Ο Δήμος Μυκόνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου έδωσαν ζωή ξανά στο Αρχαίο Θέατρο Δήλου, με την παράσταση «ΕΚΑΒΗ, μια πρόσφυγας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στους μονολόγους της τραγικής βασίλισσας από τα έργα «Εκάβη» και «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου.
Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου της Δήλου αποτέλεσε ένα ιδεώδες σκηνικό για την μία και μοναδική παράσταση – ρεσιτάλ ερμηνείας της σπουδαίας εν ζωή Ελληνίδας τραγωδού Δέσποινας Μπεμπεδέλη.
Στην παράσταση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Βλαζάκη, ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κος Αθανασουλης, ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου κος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, η Πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ κα Ανδριανή Κουφού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Τόνια Ανδρονίκου και κα Άννα Καμμή, ο Υπολιμενάρχης, ο Υποδιοικητής της 6ης ΜΣΕΠ και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων
Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, δήλωσε πως «υπό το φως του ήλιου της Δήλου, η σπουδαία ελληνίδα τραγωδός Δέσποινα Μπεμπεδέλη, με τη συγκλονιστική της ερμηνεία ως Εκάβη, έσπασε τη σιωπή 2.100 χρόνων του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, όπου είχε να πραγματοποιηθεί παράσταση εκεί. Μια εμπειρία ζωής και τεράστια τιμή για όσους το έζησαν. Κάναμε την αρχή. Η συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη και αναστήλωση του θεάτρου της Δήλου ξεκινά και εμείς ως Δήμος Μυκόνου θα συγχρηματοδοτήσουμε την προσπάθεια αυτή. Η προβολή της ιστορίας μας και η συσχέτισή της με τη Μύκονο, αποτελεί μέρος του τουριστικού μας προϊόντος και είναι απαραίτητη για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, καθώς και για την ενίσχυση της τοπικής μας ταυτότητας».
Η παράσταση αποτελεί μια ελάχιστη συνεισφορά στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα στα νερά του Αιγαίου και παράλληλα σηματοδοτεί την προσπάθεια του Δήμου Μυκόνου να ενισχύσει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας, ώστε ο σύγχρονος επισκέπτης να οικειοποιηθεί ξανά τους αρχαιολογικούς χώρους και τη σημασία τους.
Ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου προσέθεσε πως «από το ιερό νησί του Φοίβου Απόλλωνα και το μυσταγωγικό αρχαίο θέατρο στάλθηκε το μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το θέατρο ανάσανε ξανά για να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας!»
Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και ιδίως τους χορηγούς μας, που πάντα υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Δήμου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο