Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Μπέζος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ρένια Λουιζίδου, Πέμυ Ζούνη, ο Σπύρος Ευαγγελάτος είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν για πρώτη φορά φέτος με το Badminton και τις ελληνικές υπέρ-παραγωγές του. Όλα αυτά, κάτω από τον τίτλο 9 χρόνια Badminton – 90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης, αφού το θέατρο Badminton αφιερώνει την 9η θεατρική του περίοδο στο μεγάλο Έλληνα δημιουργό που γιορτάζει τα 90 χρόνια του το 2015.
Τρεις μεγάλες παραστάσεις δεσπόζουν το 2015 στο πρόγραμμα του Badminton: Η επανάληψη της περυσινής επιτυχίας που αποθέωσαν 150 χιλιάδες θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα «Ποιός τη Ζωή μου…», «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», στο οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώνει και εμπλουτίζει τη μαρτυρία του για τα χρόνια του διχασμού και μια εντελώς νέα δημιουργία «Ο Διόνυσος στην Εποχή των Μνημονίων», στην οποία ο μεγάλος δημιουργός πλέκει τους τρόπους, τους ήχους και τους δρόμους της ελληνικής μουσικής, από την αρχαιότητα στις μέρες μας, σε μία σύγχρονη μουσικοχορευτική παράσταση.
Η παράσταση Ποιός τη ζωή μου που συγκλόνισε πάνω από 150.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και αποτέλεσε ένα μυσταγωγικό προσκύνημα για 8.000 άτομα στη Μακρόνησο –αποκλειστικά εδώ σας το παρουσίασαμε– επαναλαμβάνεται μόνο για λίγες παραστάσεις από τις 23 Ιανουαρίου, για να συνεχίσει μετά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 12 Φεβρουαρίου.
Σενάριο-Σκηνοθεσία:Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικό: Γιώργος Πάτσας, στο ρόλο του Μίκη ο Άρης Λεμπεσόπουλος και της μητέρας του η Πέμυ Ζούνη. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαϊδης, Άννα Λινάρδου, Γιώργος Μαθές.
Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού είναι ένα από τα εμβληματικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, μια λαϊκή τραγωδία που προσέγγισε – ήδη από το 1961 που γράφτηκε – με συγκλονιστική ωριμότητα τις πληγές του Εμφυλίου. Πενήντα τρία χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης επεξεργάζεται εκ νέου και ολοκληρώνει το έργο, προσθέτοντας νέα μέρη και τα 10 τραγούδια από τα «Λυρικά» σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Τη σκηνοθεσία της παράστασης, όπως και τη δραματική επεξεργασία του κειμένου έχει αναλάβει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, τις ενορχηστρώσεις ο Γιάννης Μπελώνης, τα σκηνικά ο Γιώργος Πάτσας και τις χορογραφίες η Αγγελική Στελλάτου. Στον 35μελή θίασο πρωταγωνιστούν η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Κώστας Αρζόγλου, ενώ τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Εύα Καμινάρη με τη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης».
Ο Διόνυσος στην εποχή των μνημονίων μια μουσικοχορευτική Παράσταση, που βασίζεται επάνω σε τρεις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη: το «Διόνυσο», τα «Πικροσάββατα» και το «Ασίκικο Πουλάκη». Η σύζευξη της δημοτικής με τη λαϊκή μας παράδοση στην παράσταση εμπλουτίζεται με τα κοστούμια και το χορό. Θα υπάρξει μια νέα ενδυματολογική αντίληψη, όπου θα κυριαρχήσει το σύγχρονο στοιχείο με αναφορές την παράδοση. Το ίδιο θα γίνει και με τα χορευτικά βήματα και τις φιγούρες. Δηλαδή θα παραπέμπουν κι αυτά στη σύγχρονη αντίληψη για το χορό με πολλές αναφορές στην παράδοση των δημοτικών και των λαϊκών μας χορών.
Παράλληλα ξεκινά η συνεργασία του Badminton με τη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» και τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη με τρεις σπουδαίες συναυλίες: «Από το Βασίλη Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη», «Μουσική και Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο» και «Τα Ταξίδια», ένα μουσικό οδοιπορικό και μία μουσική συνάντηση παραδοσιακών με λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει: Αποτελεί τιμή για μένα το γεγονός ότι η διεύθυνση του Θεάτρου Badminton αποφάσισε να αφιερώσει έναν ολόκληρο χρόνο στην προβολή του έργου μου. Ελπίζω ότι η αγάπη του κοινού θα τους δικαιώσει γι’ αυτή την πρωτοφανή κυριολεκτικά πρωτοβουλία. Η δική μου χαρά και συγκίνηση είναι φυσικά πολύ μεγάλη. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», ιδιαίτερα στον αγαπητό μου φίλο Μιχάλη Αδάμ και να τον βεβαιώσω ότι εκτός από τη χαρά και τη συγκίνηση, μου προσφέρει μεγάλη ψυχική δύναμη και ανάταση.
Οι παραγωγές του Badminton συνεχίζονται στην επόμενη σελίδα
Σχόλια για αυτό το άρθρο