Ένα κλασικό και διαχρονικό έργο, ετοιμάζεται να ανεβεί στο Coronet Theater από τη νέα σεζόν. Ο λόγος για την κομεντί Αλίμονο στους νέους εμπνευσμένη από το θρύλο του Φάουστ, που έγραψαν οι “Διόσκουροι του ελληνικού θεάτρου”Αλέκος Σακελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος για το θέατρο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο για να γίνει αγαπημένη ταινία όλων. Με σκηνοθέτη τον καταξιωμένο Βασίλη Νικολαϊδη -που για δεύτερη φορά σκηνοθετεί το συγκεκριμένο έργο- το Αλίμονο στους νέους είναι μια παραγωγή των Θεατρικών Επιχειρήσεων Μάρκου Σεφερλή (που έχει να επιδείξει ένα μεγάλο “πλήθος” εντυπωσιακών παραγωγών μέχρι σήμερα) για το Coronet Theater, το οποίο έχει στόχο να στηρίξει τα ελληνικά έργα που αγαπήθηκαν και συνεχίζουν να λατρεύονται από γενιά σε γενιά.
Ένας εκλεκτός θίασος από ταλαντούχους έμπειρους και νεότερους ηθοποιούς πρωταγωνιστούν στη καινούργια θεατρική εκδοχή: ο Γιώργος Γαλίτης στο ρόλο του Ανδρέα, ο Τάσος Κωστής στο ρόλο του Αγησίλαου, η Φωτεινή Ντεμίρη στο ρόλο της κυρίας Ελένης, η Νεφέλη Κουλούρη (που βλέπουμε στη σειρά Πέτα τη φριτέζα) στο ρόλο της Ρίτας, ο Στράτος Χατζηηλίας στο ρόλο του σοφέρ και σε διπλό ρόλο ο Σπύρος Μπιμπίλας, σταθερή αξία στο ελληνικό θέατρο. Έκπληξη θα είναι ο ηθοποιός που θα δανείσει τη φωνή ως διάβολος! Αλλά αυτό είναι μια άλλη είδηση… Τα σκηνικά θα είναι του άξιου Ντέιβιντ Νεγρίν και τα κοστούμια της Κικής Μήλιου, που θα έχουν το ύφος και το στιλ της εποχής.
Το Αλίμονο στους νέους είναι ένα από τα πιο εύστοχα σε εικόνες και διαλόγους έργα της δυάδας, που γράφτηκε για τον Δημήτρη Χορν στο ρόλο του ρομαντικού και ηλικιωμένου Ανδρέα ο οποίος γίνεται ξανά νέος και προσπαθεί να κατακτήσει την καρδιά της όμορφης Ρίτας. Στο πρώτο ανέβασμα το 1961, δίπλα στον Δημήτρη Χορν, έπαιζαν η Μάρω Κοντού, η Σμάρω Στεφανίδου και ο Σπύρος Μουσούρης, που έπαιξαν και στην ταινία.
Η υπόθεση:
Δύο αρκετά πλούσιοι και ηλικιωμένοι φίλοι, πολλά χρόνια γείτονες, περνούν την ώρα τους παίζοντας σκάκι και συζητώντας τα της ηλικίας και της υγείας τους. Ταυτόχρονα, νοστιμεύονται μια φτωχή νέα, την όμορφη Ρίτα, που έχει έρθει να περάσει το Πάσχα με τους δικούς της. Ο Αγησίλαος, αναλογιζόμενος την ανέχειά της, σκέφτεται παρά την ηλικία του να της κάνει πρόταση γάμου αλλά ο Ανδρέας, παρ’ όλο που κι αυτός κάνει ανάλογες σκέψεις, δεν τολμά να το ομολογήσει. Σ’ ένα ενύπνιο εμφανίζεται – όπως στον Φάουστ – ο διάβολος και του προτείνει να ανταλλάξει την ψυχή του με τη νιότη. Ο Ανδρέας δέχεται, γίνεται ξανά νέος και προσπαθεί να κατακτήσει την καρδιά της Ρίτας. Γρήγορα συνειδητοποιεί ότι τα νιάτα δεν αρκούν από μόνα τους για να κάνουν κάποιον ευτυχισμένο. Έτσι, δεν θα διστάσει να προικίσει την Ρίτα ώστε να μπορέσει να ευτυχήσει δίπλα στον αγαπημένο της Μανώλη, έναν επίσης φτωχό νέο.
Το έργο στο θέατρο
Ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος έγραψαν το έργο για τον Δημήτρη Χορν, με τον οποίο δεν είχαν ξανασυνεργαστεί ως τότε, ο οποίος το σκηνοθέτησε κιόλας. Το έργο ανέβηκε το 1961 και το ξαναείδαμε σε θεατρική σκηνή το καλοκαίρι του 2000 στο Παρκ, ως μιούζικαλ σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, με πρωταγωνιστές τους: Σπύρο Παπαδόπουλο, Γιώργο Μιχαλόπουλο, Κατερίνα Λέχου και Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.
Το 2013 ο Βασίλης Νικολαϊδης το ανεβάζει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου με τον Μέμο Μπεγνή στο ρόλο του Ανδρέα και έξι χρόνια μετά, το σκηνοθετεί για το Coronet Theater με τον Γιώργο Γαλίτη ως Ανδρέα. Ο Βασίλης Νικολαϊδης είναι σπουδαίος σκηνοθέτης –προσωπικά είναι από τους αγαπημένους μου– και αποτελεί εγγύηση για το άρτιο αποτέλεσμα της παράστασης.
“Αλίμονο στους νέους” και στο σινεμά
Το 1961 μετά τη θεατρική επιτυχία, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, που ήθελε για πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χορν, όπως και στο θέατρο. Ο Φιλοποίμην Φίνος όμως δεν ήθελε τον Χορν, προτείνει τον Ντίνο Ηλιόπουλο, εκείνος έχει άλλες υποχρεώσεις κι έτσι η ταινία γυρίζεται με τον Χορν, σε παραγωγή των Παπαγεωργίου – Σακελλάριου – Αξαρλή, ενώ πλέον τα δικαιώματα έχουν περάσει στην Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Ο Δημήτρη Χορν βραβεύεται με το Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1961 και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι παραμένουν κλασικά. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 37.302 εισιτήρια. Ήρθε στην 16η θέση σε 68 ταινίες.
To Coronet Theater έχει άρτιο τεχνικό εξοπλισμό για εικόνα και ήχο, είναι ένα πολύ ωραίο θέατρο μετά την ανακαίνισή του και με τους παραπάνω συντελεστές, το Αλίμονο στους νέους έχει όλα τα θετικά στοιχεία να είναι μία από τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα. Ανυπομονούμε!
Αποκλειστική φωτογραφία από την πρώτη συνάντηση των συντελεστών της παράστασης. Όρθιοι οι: Στράτος Χατζηηλίας, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γαλίτης, Τάσος Κωστής, Ντέιβιντ Νεγρίν και κάτω οι: Βασίλης Νικολαϊδης, Φωτεινή Ντεμίρη, Νεφέλη Κουλούρη, Κική Μήλιου..
Ραντεβού λοιπόν, στον Οκτώβριο στο Corenet Theater! Χράτσα χρούτσα με τη μασελίτσα μας….
Σχόλια για αυτό το άρθρο