To 2013 πριν τελειώσει πήρε μαζί του τον Ηλία Λαλαούνη στα 93 του χρόνια. Εναν άνθρωπο που έζησε μία δημιουργική, μεγάλη και πραγματικά ωραία ζωή. Εκτός του ότι εδώ και χρόνια ήταν ο χρυσός πρέσβης μας στο εξωτερικό γέμισε τον κόσμο με γυναίκες με ωραία μάτια – με κόρες και εγγονές. Οικογενειακός φίλος, κύριος με Κ κεφαλαίο και λατρεμένος από οικογένεια και φίλους ο κορυφαίος έλληνας χρυσοχόος Ηλίας Λαλαούνης που ήταν ήδη ένα living legend περνάει στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους έλληνες. Η οικογένειά του – που κράτησε το πένθος της και την κηδεία σε αυστηρά κλειστό κύκλο- συνεχίζει το έργο του με αξιοπρέπεια και ήθος που όχι μόνο σπανίζει αλλά δεν υπάρχει πλέον στην εποχή μας.
Tα παρακάτω από το vima.gr:
Ο Ηλίας Λαλαούνης γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα. Σαν αστραπή πέρασαν τα χρόνια, από την Αθήνα του ’20 που ο μικρός Ηλίας έπαιζε στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα, ώσπου να αναλάβει, ύστερα από σπουδές στα Οικονομικά και στα Νομικά, στα 20 του, τη διεύθυνση του καταστήματος Ζολώτα στη Βουκουρεστίου (τότε με 35 υπαλλήλους).
Το 1957 οργάνωσε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την πρώτη έκθεση κοσμημάτων εμπνευσμένη από τους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς. Μινωικά, μυκηναϊκά, νεογεωμετρικά, ανθέμια, γλαύκες… Και το διαχρονικό χρυσό μπεστ σέλερ του: ο κόμβος του Ηρακλή.
Οι «επικίνδυνοι νεωτερισμοί του οδηγούν στον «χωρισμό» με τον συνέταιρό του Ξενοφώντα Ζολώτα και το 1968 η μαρκίζα Ζολώτας στην οδό Βουκουρεστίου αντικαταστάθηκε από το Η. Λαλαούνης ΑΕ, με την οικονομική συνδρομή από τον μικρασιάτη ευεργέτη Πρόδρομο Αθανασιάδη, γνωστό ως Μποδοσάκη.
Η επιχείρηση αρχικά εγκαινίασε υποκαταστήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα ελληνικά νησιά, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε σε πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Λονδίνο και πόλεις ανά τον κόσμο όπως τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ με τα διεθνή περιοδικά μόδας να τον αναδεικνύουν ως εκείνον που έφερε το νέο στην τέχνη της χρυσοχοίας.
Σχόλια για αυτό το άρθρο