Η καλλιτεχνική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ οι παραστάσεις που ανεβάζει υψηλής αισθητικής και άρτιες από άποψη παραγωγής. Ο Γρηγόρης Βαλτινός δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος και σημαντικός ηθοποιός, αλλά ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Την Κυριακή του Πάσχα, επισκέπτεται ξανά τη Θεσσαλονίκη με ένα αξιόλογο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας. Πρόκειται για το Δείπνο με φίλους του Ντόναλντ Μάργκιουλις, το οποίο σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά. Στην παράσταση εκτός από τον ίδιο, παίζουν οι ηθοποιοί:Ρένια Λουιζίδου, Μπέσυ Μάλφα και Κλέων Γρηγοριάδης.
-Γιατί επέλεξες να ανεβάσεις φέτος το Δείπνο με φίλους του Ντόναλντ Μάργιουλις;
Το έργο του Ντόναλντ Μάργκιουλις, όπως όλα τα μεγάλα έργα, θέτει ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά τη ζωή μας. Η κόπωση από τον έγγαμο βίο, από την οικογένεια, η αμηχανία των φύλων, όταν χωρίζει ένα ζευγάρι, η δειλία στο να αλλάξει κάποιος τη ζωή του, όταν δεν τον ικανοποιεί, είναι πράγματα που απασχολούν καθημερινά όλο τον κόσμο. Κάθε φορά σκύβουμε στα ίδια προβλήματα, αλλά με τα δεδομένα της εποχής μας. Τη εποχή αυτή που διανύει η πατρίδα μας υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το έργο πιστεύει ότι, αν δεν είμαστε καλά στην προσωπική ζωή, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Είναι μια αφορμή λοιπόν για να ξεκινήσει μια συζήτηση για θέματα που απασχολούν την καρδιά μας. Γι’ αυτό κι εγώ <<ξανασκύβω>> επάνω του. Όταν παίχτηκε στο παρελθόν και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη συνειδητοποίησα ότι απ’ όλα τα έργα που έχω παίξει στη ζωή μου, είναι το έργο που προκαλεί τις περισσότερες συζητήσεις. Και όταν ανεβάζω μια παράσταση αυτό θέλω να γίνεται μετά. Το έργο τελειώνει με μια φράση που λέει: <<να κοιτάς τον άλλον στα μάτια>>. Αυτό προσπαθώ να περάσω στον κόσμο, γιατί μόνον όταν αφουγκράζεσαι τον άλλον θα έχεις κι εσύ λιγότερα στη ζωή σου…
-Ποια είναι τα κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέγεις το ρεπερτόριο σου;
Θέλω το έργο να δίνει τροφή για συζήτηση και για σκέψη. Θέλω να μιλάει για ηθικές και κοινωνικές αξίες, να ερεθίζει το αίσθημα. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποια στιγμή δε θα διαλέξω και μια κωμωδία.’ Όλα χρειάζονται στη ζωή.
-Είναι ζητούμενο για έναν καλλιτέχνη να βρει την υπογραφή του και πως το καταφέρνει;
Το πέρασμα του καλλιτέχνη από την κοινωνία έτσι κι αλλιώς αφήνει χνάρια, αλλά πολύ βαθιά και σκληρά και άλλα πολύ ευάλωτα στην παραμικρή βροχή και στον άνεμο.’ Όσο πιο αληθινός είναι, όσο πιο παθιασμένος με την όποια τέχνη του, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει. Κανένας από αυτούς που έμειναν στην ιστορία των τεχνών δεν έμεινε χωρίς να έχει αξία και χωρίς να έχει λόγο για να μείνει.
-Πιστεύεις ότι υπάρχει ταλέντο; Και τι σημαίνει ταλέντο για σένα;
Ταλέντο σίγουρα υπάρχει. Είναι ένα θείο δώρο, το οποίο χαρίζει η φύση με περίεργους συνδυασμούς του DNA σε κάποια άτομα. Ποτέ, όμως, το ταλέντο δεν είναι αρκετό. Είναι μία προδιάθεση, η οποία χρειάζεται οργάνωση, γνώση και πολλή δουλειά. Δε φτάνει μόνο το ταλέντο . Κάποια στιγμή κι αυτό μπορεί να εξαντληθεί και αν δεν έχει φροντίσει ο κάτοχός του να εξελιχθεί, μπορεί να γίνει και γραφικός.
-Σε βλέπω μόνιμα σοβαρό. Κάνεις τους φίλους σου να γελούν;
Και ο Μπάστερ Κήτον ήταν σοβαρός! Θέλω να πιστεύω ότι είμαι σοβαρός και όχι σοβαροφανής. Θέλω να πιστεύω ότι έχω χιούμορ και σίγουρα οι φίλοι μου γελάνε μαζί μου. Δε μπορώ να ζήσω και να δημιουργήσω χωρίς αυτοσαρκασμό και ευχάριστη διάθεση. Πολλοί που δε με ήξεραν και με πρωτογνωρίζουν μένουν άναυδοι με το πόσο χαλαρός άνθρωπος είμαι.
-Σε απασχολεί η υστεροφημία σου;
Ο ηθοποιός και μάλιστα του θεάτρου, κάνει μια τέχνη που είναι κατά κάποιο τρόπο εφήμερη. Μόνο ότι καταγράφεται σε φιλμ ή σε βίντεο μπορεί να δώσει μια διάρκεια. Όμως, θεωρώ, ότι ουσιαστική διάρκεια μπορεί να έχει κανείς και με αυτό που καταγράφεται στις ψυχές των ανθρώπων. Και αυτό είναι ανεξίτηλο. Ο κόσμος έχει ένα περίεργο ένστικτο. Καταλαβαίνει πολύ καλά την ποιότητα ενός καλλιτέχνη ,αλλά και τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, χωρίς καν να τον ξέρει και του δίνει ή δεν του δίνει μια θέση στην καρδιά του. Αυτή είναι η μόνη υστεροφημία που μπορεί αν αποκτήσει ένας ηθοποιός. Δεν είναι ζωγράφος, ούτε συγγραφέας….
Σχόλια για αυτό το άρθρο