Mαρλένε Ντίτριχ, Αγία Τερέζα, Λουί Λεπλέ, Μαρσέλ Σερντάν, Σαρλ Αζναβούρ, Σαρλό, Τεό Σαγαπό και πάνω από όλους η Εντίθ Πιαφ, ζωντανεύουν στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και μας μεταφέρουν στο μαγευτικό Παρίσι και στα αξεπέραστα τραγούδια της Γαλλίδας τραγουδίστριας. Μέσα σε δυόμιση ώρες ο Πέτρος Ζούλιας ξεδιπλώνει τα σημαντικότερα γεγονότα της Πιαφ, σε ένα ταξίδι στο παρελθόν και στο παρόν, παρακολουθώντας την Εντίθ σε τρεις ηλικίες παράλληλα. Στην παιδική της ηλικία, στη μεγάλη της δόξα, και λίγο πριν το τέλος της. Σε αυτή τη δύσκολη θεατρική διαδρομή, βρήκε την κατάλληλη Πιαφ για τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλλη έχει καταφέρει να μοιάζει τόσο πολύ στην Πιαφ, που αν το έργο ήταν στα γαλλικά, θα νόμιζες ότι βλέπεις την ίδια, ζωντανή στη σκηνή. Έχει κατορθώσει να κάνει δικές της όλες τις κινήσεις και τα χαρακτηριστικά της Εντίθ Πιάφ, κάτι που δείχνει τη σκληρή δουλειά που έκανε μαζί με το σκηνοθέτη και τον εξαιρετικό θίασο. Γιατί όμως ένα έργο για την Πιαφ ενδιαφέρει τόσο πολύ το ελληνικό κοινό;
Η ζωή της Εντίθ Πιαφ δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στην Ελλάδα. Το 1981 η Τάνια Τσανακλίδου πρωταγωνιστεί στην Piaf που ανεβαίνει στο Αθηναϊκό Κηποθέατρο με όλα τα τραγούδια με ελληνικούς στίχους από τον Άρη Δαβαράκη, έχοντας συμπρωταγωνίστρια τη Ντίνα Κώνστα στο ρόλο της αδελφής της, ρόλος που δεν θα υπάρξει στις επόμενες ελληνικές μεταφορές.
Την ίδια περίοδο, η Κόκα Στυλιανού -ηθοποιός όχι ιδιαίτερα γνωστή στο πλατύ κοινό αλλά με συμμετοχές σε ταινίες της Φίνος Φιλμ και με δικό της θέατρο στη Νέα Σμύρνη- ανεβάζει τη ζωή της Πιαφ, που σημειώνει επιτυχία, περισσότερη από την παράσταση με την Τάνια Τσανακλίδου. Τα τραγούδια όμως και η μοναδική φωνή της Τσανακλίδου έμειναν κλασικά και αγαπήθηκαν διαχρονικά, κάνοντας το ανέβασμα εκείνο να μείνει θρυλικό, έστω κι αν παίχτηκε για λίγο καιρό.
Kαι μετά από τρεις δεκαετίες, έρχεται η Piaf στο Αγγέλων Βήμα, με κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, τη Μίλλη Καραλή στο ρόλο της Piaf, ενορχήστρωση από το Νίκο Λαβράνο και όλα τα τραγούδια στα γαλλικά, αφού η ερμηνεύτρια γνωρίζει άριστα τη γαλλική γλώσσα. Η παράσταση παίζεται με μεγάλη επιτυχία για δυο χρόνια, μεταφέρεται στο καλοκαιρινό Badminton και κάνει μια μίνι περιοδεία στη Θεσσαλονίκη. Με το τέλος της Piaf του Δημήτρη Μαλισσόβα, σκφτήκαμε ότι θα αργήσουμε να δούμε σύντομα τη ζωή της γαλλίδας τραγουδίστριας στη σκηνή. Όμως ήρθε η παράσταση του Πέτρου Ζούλια (κάποιες ομοιότητες στην έναρξη και στο φινάλε με την προηγούμενη παράσταση υπάρχουν, και αναφέρομαι στην ίδια επιλογή τραγουδιών) και νάτη πάλι η Πιαφ στη χώρα μας! Αυτή τη φορά με τη διασκευή του αγγλόφωνου μιούζικαλ Piaf της Παμ Γκεμς.
Δεν είναι μόνο τα τραγούδια που έχουν αγαπηθεί πολύ -και στην παράσταση του Εθνικού ακούγονται με ελληνικό στίχο και ζωντανή μουσική- …είναι κυρίως η πολυτάραχη ζωή της Πιαφ που από σπουργιτάκι στους δρόμους, γίνεται γυναίκα τραγουδίστρια – μύθος, παγκόσμια, όχι μόνο στην πατρίδα της και ζει μεγάλους έρωτες και πάθη… μια ζωή σαν μυθιστόρημα…
Αυτά είναι και τα στοιχεία που κάνουν μια παράσταση για τη ζωή της Πιαφ, να αφορά το ελληνικό κοινό κάθε φορά που ανεβαίνει στις Αθηναϊκές σκηνές. Ξέρουμε τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε, πως θα είναι η αρχή και το τέλος, αλλά αφηνόμαστε στη μαγεία του θρύλου και της φωνής.
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έχει τελειώσει δραματική σχολή και αυτό τη βοήθησε να ερμηνεύσει το δύσκολο ρόλο της Πιαφ, με πολλές και γρήγορες αλλαγές εξωτερικά, ώστε να της μοιάζει. Κάτι που το πετυχαίνει εξαιρετικά και σε συνδυασμό με την άψογη φωνή της , κερδίζει το στοίχημα. Η όποια απειρία της και το χάσιμο της φωνής της σε κάποια σημεία πρόζας, δεν είναι αρνητικά στοιχεία της παράστασης και θα βελτιωθούν με τον καιρό. Είμαι σίγουρος ότι η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα συνεχίσει να πατά το θεατρικό σανίδι και θα δοκιμαστεί και σε άλλα είδη θεάτρου, αλλά και στην ελληνική κωμωδία που πιστεύω ότι της ταιριάζει πολύ.
Δήμητρα Σιγάλα, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μυρτώ Αλικάκη
Η Ελεωνόρα αγνώριστη ως Πιαφ, λίγο πριν το τέλος της
Η χαρακτηριστική φιγούρα της Πιαφ, πάντα ντυμένη στα μαύρα, βρήκε την τέλεια ενσάρκωση στην Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν 19 ηθοποιοί που έχουν όλοι τις καλές στιγμές τους, αλλά δεν γίνεται να μην ξεχωρίσω την υπέροχη Κωνσταντίνα Τάκαλου που μεταφορφώνεται σε Ντίτριχ και γεμίζει τη σκηνή, κάνοντας την να φαίνεται μικροσκοπική μπροστά της, την Ευγενία Δημητροπούλου ως Αγία Τερέζα, το Σπύρο Μπιμπίλα στη σκηνή του Σαρλό, το Γιάννη Αθητάκη που μέχρι τώρα έχει κάνει πολύ σωστές επιλογές στη θεατρική του πορεία, τη Μυρτώ Αλικάκη -ειδικά στο δεύτερο μέρος- και τη Γεωργία Μητροπούλου ως μικρή Πιαφ.
Aν επιλέξετε να δείτε την Piaf, ένα είναι σίγουρο. Μέσα σε δυόμιση ώρες θα κάνετε ένα ταξίδι στο Παρίσι, διατηρώντας την ελληνική γλώσσα στα τραγούδια και το μύθο της Piaf στη ψυχή σας.
Ένα καμαρίνι γεμάτο ταλέντα! Αντώνης Χαντζής, Τάσος Πυργιέρης, Νίκος Μαγδαληνός, Σπύρος Μπιμπίλας
Πριν λίγες μέρες έγινε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης και πολλοί ήταν οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την Piaf και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη. Δείτε στην επόμενη σελίδα όλους τους καλεσμένους από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό χώρο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο