Και μόνο από τις φωτογραφίες που θα δείτε, θα καταλάβετε ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στο Ελληνικό τραγούδι. Στο λαϊκό τραγούδι. Τότε που τα λαϊκά τραγούδια τα έγραφε ο Μίκης Θεοδωράκης πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Τότε που τα λαϊκά τραγούδια ήταν για το λαό και όχι για τα μπουζουκομάγαζα.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 11 Δεκεμβρίου 1922 και πέθανε 82 ετών, στις 7 Απριλίου του 2005. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια, εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Ήταν το μικρότερο παιδί οκταμελούς οικογένειας. Στα Δεκεμβριανά κρυβόταν σε πηγάδι στο σπίτι του στο Περιστέρι, αργότερα πήγε φαντάρος το 1945 μέχρι το 1947 όπου συμμετείχε στην ορχήστρα της Μακρονήσου με σκοπό την ψυχαγωγία των αξιωματικών. Σε μεταγωγή αριστερών κρατουμένων το 1948 γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συνεργάστηκε. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε 3 παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης, που έχει το όνομα του πατέρα του, έγινε επίσης τραγουδιστής.
Μπήκε στη δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι Το καντήλι τρεμοσβήνει σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα…
Διαβάστε τη συνέχεια στο
Σχόλια για αυτό το άρθρο