Στη δεκαετία του ΄70, τα είδωλα στην Ελληνική σόουμπιζ ήταν πολλά. Στην επιτυχία τους, βοηθούσαν πάρα πολύ τα περιοδικά -κυρίως τα νεανικά- τα οποία με τα εξώφυλλα, τις αφίσες και τα πρωτότυπα ρεπορτάζ, έφτιαχναν τους μύθους. Το ταλέντο και η καλλιτεχνική τους αξία ήταν φυσικά τα πρώτα στοιχεία για να δημιουργηθούν είδωλα, από την τηλεόραση, το θέατρο, το τραγούδι και τον κινηματογράφο.
Ας θυμηθούμε με μια νοσταλγική βόλτα, κάποια από εκείνα τα είδωλα -μερικά είναι διαχρονικά μέχρι και σήμερα- μέσα από τις σελίδες των περιοδικών της εποχής. Επειδή είναι αρκετά, τα χωρίσαμε σε τραγουδιστές και ηθοποιούς. Εδώ, το πρώτο μέρος για τους τραγουδιστές και τις τραγουδίστριες
Ο Πασχάλης αποτελούσε το νεανικό ποπ είδωλο στο τραγούδι, που ξεκίνησε από την προηγούμενη δεκαετία -του ΄60- και συνεχίζει ακάθεκτος μέχρι τις μέρες μας. Στα ΄70ς, δεν υπήρχε περιοδικό να μην τον έχει κάθε εβδομάδα στο εξώφυλλο και σπίτι που να μην έχει τους δίσκους του
Την ίδια επιτυχία, γνώριζε άλλο ένα είδωλο των ΄70ς, ο Δάκης. Τα τραγούδια του στη δεκαετία του ΄70, έγιναν όλα σουξέ και αγαπήθηκαν από τους τινέιτζερ της εποχής. Η Μαρίνα, Tu Veux Ou Tu Veux Pas, Κορίτσι στάσου να σου πω, Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά, Η αλήθεια, Κλείσε τα μάτια και θυμήσου, Στη σελίδα 18 είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες και φυσικά το αξεπέραστο Τόσα καλοκαίρια που τοποθετείται όμως στα ΄60ς (1968).
Το 1972 κάνει δισκογραφική εμφάνιση, με συμμετοχή σε δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Θέμης Ανδρεάδης. Όταν όμως συνεργάζεται με τον Γιάννη Λογοθέτη, αρχίζει η μεγάλη επιτυχία στο τραγούδι. Το 1976 με το δίσκο Ο Ανδρεάδης τραγουδά Λογοθέτη γίνεται το είδωλο της χρονιάς, με επιτυχίες όπως: Λούλα, Η πεθερά μου και Είμαι πολύ ωραίος.
Η Βίκυ Λέανδρος κερδίζει το πρώτο βραβείο στην Eurovision με το τραγούδι Après Toi, το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 6 εκατομμύρια singles παγκοσμίως. Ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά,γιαπωνέζικα, ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά. Στα ΄70ς ήταν ένα από τα είδωλα της εποχής
Με τα τραγούδια: Λόγια αγάπης, Μη θυμώνεις μη, Δεν τον είδα και το Αντίο (1977), η Ελπίδα αποτελούσε νεανικό είδωλο των ΄70ς. Αργότερα, με το Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ, η επιτυχία της θα εκτοξευθεί στα ύψη
Τι θέλεις να κάνω (1972), Πού θα πάει πού (1974), Έρχονται στιγμές (1975), Τώρα πια (1976), Μη φεύγεις μη (1977), Να γιατί σ’ αγάπησα (1978), Θα με θυμηθείς (1979) είναι οι τίτλοι των δίσκων που έκαναν τον Γιάννη Πάριο, είδωλο των ΄70ς και αγαπημένο τραγουδιστή με διαχρονικά τραγούδια
Αν δεν υπήρχαν τα νεανικά περιοδικά της εποχής, ούτε που θα μας περνούσε από το μυαλό, ότι ο Γιώργος Νταλάρας με το ρεπερτόριο που τραγουδούσε θα έμπαινε αφίσα στη Μανίνα, εξώφυλλο στην Κατερίνα και θα αποτελούσε είδωλο στα ΄70ς. Κι όμως, εκείνα τα χρόνια, η μουσική δεν είχε ακόμη χωριστεί σε τύπου έντεχνη ή όχι, υπήρχε μόνο καλή ή κακή μουσική, καλά ή κακά τραγούδια. Οι έφηβοι που διάβαζαν νεανικά περιοδικά, είχαν τον Γιώργο Νταλάρα στις προτιμήσεις τους.
Το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο Ξυλούρη. Πώς να μη γίνει είδωλο τραγουδιστής με τέτοια φωνή; Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και την Τζένη Καρέζη στο θέατρο “Αθήναιον” και η μουσική ιστορία άλλαξε για πάντα…
Ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, με συμμετοχή της ομάδας του, τον Παναθηναϊκό ήταν το απόλυτο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς και της δεκαετίας. Ο Μίμης Δομάζος, με δεκαετή ήδη πορεία στα γήπεδα και στον Παναθηναϊκό, σε συνδυασμό με την επιτυχία της συζύγου του, που δεν ήταν άλλη από την αξεπέραστη Βίκυ Μοσχολιού, γίνονται είδωλα στα περιοδικά και αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι της Ελληνικής σόουμπιζ. Ο χωρισμός τους δεν θα σβήσει από τη μνήμη των θαυμαστών τους εκείνες τις μέρες της δόξας.
Η Μαρινέλλα δεν έγινε βέβαια γνωστή στα ΄70ς, τραγουδάει από το 1956 και η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη ασταμάτητα. Χώρια οι συναυλίες, οι εμφανίσεις σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης και στο εξωτερικό, η Μαρινέλλα είναι μια κατηγορία και μια μουσική ιστορία από μόνη της. Στη δεκαετία του ΄70 όμως, με τις συνεργασίες της και τις πρωτοτυπίες της, γίνεται είδωλο που παραμένει μέχρι και σήμερα. Το 1974 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» σε στίχους Πυθαγόρα, είναι η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος της και κυκλοφόρησε σε δίσκο (“Μια βραδιά με την Μαρινέλλα” (1972), “Μια βραδιά με την Μαρινέλλα no. 2” ( 1973), αφήνει τις πίστες και περνάει στις μπουάτ της Πλάκας, συνεργάζεται με τον Κώστα Χατζή και το 1978 κυκλοφορεί το δίσκο Η Μαρινέλλα του σήμερα, με τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου, τραγούδια μοντέρνα για την εποχή τους, ρυθμικά κομμάτια αλλά και χαμηλόφωνα ερωτικά («Να παίζει το τρανζίστορ», «Σήμερα», «Δεν φταίμε εμείς» κ.α.) που σημειώνει τεράστια εμπορική επιτυχία και κάνει την Μαρινέλλα είδωλο και στις νέες γενιές.
Αν μιλάμε για το απόλυτο μουσικό λαϊκό είδωλο στη δεκαετία του ΄70 και το πιο εμπορικό, το όνομα είναι ένα: Τόλης Βοσκόπουλος. Ο πρίγκιπας -όπως καθιερώθηκε την επόμενη δεκαετία- του ελληνικού τραγουδιού, γνώρισε την απόλυτη δόξα στις αρχές του ΄70 με το τραγούδι Αδέλφια μου αλήτες πουλιά για να συνεχίσει με επιτυχίες ανεπανάληπτες σε όλη τη δεκαετία: Άγνωστη αγαπημένη, Αποκλείεται, Ας είμαστε ρεαλιστές, Δεν με νοιάζει, Δεν τη βρίσκω με την ντίσκο, Τα λόγια είναι περιττά, Είναι το κάτι που μένει, Εκείνη, Η μάνα σου δεν μ΄αγαπάει, Κι εσύ θα φύγεις, Μια γυναίκα μια αγάπη μια ζωή, και πόσα άλλα τραγούδια ακόμη… αμέτρητα! Ο Τόλης εκτός από το τραγούδι, απασχόλησε τη δεκαετία του ΄70 και με τις εμφανίσεις του ως ηθοποιός τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Με πολυετή πείρα από τις πρώτες του εμφανίσεις στο τέλος της δεκαετίας του ΄50 και στη δεκαετία του ΄60 που έπαιξε σε πολλές ταινίες, συνέχισε και τη δεκαετία του ΄70 να πρωταγωνιστεί σε λαϊκά μουσικά μελό, ενώ η εμφάνισή του στην ταινία Μαριχουάνα stop! έμεινε ιστορική. Όπως ιστορική έμεινε και η συμμετοχή του στο θεατρικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου το 1972, με την τότε αγαπημένη του Ζωή Λάσκαρη που έσπασε ταμεία. Μετά το χωρισμό τους, ο Τόλης θα παντρευτεί με την Μαρινέλλα (θα χωρίσουν το 1981) ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον ορισμό του ειδώλου.
You and I, We don´t know just where we´re goin´, You and I, More and more I love the showin´, Every time you´re there ,Love is everywhere τραγουδούσε η Madleen Kane το 1979 με τεράστια επιτυχία, ώστε όλοι να μιλούν για την “Βασίλισσα της ντίσκο” και την “Ντίβα του έρωτα“. Μόλις 21 χρονών, είχε ήδη σαρώσει ένα χρόνο πριν με το Rough Diamond, όταν την ανακάλυψε ένας μουσικός παραγωγός και η καριέρα της απογειώθηκε.
Ο David Cassidy υπήρξε το απόλυτο teen ποπ είδωλο από την αρχή της δεκαετίας του ΄70. Με τη συμμετοχή του στη σειρά The Partridge Family αλλά κυρίως με τα τραγούδια του -“Doesn’t Somebody Want To Be Wanted,” ”I Woke Up In Love This Morning,” ”Breaking Up Is Hard To Do,” “I Think I Love You”, πρώτο σε πωλήσεις το 1971- ο Cassidy στόλιζε τα δωμάτια των θαυμαστριών του, που ζητούσαν συνεχώς αφίσες και φωτογραφίες του αγαπημένου τους σταρ.
Έξω είχαν τον David Cassidy, εμείς είχαμε τον Μάνο. Ο Μάνος Αρβανιτίδης -γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα- τραγουδούσε από 8 χρονών. Το 1976, μόλις 10 χρονών, έπαιξε ως ηθοποιός, δίπλα στην Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, στο σίριαλ Η μεγάλη περιπέτεια του Κώστα Μουρσελά, όπου υποδυόταν τον γιο τους. Στη συνέχεια όμως τον κέρδισε το τραγούδι με αποκορύφωμα το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1979 με το τραγούδι «Ελπίδα του κόσμου ή SOS».
1976 με την Τζένη Καρέζη στο σίριαλ Η μεγάλη περιπέτεια
Ο Μάνος ήταν είδωλο για μικρούς (κυρίως) αλλά και μεγάλους, γνώρισε τεράστια επιτυχία με τα τραγούδια Ω μαμά ω μπαμπά (Δεν ζεις στην εποχή μου μπαμπά, δεν ζεις στην εποχή μου μαμά, το ξέρω ότι ζητάτε το καλό μου μα ελάτε και στο δρόμο το δικό μου, άλλος ο δικός μου κόσμος μου κι άλλα τα προβλήματά μου...), Με λένε Μάνο, Η αδελφή μου η Ρεβέκκα, Όταν μεγαλώσω, Ας γίνουμε όλοι φίλοι κ.α.
Μετά τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ, όλοι περίμεναν ότι η καριέρα του θα απογειωνόταν. Αντίθετα ο Μάνος, με τον ερχομό της δεκαετίας του ΄80 και μόνο 15 χρονών, εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνοντας όμως το στίγμα του στα ΄70ς. Σήμερα ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του.
Ο Τζων Τίκης είναι η περίπτωση των Ελλήνων καλλιτεχνών που γίνονται διάσημοι στο εξωτερικό και μετά τους μαθαίνουμε στη χώρα μας. Γεννημένος στη Λέσβο, αποφασίζει το 1963, σε ηλικία δεκαέξι ετών, να μεταναστεύσει στην Αυστραλία και να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, το τραγούδι. Έτσι αρχίζει τη διεθνή του καριέρα σαν τραγουδιστής και επιστρέφει στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄70 όπου ηχογραφεί δεκαπέντε άλμπουμ τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
Το στιλ του (ντύσιμο και μαλλιά) αφήνει εποχή! Σαφώς επηρεασμένος από τον Ντίνο (δες αναλυτικά εδώ) ο Τζων Τίκης κάνει σχολή με το στιλ του μέχρι και σήμερα!
Το μεγάλο μπαμ στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 το έκανε ένας τραγουδιστής, ο Γιώργος Κοινούσης. Με το σουξέ Δεν καταλαβαίνω τίποτα, το 1971 (Δεν καταλαβαίνω τίποτα, τίποτα και ας χάσω τη ζωή μου τη μισή. Με τα μάτια μου κλειστά θα σ’ ακολουθώ πιστά) γίνεται χαμός και ο Γιώργος Κοινούσης λαϊκό είδωλο. Η ανοδική του πορεία θα κρατήσει μέχρι και λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας, τα τραγούδια του Τα Παιδιά Τα Φιλαράκια Τα Καλά και Όλοι θα ζήσουμε γίνονται επίσης μεγάλες επιτυχίες, οι συναυλίες του συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου και πάνω στο απόγειο της δόξας, αλλάζει τη ζωή του και απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να σταματήσει το τραγούδι που αγαπά. Με εκείνα τα τραγούδια και πάνω από όλα με τον αυθεντικό του χαρακτήρα, ο Γιώργος Κοινούσης έγινε ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής.
Το 1970 ένα ελληνικό τραγούδι από ροκ γκρουπ, το πρώτο που κυκλοφόρησε σε δίσκο κατορθώνει να σπάσει την κυριαρχία του αγγλόφωνου στίχου και να κάνει μεγάλη επιτυχία και διάσημο το συγκρότημα Πελόμα Μποκιού. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των μελών του: Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου. Το τραγούδι ήταν το Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε που γίνεται θρύλος και διαχρονικό, ειδικά όταν στη δεύτερη εκτέλεσή του χρόνια μετά, θα το τραγουδήσει ο Βλάσης Μπονάτσος, μέλος των Πελόμα Μποκιού και νεανικό είδωλο στις αρχές των ΄70ς που μετά από 10 χρόνια θα μας ξανασυστηθεί ως ηθοποιός, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην καλλιτεχνική ιστορία…
H Mίλλη Καραλή -γνωστή ως Μίλλη- έλαμψε από την πρώτη της εμφάνιση και με τον πρώτο της δίσκο Τι είναι η αγάπη το 1973, γίνεται αμέσως είδωλο των ΄70ς. Χωρίς να ξοδεύεται σε κοσμικές εμφανίσεις, πάντα με τον συνθέτη Νίκο Λαβράνο δίπλα της, έχει στόχο τη μουσική και το καλό τραγούδι. Η επιτυχία θα συνεχιστεί και με το δεύτερο δίσκο της με τίτλο Νέα Γενιά, ενώ οι προτάσεις για τηλεοπτικά γκεστ, συναυλίες και κέντρα έρχονται η μία μετά την άλλη. Το 1975 φεύγει για τρία χρόνια στο Παρίσι κι όταν θα επιστρέψει θα κάνει επιτυχία και την επόμενη δεκαετία.
H Mαριάννα Τόλη ξεκίνησε την πλούσια καριέρα της ως τραγουδίστρια σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Τότε, ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι για τις ανάγκες της ταινίας του Ροβήρου Μανθούλη, Πρόσωπο με πρόσωπο (1966) η οποία πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1966, ενώ συμμετείχε και βραβεύτηκε και σε ξένα φεστιβάλ. Το τραγούδι είχε τίτλο Είναι χαράματα, οι στίχοι είναι του Ροβήρου Μανθούλη και η μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη. Η Μαριάννα εμφανίζεται στους τίτλους της ταινίας με το πατρικό της επώνυμο, Μαριάννα Δημοτάκη. Το 1974 κυκλοφορεί δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια τον δίσκο 45 στροφών (Πάμε για δουλειά»/Πεθαίνω) που έχουν μεγάλη επιτυχία και ένα χρόνο μετά, κυκλοφορεί ο μοναδικός προσωπικός της δίσκος με τίτλο Πάμε για δουλειά, κυρίως με διασκευές ξένων επιτυχιών. Η Μαριάννα Τόλη, στη δεκαετία του ΄70, κάθε δεύτερο Σάββατο στην ΥΕΝΕΔ, παρουσίαζε τις Μουσικές Μεταμφιέσεις σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη με αποσπάσματα από μεγάλα μιούζικαλ που κάποια τα βλέπαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το 1977 είναι η χρονιά για Μάθημα Σολφέζ. Θα το τραγουδήσουν τέσσερις μοντέρνες φωνές, ο Πασχάλης, η Μαριάννα Τόλη, ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς και η Μπέσσυ Αργυράκη, σ’ ένα αυτοσχέδιο κουαρτέτο χωρίς όνομα, χωρίς προϊστορία και χωρίς μέλλον, αφού η σύστασή του έγινε για τη Γιουροβίζιον και μόνο. Το Μάθημα Σολφέζ του Γιώργου Χατζηνάσιου παίρνει την 5η θέση, γίνεται επιτυχιάρα και οι τέσσερις τραγουδιστές του σούπερ είδωλα! Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το κουαρτέτο που πήγε στην Eurovision; Για δείτε παρακάτω…
Τρία χρόνια πριν, το 1974, ένα σουηδικό pop/disco μουσικό συγκρότημα, οι Αbba παίρνουν μέρος και κερδίζουν στο διαγωνισμό της Eurovision με το Waterloo που τους κάνει πασίγνωστους σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ μουσικής, ανεβαίνοντας στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1975-1982, χρονιά που διαλύονται, αφήνοντας τραγούδια που μέχρι σήμερα είναι αναλλοίωτα στο χρόνο.
Ο Τζο Ντασέν, γιος του Ζιλ Ντασέν, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 βρίσκεται στην κορυφή των τσαρτς στη Γαλλία και γράφει τραγούδια στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και στα ελληνικά και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στη χώρα μας. Στη μεγάλη του δόξα, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ταϊτή στις 20 Αυγούστου 1980 σε ηλικία μόλις 41 ετών.
H Άννα Βίσση έρχεται από την Κύπρο στην Ελλάδα το 1973 και η καριέρα της αρχίζει δυναμικά με πολύ σημαντικές συνεργασίες. Το 1977 παίρνει μέρος στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και κερδίζει το πρώτο βραβείο με το τραγούδι “Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή” σε μουσική και στίχους του Δώρου Γεωργιάδη που αποτελεί το έναυσμα για την αρχή της προσωπικής της δισκογραφίας, καθώς ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή, τίτλος του νικητήριου τραγουδιού. Το 1979 κυκλοφορεί τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο Κίτρινο Γαλάζιο, με δημοφιλέστερο το τραγούδι “Αυτός που περιμένω”. Ο δίσκος αυτός έγινε πλατινένιος (100.000 πωλήσεις) και σηματοδότησε τη στροφή της σε τραγούδια με περισσότερο ποπ ύφος.
Η Ραφαέλλα Καρρά αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά δεν γίνεται να μην μπει στα ΄70ς είδωλα. Η τεράστια επιτυχία των τραγουδιών της στη χώρα μας, στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, γίνεται αιτία να επισκεφθεί την Ελλάδα, να γυρίσει σόου για την Ελληνική τηλεόραση -που θα προβληθεί πολλές φορές σε επανάληψη Σαββατόβραδο, λόγω απαίτησης των τηλεθεατών- θα κάνει γκεστ πέρασμα στη σειρά Εκείνες κι εγώ με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και θα ηχογραφήσει στη γλώσσα μας το Έξι, οχτώ, έξι οχτώ, τρία πέντε εφτά, ενώ το A far l’amore comincia tu -Σκόπια σκόπια μισκό- αποτελεί ύμνο των εφήβων -και όχι μόνο- στα ΄70ς. Μία κανονική σούπερ σταρ δηλαδή!
Η δεκαετία του ΄70 αποτελεί ορόσημο για τα καλλιτεχνικά της είδωλα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο