Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) έχει καθιερώσει τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής που εγκαινιάστηκαν για πρώτη φορά το 2000, απονέμονται ανά τετραετία και αφορούν πραγματοποιημένα αρχιτεκτονικά έργα, υποδειγματικά ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Φέτος δόθηκε ένα και μοναδικό βραβείο στον αρχιτέκτονα Νίκο Κτενά με αφορμή ένα κτήριο του, το Ιnside-Out στο Νέο Ψυχικό καθώς και 7 έπαινοι. Η απονομή του βραβείου θα γίνει την Τετάρτη 20/09 στις 20:00 στο μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα έχει διάρκεια δύο μηνών.
Inside-Out
Το κτίριο μέσω της δομής του, πραγματεύεται την επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας όπου ο ακάλυπτος χώρος προτείνεται ως κεντρικός χώρος εισόδου, καθώς και ως μεταβατικός χώρος μεταξύ της πόλης και των χώρων διαβίωσης. Συνιστά μια στάση, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αλλαγής της πορείας του επισκέπτη, από οριζόντια σε κάθετη, από τον δημόσιο προς τον ιδιωτικό χώρο. Η ερμηνεία αυτή του ακάλυπτου χώρου του αστικού οικοδομικού τετραγώνου, του προσδίδει μια ουσιαστική και αναπόσπαστη στο κτίριο χωρική λειτουργία, αποδίδοντας του εν μέρει την κλασσική υπόσταση του αίθριου, όπου εν μέσω του χώρου αυτού, ο επισκέπτης εισέρχεται στους χώρους διαβίωσης οι οποίοι τον περιβάλλουν, και οι οποίοι με τη σειρά τους, προβάλλονται προς την πόλη, συμπληρώνοντας την εξωτερική όψη του οικοδομικού τετραγώνου.
Η φέρουσα δομή κατά συνέπεια του κτιρίου, είναι από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, περιβάλει αποκλειστικά, το προαναφερθέν κεντρικό χώρο του αιθρίου, ενώ ταυτόχρονα φέρει τις πλάκες των ορόφων εν είδη προβόλων. Η δομή αυτή επιτρέπει τη μέγιστη ελευθερία στην διαμόρφωση των κατόψεων των κατοικιών, καθώς και των εξωτερικών όψεων του κτιρίου. Οι τελευταίες, αυτοφερόμενες, προτείνονται ως μία ‘σμιλευμένη επιδερμίδα’, η οποία εμπεριέχει κάποιες από τις ζωτικές λειτουργίες των κατοικιών, με θετικούς και αρνητικούς όγκους, έρκερ και πλήρως ανοιγόμενα υαλοστάσια, καθιστώντας τον συνολικό όγκου του κτιρίου μονολιθικό αλλά ταυτόχρονα διαφανή, ενώ από τους εσωτερικούς χώρους, πλαισιώνει αποσπασματικά το άμεσο αστικό περιβάλλον.
Τέλος, το τελευταίο επίπεδο του κτιρίου, προτείνεται ως ένας ‘κρεμαστός κήπος’, ο οποίος περιβάλλεται προς το εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου, από ένα συνεχόμενο συμπαγές τοιχίο εμφανούς οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ εξωτερικά προς την πόλη, από την κατάληξη της αυτοφερόμενης όψης του συνόλου. Συνεπώς, στο επίπεδο αυτό, η διαλεκτική σχέση των δύο βασικών αυτών δομικών συντελεστών του κτιρίου, επιτρέπει στους επισκέπτες του ανοιχτού αυτού δωματίου, έναν εκ νέου προσανατολισμό της θέσης του κτιρίου σε σχέση με το αστικό σύνολο στο οποίο βρίσκεται.
Ποιος είναι ο Νίκος Κτενάς
Πτυχιούχος της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Cornell, ΝΥ, ΗΠΑ. Ιδρύει το αρχιτεκτονικό του γραφείο στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 1987 και στην Αθήνα το 1993. Ζει και εργάζεται και στις δύο αυτές πόλεις. Έχει διδάξει στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne και στην Accademia di Architettura στην πόλη Mendrisio της Ελβετίας, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και από το 2013 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Politecnico di Milano της Ιταλίας. Η δραστηριότητα του αριθμεί περισσότερων των 100 έργων, με συμμετοχή σε πολυάριθμες αρχιτεκτονικές εκθέσεις στην Ευρώπη. Έχει λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις το δε έργο του έχει δημοσιευθεί εκτενώς.
Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπίστη
Σχόλια για αυτό το άρθρο