Στο νησί Φόγκο του Καναδά, μία ομάδα Νορβηγών αρχιτεκτόνων (Saunders Architecture), δημιούργησε 6 γεωμετρικές καμπίνες προχωρημένης αισθητικής, ειδικά για καλλιτέχνες που γυρεύουν ένα μέρος όπου μπορούν να απομονωθούν και να βρουν την έμπνευση σε ένα συγκλονιστικό τοπίο. Το «Μακρύ» ήταν το πρώτο που χτίστηκε, έχει 120 τετρ. μέτρα συνολική επιφάνεια και με το μινιμαλιστικό του σχεδιασμό ενσωματώνεται πλήρως στο απόκοσμο περιβάλλον με τους τεράστιους ηφαιστειακούς βράχους.
Το εξωτερικό του είναι από σκούρο ξύλο πεύκου και το εσωτερικό από άσπρη ερυθρελάτη, υλικά τοπικά και παρόλο το σοφιστικέ του ύφος, ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο στήριξης πάνω σε πασσάλους των ντόπιων ψαράδων. Είναι αυτόνομο ενεργειακά καθώς παράγει το δικό του ρεύμα και τα απόβλητα επεξεργάζονται βιολογικά. Η θέρμανση προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες και μια μικρή ξυλόσομπα. Παρόμοιο σχέδιο έχει και το πολύ μεγαλύτερο τοπικό ξενοδοχείο, το Fogo Inn.
Όλα αυτά είναι έργα μιας δραστήριας γυναίκας, της Ζίτα Κομπ, που επέστρεψε στην κοινότητα των 3.000 ψαράδων από την οποία προέρχεται για να τη βρει να παρακμάζει από την ανεργία και τη φτώχια. Το 1965 όταν η κυβέρνηση του Καναδά προωθούσε την επανεγκατάσταση απομονωμένων πληθυσμών σε μεγαλύτερες πόλεις, η αλιεία του μπακαλιάρου ήταν κερδοφόρα. Όταν ο πληθυσμός του ψαριού μειώθηκε, απαγορεύτηκε το ψάρεμα του και αυτό έδωσε στην παραδοσιακή κοινότητα το τελειωτικό χτύπημα. Η Ζίτα Κομπ, πετυχημένη επιχειρηματίας, επένδυσε τα λεφτά της φτιάχνοντας το Ίδρυμα Σόρφαστ, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της κοινότητας. Το ξενοδοχείο είναι το πιο πρόσφατο σχέδιο που πραγματοποιήθηκε το 2010 και σίγουρα το πιο φιλόδοξο.
Η αρχιτεκτονική δεν προσβάλλει το τοπίο, αντίθετα το καδράρει και ενσωματώνεται σε αυτό με τρόπο λιτό και με σεβασμό στην παράδοση που θα έπρεπε να μιμηθούμε στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα της Κομπ κατάφερε επίσης να διασώσει τους τοπικούς ταρσανάδες και να μεταδώσει στη νεότερη γενιά την τέχνη της ναυπήγησης πλοίων και βαρκών. Η φιλοσοφία της Zita Kobb είναι να κάνει την πόλη της αυτόνομη όσον αφορά την ενέργεια και τις δημόσιες υπηρεσίες από τον υπόλοιπο Καναδά, σε ένα υπο-αρκτικό περιβάλλον με απίστευτη ομορφιά.
Σχόλια για αυτό το άρθρο