Με αφορμή την υποψηφιότητά του ως κοινοτικός (διαμερισματικός σύμβουλος) στο πρώτο (1ο) διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό “Αθήνα Είσαι Εσύ” του Παύλου Γερουλάνου ο ικανός Διονύσης Βουής δίνει λύσεις:
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1983. Μεγάλωσα στη Φιλοθέη, φοίτησα στη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασα στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Bath στην Αγγλία. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου επέστρεψα στην Ελλάδα, και, μετά την απόλυσή μου από το στρατό, ξεκίνησα το 2007 τη συνεργασία μου με γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο.
Έκτοτε ζω και εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας, και, από το 2012 διατηρώ το δικό μου γραφείο στο Κολωνάκι, με έργα σε διάφορες γειτονιές της πόλης μας. Η δουλειά μου έχει να κάνει με την αισθητική και τη λειτουργικότητα στη μελέτη, με τη δημιουργικότητα και τη μεθοδικότητα στην υλοποίηση.
Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη μελέτη αναλαμβάνουμε και την εκτέλεση και, ως εκ τούτου, ο χρόνος που περνάω σε κάθε γειτονιά την περίοδο της κατασκευής του εκάστοτε έργου είναι πολύς και ζωτικός.
Λόγω ειδικότητας , αλλά και ιδιοσυγκρασίας, εντοπίζω τα προβλήματα και προσπαθώ να σκεφτώ λύσεις.
Αποφάσισα λοιπόν να συμμετέχω ενεργά στα πράγματα της πόλης μου και να αναλάβω ευθύνες και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας σε αυτή.
Κουράστηκα να παραπονιέμαι και να ακούω την γκρίνια των γύρω μου για την ανεπάρκεια των φορέων.
Ως Αθηναίοι σκεφτόμαστε συχνά τα δικαιώματά μας και σπάνια τις υποχρεώσεις μας, και ο δήμος πρέπει να δώσει κίνητρα για συλλογική προσπάθεια γιατί η δύναμη βρίσκεται στη συνέργεια, όχι σε μια Αρχή που δεν ξέρει τι συμβαίνει στους δρόμους και στις γειτονιές.
Θέλω, με όποιο τρόπο μπορώ, να προχωρήσω σε απλές ενέργειες που μπορούν να κάνουν έστω και μια μικρή διαφορά στο πώς ζούμε στην πόλη και να κινητοποιήσω τους γύρω μου να προσέχουν την Αθήνα όπως το κάνουν για το σπίτι τους.
10 πράγματα που θα ήθελα να αλλάξω στην Αθήνα:
Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από τις μικρές αλλά σταθερές προσπάθειες, όποτε μέχρι βρούμε τη λύση για τη στάθμευση, το κυκλοφοριακό και τις πεζοδρομήσεις, ας φροντίσουμε να αλλάξουμε αυτά που μπορούμε με καθόλου ή λίγη προσπάθεια:
-Τα κλιματιστικά που κρέμονται στις όψεις των ίδιων μας των σπιτιών,
-Τις αφίσες και τα αυτοκόλλητα που κολλάμε παντού, καταστρέφοντας την περιουσία τρίτων και βρομίζοντας την εικόνα της πόλης μας.
-Να διεκδικήσουμε να παραμείνουν και να αυξηθούν οι γλάστρες στα πεζοδρόμια έξω από καταστήματα και σπίτια που με δικό τους κόπο και έξοδα συντηρούν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίας (όπου φυσικά δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών ή αμαξιδίων).
-Να απομακρυνθούν τα άχρηστα πια καρτοτηλέφωνα, περίπτερα και γκισέ εισητηρίων.
-Να απομακρυνθούν / μετακινηθούν τα κουτιά της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που τοποθετούνται παντού και άτακτα, εμποδίζοντας τη διέλευση πεζών και ΑΜΕΑ
-Να αποκατασταθούν τα φρεάτια της ΕΥΔΑΠ που αποτελούν στην πλειοψηφία τους πλέον παγίδες για τη σωματική μας ακεραιότητα.
-Να αυξηθούν τα πρόστιμα για παράνομο παρκάρισμα.
-Να απομακρύνονται πάραυτα τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα σε γωνίες, διαβάσεις, και ράμπες ΑΜΕΑ.
-Να υπάρχουν προδιαγεγραμμένες θέσεις για να παρκάρουν οι οδηγοί μηχανών τα οχήματά τους, και όσοι τα παρκάρουν παράνομα μεταξύ αυτοκινήτων εμποδίζοντας την είσοδο – έξοδο τους από τη θέση τους να τιμωρούνται. Τα δε μηχανάκια που είναι παρκαρισμένα επί του πεζοδρομίου να απομακρύνονται πάραυτα.
-Να αυξηθούν οι κάδοι ανακύκλωσης και όπου υπάρχουν να χωριστούν ανά είδος.
Πιστεύω ακράδαντα πως κάνοντας τα παραπάνω, που απαιτούν αμελητέο κόστος και προσπάθεια (πολλά μάλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν και έσοδο για το δήμο) ακόμα και τίποτε άλλο να μην μπορέσει να εφαρμοστεί, αρκούν για να δούμε τεράστια διαφορά στην πόλη μας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάπου, και ας αντιμετωπίσουμε την Αθήνα σαν το σπίτι μας.
Σχόλια για αυτό το άρθρο