Ο ΤΑΖ ταξιδεύει στις διεθνείς αίθουσες, από την Ελλάδα και τις Η.Π.Α ως τη Γαλλία και την Κίνα, μετρώντας σε χρήματα, επιτυχίες, αποτυχίες και εκπλήξεις, αναλύοντας τις τάσεις, τις μόδες και τα must, στο πιο πλήρες box office report.
Όταν η πρώτη εισπρακτικά ταινία της εβδομάδας στην Ελλάδα είναι πολυδιαφημισμένο blockbuster και κάνει πανελλαδικά μόλις 17.000 εισιτήρια. κάτι σοβαρό συμβαίνει. Όταν μόλις 106.270 άνθρωποι επισκέφτηκαν το τελευταίο τετραήμερο (Πέμπτη ως Κυριακή) μια κινηματογραφική αίθουσα αλλά οι διανομείς επιμένουν να βγάζουν 8 και 9 και 10 ταινίες παραγωγής 1821 στις αίθουσες ως καινούργιες κυκλοφορίες, δεν χρειάζεται κόπος για να απαντήσεις στο γιατί τα «Μαθήματα Ζωής» έκαναν σε 6 αίθουσες, 698 εισιτήρια, «Η «Καρδιά Ενός Σκύλου» σε μία αίθουσα 161, το παιδικό (που τα παιδικά πάντα έχουν ρέντα) «Εννιά Ζωές» μόλις 558, το δυνητικά εμπορικό λόγω θρύλου και ποδοσφαίρου «Πελέ», 789 και τα πιο διαφημισμένα «Τα Σκυλιά του Πολέμου» και «Βlair Witch, H Eπιστροφή» στα θλιβερά για την εμπορική δυναμική τους, 5 με 6 χιλ. εισιτήρια. Δικά τους λεφτά είναι (των διανομέων) και ας τα κάνουν ότι θέλουν αλλά όταν στον προγραμματισμό παίζουν τον μπακάλη, καταστρέφοντας στην ουσία την αγορά και καθιστώντας τους θεατές καχύποπτους, δεν τους επιτρέπεται καμία κλάψα.
Κλάμα επικρατεί και στις Η.Π.Α. με ένα μετριότατο εισπρακτικό τριήμερο, 25% κάτω από το αντίστοιχο ημερολογιακά περσινό. Σωτήρας, το «Και οι Εφτά ήταν Υπέροχοι» που έκανε ένα από τα καλύτερα εισπρακτικά «ανοίγματα» στο είδος του γουέστερν, όλων των εποχών. Ανεξήγητη πραγματικά (ή όχι και τόσο αν λάβεις υπ’ όψιν την αντιπάθεια που του έχει το συντηρητικό αμερικάνικο κοινό) η εντελώς «χαμηλή πτήση» του Όλιβερ Στόουν με το «Snowden» για το οποίο το Variety έγραψε πως «πρόκειται για το πιο σημαντικό πολιτικό δραματικό θρίλερ που έχει γίνει από Αμερικάνο σκηνοθέτη εδώ και χρόνια». Ένας άλλος μεγάλος Αμερικάνος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, με μια φιλμογραφία ποταμό, που εντάσσει συχνά πολιτικά στοιχεία στις ταινίες του, βρίσκεται όπως δείχνουν οι αριθμοί σε μια από τις πιο δημιουργικές και ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του, στα 86 του χρόνια. Λογικό εφ’ όσον ο «Sully» του πάει με τα χίλια για να γίνει αν όχι η δεύτερη, σίγουρα ή τρίτη πιο πετυχημένη εμπορικά ταινία της καριέρας του πλησιάζοντας τα 100 εκ. δολάρια (με πρώτη το «πυροτέχνημα» «American Sniper» των 350 εκ., και δεύτερη το «Gran Torino» των 148εκ.). Επιτυχία που κάνει γκελ και στο ελληνικό box office με την ταινία που κλείνει ένα μήνα προβολών, να συνεχίζει ακάθεκτη στην πρώτη πεντάδα δείχνοντας ότι έχει ακόμα μέλλον.
Αψυχολόγητα λατρεμένοι οι Γάλλοι, μεταξύ κουλτούρας, σωβινισμού και blockbuster, πρέπει να είναι από τους ελάχιστους λαούς που κατάφερα να έχουν στην ίδια πεντάδα το «Ben Hur» που πήγε άπατο παντού, μαζί με το δικό τους παιδί Φρανσουά Οζόν και τη νέα του ταινία «Frantz» αλλά και το περσινό αριστουργηματικό αστυνομικό θρίλερ – σκηνοθετικό επίτευγμα «Victoria» που στην Ελλάδα πέρασε απαρατήρητο. Όσον αφορά την τεράστια αγορά της Κίνας στην οποία πάντα στηρίζονται οι αμερικάνικες ταινίες όσον αφορά την τελική τους παγκόσμια σούμα, νούμερο ένα είναι μια εγχώρια περιπέτεια πολεμικών τεχνών και φαντασίας με τίτλο «A Chinese Odyssey, Part 3», με μοναδική αμερικανιά στην πεντάδα, το animation “Πελαργοί».
Είναι ένας τρελός, τρελός κόσμος εκεί έξω και καλά κάνει, με τη διαφορετικότητα στα γούστα του να προκαλεί εκπλήξεις, όπως το ότι η αποτυχημένη εμπορικά στις Η.Π.Α. «Μπρίτζετ Τζόουνς», είναι νούμερο 1 φυσικά στο Ην. Βασίλειο αλλά και σε χώρες όπως Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία.
Αναλυτικά:
Πανελλαδικό Τοp 5 : (Υπολογίζεται με τα εισιτήρια που κόπηκαν στο τετραήμερο ΠΠΣΚ. Οι παρενθέσεις όπου υπάρχουν, δείχνουν τα συνολικά εισιτήρια της ταινίας από την ημέρα της κυκλοφορίας της.)
1. KAI OI EΦΤΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ: 17.277 εισιτήρια
2. SULLY: 14.702 ( 117.239 σύνολο)
3. ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΤΟΡΙ: 14.582 (241.905)
4. Ο ΚΟΥΜΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΟΡΔΕΣ: 11.745
5. ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΜΠΡΙΤΖΕΤ ΤΖΟΟΥΝΣ: 8.786 (34.473)
Usa Top 5: (Διαμορφώνεται με τις εισπράξεις σε δολάρια για το τριήμερο ΠΣΚ. Οι παρενθέσεις όπου υπάρχουν, δείχνουν το σύνολο των εισπράξεων από την ημέρα κυκλοφορίας της ταινίας.)
1. ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΤΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ: 34,7 εκ. δολάρια.
2. ΠΕΛΑΡΓΟΙ: 21,3
3. SULLY: 13,5 (92,1 σύνολο – 3η εβδομάδα προβολής
4. ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΜΠΡΙΤΖΕΤ ΤΖΟΟΥΝΣ: 4,7 (16,6 – 2η εβδομάδα)
5. SNOWDEN: 4,1 (15,1 – 2η εβδομάδα)
Kάνε κονέ με τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στείλε απειλητικές επιστολές και εξώδικα στο terra_gelida@hotmail.com
Σχόλια για αυτό το άρθρο