη. Εκείνος ήταν που την έβαλε και στη Φίνος Φιλμ, να κάνει ένα πέρασμα στην ταινία Η Λεωφόρος Του Μίσους, του Νίκου Φώσκολου, μεγάλη επιτυχία, με πρωταγωνιστές την Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Καζάκο και τον Μάνο Κατράκη. Μετά θα έχει το δεύτερο γυναικείο ρόλο -με τολμηρές εμφανίσεις στο πνεύμα της εποχής- στην ταινία Ο Λιποτάκτης -φωτο επάνω- δίπλα στον Χρήστο Πολίτη, παραγωγής 1970.
Γεννημένη το 1951 στα Χανιά Κρήτης, μεγαλώνει στη Λάρισα και σπουδάζει φωνητική αλλά και ηθοποιός στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, στην Αθήνα. Μετά τις κινηματογραφικές της εμφανίσεις –ως Αλέκα Κυριακάκη στους τίλους– έρχεται η πρώτη εμφάνιση σε μπουάτ και στη συνέχεια η θρυλική συνεργασία με τον Βασίλη Τσιτσάνη.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης την ξεχώρισε και την είχε μαζί του ως βασική ερμηνεύτρια στα κέντρα και στα μαγαζιά που δούλευε. Έτσι, η Αλεξάνδρα γίνεται πολύ δημοφιλής -στα συν εκτός της φωνής της, και η εμφανισή της με το κοντό μαύρο μαλλί, στιλ που δεν αποχωρίστηκε ποτέ– και το επόμενο βήμα είναι η δισκογραφία. Με τις επανεκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, παλιών λαϊκών, σμυρνέικων και συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, η Αλεξάνδρα γνωρίζει στις νέες γενιές αυτά τα τραγούδια και παράλληλα, αφήνει τη δική της σφραγίδα με την ερμηνεία της σε επιτυχίες όπως: Θα αλλάξω την καρδιά σου, Θα σπάσω κούπες, Κάθε βράδυ, Μην ξαναπερνάς, Τι σε μέλλει εσένανε, Έλα πάρε μου τη λύπη, Μοδιστρούλα κ.α.
Το 1978 κυκλοφορεί ένας δίσκος που περνά σχεδόνα απαρατήρητος, αλλά που έχει μεγάλη αξία. Ο Γιώργος Ζαμπέτας εμπιστεύεται καινούργια τραγούδια στην Αλεξάνδρα, ενώ τραγουδά και ο ίδιος δύο. Ο δίσκος λέγεται Η δική μας αγάπη και αν τον ανακαλύψετε, αξίζει να τον ακούσετε.
Μετά το 1983, οι εμφανίσεις της Αλεξάνδρας σταματούν. Θα κάνει ένα μικρό comeback στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, τραγουδώντας και παίζοντας με τον ταμπουρά της -όπως έλεγε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης: η Αλεξάνδρα είναι η μόνη γυναίκα τραγουδίστρια που ταυτόχρονα παίζει ταμπουρά, πράγμα πολύ δύσκολο– και μία τελευταία εμφάνιση το 2003, στο Αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές.
Όταν η Ρόμι Σνάιντερ ήρθε στην Αθήνα, πήγε στο μαγαζί που τραγουδούσε ο Τσιτσάνης με την Αλεξάνδρα για να διασκεδάσει. Ανέβηκε στην πίστα και με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας, προσπάθησε να τραγουδήσει Ελληνικά, κρατώντας στο ένα χέρι το τσιγάρο και στο άλλο το ντέφι.
Η Αλεξάνδρα, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μανόλης Μητσιάς
Φύλακας άγγελός της μέχρι τις τελευταίες της στιγμές, η αδελφή της. Η Αλεξάνδρα πέρασε στην αιωνιότητα πριν λίγες μέρες, στις 27 Ιουλίου. Και τώρα, έλα πάρε μας τη λύπη με τη φωνή σου Αλεξάνδρα…
Σχόλια για αυτό το άρθρο