Ο πειρατής Γεώργιος Νέγρος ήταν πρόσωπο υπαρκτό. Γεννήθηκε το 1807 στο Βαθύ Σάμου και έδρασε στο Αιγαίο από το 1840 μέχρι το 1851 που τον σκότωσαν. Ο Τέο Ρόμβος από παιδί διάβαζε βιβλία με θαλασσινές ιστορίες κι έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή ενός βιβλίου για τη ζωή των πειρατών έχοντας κατά νου τη γοητεία που είχαν ασκήσει πάνω του οι περιπέτειες αυτών των ανθρώπων της θάλασσας και που φάνταζαν στα μάτια του σαν ένα ταξίδι προς την Ελευθερία. Μετά από πολύ ψάξιμο, έρευνες πολλές και άπειρα διαβάσματα και στοχασμούς, το βιβλίο Γεώργιος Νέγρος, ο τίγρης του Αιγαίου εκδόθηκε το 2012 και φέτος το καλοκαίρι παρουσιάστηκε η θεατρική του, σε σκηνοθεσία – θεατρική απόδοση του Πάνου Κέκα, με τον Δημήτρη Καλαντζή στο ρόλο του Νέγρου και τον Παντελή Παπαδόπουλο στο ρόλο του αφηγητή. Η παράσταση ολοκληρώνει απόψε στο Ξυλόκαστρο την περιοδεία της και ευχόμαστε να την ξαναδούμε, κυρίως σε νησιά, που θα αποτελούν και το φυσικό σκηνικό της. Κι αν νομίζετε ότι το πειράτης στον τίτλο είναι ορθογραφικό λάθος, δεν είναι. Έτσι αναφέρεται και στο βιβλίο και στο θεατρικό: Ήμαι ο Γεώργιος Νέγρος, που ν’ αλειφτώ λάδι και να έμπω μέσα σας. Κλέπτης ήμουνε πάντοτες και πειράτης
Γνώμη μου: Η σκηνή έχει ρουφήχτρες κι όταν δεν τα λες, σε κατεβάζει κάτω. Αυτό δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη παράσταση. Με λιτή, μετρημένη και καλοζυγιασμένη σκηνοθεσία, ο Πάνος Κέκας -ο οποίος έχει μια ξεκάθαρη άποψη για το έργο- παρουσιάζει μια γήινη παράσταση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Μεγάλη συμβολή σ΄αυτό, έχει φυσικά το κείμενο και οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών. Ο έμπειρος Παντελής Παπαδόπουλος ως αφηγητής αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σκηνική του παρουσία και αξιοποιεί στο έπακρο τα χαρίσματα του έργου.
Ο Δημήτρης Καλαντζής είναι ο τίγρης του Αιγαίου. Παιδί του Θεάτρου Τέχνης, με αξιόλογη πορεία και ζηλευτές συνεργασίες δίπλα σε εξαίσιους ηθοποιούς, ο Δημήτρης Καλαντζής δεν έχει ξεφύγει από το στόχο που είχε από την πρώτη του θεατρική εμπειρία 23 χρόνια πριν. Να υπηρετεί το καλό θέατρο και να είναι υπερήφανος για τις δουλειές που συμμετέχει. Ως Τίγρης του Αιγαίου, πετυχαίνει αυτό που θέλει και ερμηνεύει τον “πειράτη” Γεώργιο Νέγρο με εσωτερικότητα σε συνδυασμό με ανεπιτήδευτη ένταση ως γνήσιο θεατρικό ταλέντο που τα βγάζει πέρα και με κόντρα ρόλους. Με συνέπεια και δυναμική ωρίμανση, διατηρεί σε ισορροπία την παράσταση. Λίγο πριν το φινάλε, είναι συγκλονιστικός και καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό θεατή με την ερμηνεία του λέγοντας: Τα βλέπω, τα νιώθω, τ’ ακούγω και τα οσφραίνομαι όλα, η ζωή ήναι τόσο απλή και σύντομη. Και ετούτος ήτον και θα ‘ναι πάντοτες ο βίος του αθρώπου. Και γω την εχαράμισα τη ζωή κι έκαμα τον βίο μου μαρτυρικό. Και με πιάνει το παράπονο δια το πώς εσκόρπισα ελόγου μου τη ζωή μου κι εξόδεψα τες ημέρες μου εις το μίσος και εις την εκδίκησην. Πλην σήμερο, οπού δια πρώτη φορά ήκουσα το Μπουλμπούλ τη νύχτα να τραγουδεί, ησύχασα, εμακάρεψα.
Στα συν τα σκηνικά και κουστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, οι φωτισμοί από τον Αργύρη Θέο και η επί σκηνής μουσική, με την παρουσία του συνθέτη Πέτρου Δουρδουμπάκη και του μουσικού Γρηγόρη Παναγιωτόπουλου.
Ο σκηνοθέτης Πάνος Κέκας
Φωτογραφικές στιγμές από την παράσταση:
Τα παλληκάρια μού εγύρεψαν να κάμομε πανιά, πλην εγώ τους ησύχασα και τους είπα να μην ανησυχούν και τίποτες δε μας βιάζει.
Πολλοί έλεγαν ότι έτζι και απαντήσουν τον Νέγρο ήθελε τον τσακώσουν σκοτωμένον ή ζωντανόν δια να λάβουν την αμοιβή
Επιστρέψαντας εις τη σακολέφα, έφτασαν μετ’ ολίγον αλαφιασμένα τα παλληκάρια και είπαν ότι εγένετο καυγάς τρι- κούβερτος και ήπρεπε ευθύς να σαλπάρομε
Τελειωμένης της σφαγής επρόσταξα τους ζωντανούς να δέσουν βάρος εις τα ποδάρια των αποθαμένων και να τους αμολάρουν εις τη θάλασσα.
Εμπήκα αγριεμένος εις το μέσο προστάζοντας να κάμουν κράτει. Έπεσε σιγή
Ευρισκόμεθα με τους συντρόφους εις τα καρτέρια και περιμένομε με τες ώρες πότες θ’ απεράσει πλοίον δια να κάμομε επίθεση
Αρχίνησε ντουφεκίδι μέχρις οπού έπεσεν το σκοτάδι και εσταμάτησαν. Περί το χάραμα εκάμαμε έξοδον και εδώκαμε εις φυγήν εις το εσωτερικόν της νήσου.
Στο Κηποθέατρο του Παπάγου, ο Γεώργιος Νέγρος, υποδέχτηκε φίλους και συνεργάτες που τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση. Ανάμεσά τους ο Διονύσης Τσακνής, η Χριστίνα Αλεξανιάν, ο Παύλος Ορκόπουλος, η Νικολέτα Βλαβιανού, η Ματίνα Νικολάου, ο Κώστας Κρομμύδας κ.α. οι οποίοι έδωσαν θερμά συγχαρητήρια σε όλους και φωτογραφήθηκαν δίπλα στον… Πειράτη!
Δημήτρης Καλαντζής, Διονύσης Τσακνής
Χριστίνα Αλεξανιάν, Δημήτρης Καλαντζής
Δημήτρης Καλαντζής, Νικολέτα Βλαβιανού
Δημήτρης Καλαντζής, Κώστας Κρομμύδας
Δημήτρης Καλαντζής, Παύλος Ορκόπουλος, Νικολέτα Βλαβιανού
Δημήτρης Καλαντζής, Πέτρος Τριαντάφυλλος, Ελένη Καρακάση
Δημήτρης Καλαντζής, Ματίνα Νικολάου
Χριστίνα Αλεξανιάν, Παντελής Παπαδόπουλος
Και εδώ τελειώνει η ιστορία του πειρατή που το ‘χα μεράκι μεγάλο να σας την αφηγηθώ… (Τεό Ρόμβος). Ή μήπως τώρα αρχίζουν όλα;
Σχόλια για αυτό το άρθρο