‘Eχω μπει στο μετρό της Αθήνας άπειρες φορές. Έχω περπατήσει στο Μοναστηράκι αρκετές ώρες. Επίσης, έχω επισκεφθεί πολλές φορές τον Εθνικό κήπο. Πριν δυό μέρες, όλα αυτά, τα είδα με άλλα μάτια. Ή καλύτερα, δεν τα είδα καθόλου. Τα άγγιξα, τα περπάτησα και τα μύρισα, στο απόλυτο σκοτάδι. Ας εξηγήσω τι εννοώ, διότι μάλλον σας μπέρδεψα. Ξεκίνησε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου (ημέρα του λευκού μπαστουνιού) στο θέατρο Badminton σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ένα πρωτοποριακό δρώμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό είναι γνωστό 25 χρόνια, από το 1988 που έκανε πρεμιέρα στη Γερμανία. Δεν είναι θεατρική παράσταση, είναι μια διαδρομή μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, που έχει σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει λίγο περισσότερο σχετικά με την καθημέρινότητα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας που έχουν μειωμένη ή καθόλου όραση. Μπαίνουμε για 70 λεπτά στη θέση τους, περπατάμε στα πεζοδρόμια που είναι δύσβατα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα δέντρα στη μέση, περνάμε τους δρόμους του κέντρου με μόνη βοήθεια την ακοή μας και το μπαστούνι, ακυρώνουμε εισητήριο και μπαίνουμε στο μετρό για να κατεβούμε στο Μοναστηράκι με τις μυρωδιές από τα μπαχαρικά, για να καταλήξουμε στο πιο Dark Kαφέ και να απολαύσουμε το ποτό μας. Και όλα αυτά με τη δυσκολία της μη όρασης. Στην αρχή το αντιμετωπίζεις λίγο σαν παιχνίδι, με περισσότερο fun, αλλά γρήγορα διαπιστώνεις ότι αυτό, για πολλούς ανθρώπους δεν είναι παιχνίδι, είναι η ζωή τους. Μια ζωή που έχει σημαντικά προβλήματα, αλλά που δεν αγγίζει καθόλου την απαισιοδοξία και τη θλίψη. Σ΄αυτό βοηθάει η ξεναγός του κάθε γκρουπ -η κάθε ξενάγηση γίνεται με γκρούπ μέχρι 8 άτομα και ξεναγό- η δική μας ήταν η Αυγουστίνα που είχε πολύ χιούμορ, αυτοσαρκάστηκε πολλές φορές και μας έδειξε πως να δούμε τη ζωή στην πόλη με άλλα μάτια…Με τα δικά της που βλέπουν μόνο σκοτάδι…
Η Βανέσα Αδάμ, σύζυγος του Μιχάλη Αδάμ, είχε την ιδέα να φέρει στην Ελλάδα το Dialogue in the Dark. Το είχε βιώσει η ίδια στη Νέα Υόρκη και σκέφτηκε ότι έπρεπε να γίνει γνωστό και στη χώρα μας. Και είχε δίκιο. Η Βανέσα, με τη νοοτροπία της Αμερικανίδας που έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη, αλλά πλέον λατρεύει την Ελλάδα και ζει εδώ, αποφάσισε μαζί με τον Μιχάλη Αδάμ να το φέρει στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται έμμεσα να έρθει και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την ακοή.
Το αναμνηστικό εισητήριο του μετρό από τη διαδρομή στο σκοτάδι.
Αν κάνετε αυτή τη σύντομη βόλτα στα σκοτεινά, είναι σίγουρο ότι η ζωή σας και η συμπεριφορά σας, θα αλλάξει μετά φανερά.
Ώρες λειτουργίας ταμείου: Δευ – Παρ: 09:00 – 21:00, Σαβ: 10:00 – 18:00, Κυρ: 10:00 – 18:00. Τις ημέρες των παραστάσεων, το ταμείο παραμένει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Σχόλια για αυτό το άρθρο