Είναι γνωστό το πόσο αγαπά το θέατρο ο Γιάννης Βούρος και το έχει αποδείξει έμπρακτα. Με ποιοτικές επιλογές στη μεστή καλλιτεχνικά πορεία του, με υποδειγματικές ερμηνείες σε σπουδαίους ρόλους του παγκόσμιου και του ελληνικού ρεπερτορίου, αλλά και με δικές του παραγωγές, αναλαμβάνοντας το οικονομικό ρίσκο, προκειμένου να ανεβάσει έργα που είχαν να πουν κάτι στο θεατρόφιλο κοινό. Εδώ και έξι μήνες έχει αναλάβει τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κ.Θ.Β.Ε και είμαστε βέβαιοι ότι έχει να δώσει πολλά και καλά στο ιστορικό αυτό θέατρο της Βόρειας Ελλάδας, γιατί έχει όραμα και με την πολύτιμη και έμπειρη συμβολή του θα ανακτήσει ημέρες δόξας και την χαμένη του αίγλη και λάμψη.
-Χρειάζεται ανανέωση το ΚΘΒΕ, τι είδους, σε ποιους τομείς, ακόμη και σε έμψυχο δυναμικό;
Είναι προφανές ότι ο ιδρυτικός νόμος του 1994 δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τους 2014. Όμως αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Το δυναμικό του ΚΘΒΕ είναι εξαιρετικά ταλαντούχο, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά και αγαπούν τη δουλειά τους! Αν περνούσατε από τις σκηνές αυτή την περίοδο θα βλέπατε ανθρώπινα… μελίσσια να κάνουν πρόβες για τις 6 πρεμιέρες του Οκτωβρίου! Ενίσχυση βεβαίως είναι απαραίτητη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για εξωστρέφεια και διακτινισμό στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Για να πετύχουμε, δηλαδή, το κάτι παραπάνω.
-Είστε αποφασισμένος να πάρετε ρηξικέλευθες αποφάσεις;
Γενικότερα είμαι υπέρ τέτοιων πρωτοβουλιών. Αναγκαστικά όταν αναλαμβάνεις τη διεύθυνση οργανισμών όπως το Κρατικό Θέατρο μπαίνεις στη λογική κάποιων συμβιβασμών, χωρίς φυσικά να προδίδεις της αρχές σου. Όμως μην ξεχνάτε ότι η τέχνη προχωρούσε πάντοτε μέσα από ρηξικέλευθες προτάσεις.
-Το ΚΘΒΕ μπορεί να συναγωνιστεί καλλιτεχνικά και όχι μόνο το Εθνικό Θέατρο;
Αν και υπάρχει μια κοινωνική και πολιτιστική εμμονή προς την Αθήνα, δε νομίζω ότι το θέμα μπαίνει σε τέτοια αντιπαράθεση. Θέλουμε να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός με το Εθνικό Θέατρο, μια ευγενής άμιλλα που μπορεί να κάνει καλό στη χώρα και στον πολιτισμό.
-Με ποια κριτήρια επιλέξατε το φετινό ρεπερτόριο;
Τα βασικά κριτήρια ήταν ο παιδευτικός χαρακτήρας και η υψηλή αισθητική. Η κατάθεση διαφορετικών ενδιαφερόντων και αναζητήσεων προκειμένου να καλυφθεί όλο το φάσμα του κοινού. Θεωρώ ευθύνη μιας κρατικής σκηνής να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της, να δημιουργεί σκεπτόμενους θεατές και να συμβάλει ουσιαστικά στην ψυχαγωγία τους.
-Το θέατρο είναι για «πολλούς» ή για «λίγους»;
Το θέατρο είναι για όλους! Ο δικός μας στόχος είναι να αγκαλιάσουμε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό και η πρώτη κίνηση που κάναμε ήταν να χαμηλώσουμε το κόστος των εισιτηρίων. Δημιουργήσαμε το οικογενειακό εισιτήριο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους «Τρεις Σωματοφύλακες», που έκαναν πρεμιέρα στο Βασιλικό θέατρο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου , και την κάρτα συγκοινωνούντων θεάτρων, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές. Θέλουμε να ενημερωθεί ο κόσμος, όχι μόνο το κοινό του Θεάτρου, να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία για θέατρο, για καλό θέατρο. Έτσι, εξάλλου, εκπληρώνουμε και την κοινωνική αποστολή του ΚΘΒΕ κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.
-Τι οραματίζεστε στο μέλλον για το ΚΘΒΕ;
Το ΚΘΒΕ έχει τέτοια ιστορία, τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό, τέτοιες υποδομές και τέτοια παραγωγικότητα που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι είναι brandname για τη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να μας στηρίξει η πόλη, ο κόσμος να γεμίσει τα θέατρα κι εμείς να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Αυτό θα είναι η πιο στέρεη βάση για την επιτυχή πορεία του ΚΘΒΕ στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.
Σχόλια για αυτό το άρθρο