Ο Ταζ ανακαλύπτει γιατί λιποθυμούν στο “1984” (για το αγόρι που ήθελε την Στικούδη στη διαφήμιση της μπύρας, νομίζω πως την ξεπέρασε πολύ αιματηρά)
Όσο πιο πολλά γράψεις για το 1984, τόσο πιο πολύ θα αδικήσεις τη συγκλονιστική δουλειά που έκανε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στη νέα θεατρική διασκευή του ορόσημου δυστοπίας, μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ από τους Ρόμπερτ Άικι και Ντάνκαν Μακμίλαν.
Για τον πρωταγωνιστή Αργύρη Πανταζάρα (βραβείο Χορν το 2016 για τρεις (!!!) ερμηνείες του, («ΑΩ», «Βασιλιάς Ληρ», «Ρήσος») ισχύει το ίδιο. Τι να γράψεις για έναν άνθρωπο – φαινόμενο που πέντε φορές την εβδομάδα υποβάλλει τον εαυτό σε ένα απίστευτο ψυχικό και σωματικό μαρτύριο υποκριτικού πάθους με αφοσίωση ιεραπόστολου; Με το ζόρι κρατιέσαι να μην ανέβεις στη σκηνή να του σκουπίσεις το πρόσωπο, σαν να πρόκειται για έναν άλλο Ιησού.
Δυστυχώς δίπλα του ο πάντα αγαπημένος Νίκος Κουρής επιλέγει μια φανφαρόνικη ισδοπέδωση παιξίματος με αξιοσημείωτες παρ’ αυτά εξάρσεις (κάνε σύγκριση με το χαμηλότονο παίξιμο του Ρίτσαρντ Μπάρτον στην κινηματογραφική διασκευή του έργου και θα καταλάβεις), ενώ η Λένα Δροσάκη, επιλέγει να εξαφανιστεί χωρίς στίγμα. Από την άλλη δεν μπορείς να προσεγγίσεις κριτικά με κλασικούς όρους την απόδοση των ηθοποιών σε ένα έργο που μπορεί να συμβαίνει τώρα, το 1984, το 2050 ή και να μη συμβαίνει ποτέ, να βρίσκεται στο μυαλό κάποιου.
Το Νέο Θέατρο – Κατερίνα Βασιλάκου, έχει από τους πιο συγκλονιστικούς φωτισμούς που μπορείς να δεις σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Κυριολεκτικά η οροφή είναι τίγκα από 100, 200 ξέρω ‘γώ διαφορετικούς προβολείς που τους παίζει εξαιρετικά ο Νίκος Βλασόπουλος. Η σκηνογραφία της Εύας Μανιδάκη είναι υπόδειγμα ατμοσφαιρικής λειτουργικότητας και «ευλυγισίας». Το ίδιο ισχύει και για βίντεο του Στάθη Αθανασίου. Ο λόγος του έργου, ευθύς, απειλητικός, δίχως ίχνος ελπίδας αποδίδεται με τρομακτική απολυταρχική καθαρότητα όσον αφορά μια κοινωνία που το να σκέφτεσαι είναι έγκλημα. Εκ των πραγμάτων, κάποια πράγματα, «αν δεν είσαι διαβασμένος» χάνονται στη μετάφραση.
Μετά την παράσταση είδα την ταινία που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Ράντφορντ και αισθάνθηκα ότι το θεατρικό και το κινηματογραφικό είναι συνοδός το ένα του άλλου αν θες να αποκτήσεις μια πιο καθαρή εικόνα, εφόσον και το κινηματογραφικό πάσχει από τα ίδια προβλήματα. Την ενοποίηση των θραυσμάτων μνήμης σε ένα κατανοητό για το ευρύ κοινό σύλλογο. Ό,τι λείπει από το ένα έργο, το συμπληρώνει το άλλο και φυσικά και τα δύο το βιβλίο, με ειδική έμφαση στη μελέτη του λεξικού της «Νέας Ομιλουμένης» παράρτημα της οποίας υπάρχει στο πολύ όμορφο και δουλεμένο πρόγραμμα της παράστασης.
Ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών και για ευπαθή άτομα, με σκηνές ακραίας βίας (έχουν υπάρξει λιποθυμίες έμαθα), η παράσταση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει το θέατρο. Σε απορροφά κυριολεκτικά στο σύμπαν της, προσπαθώντας να σου δώσει συναισθηματικό και νοητικό μπούσουλα σε ένα γκρίζο, προπαγανδιστικό περιβάλλον το οποίο πασχίζει να ισοπεδώσει το συναίσθημα και τη νόηση (δεν είναι τυχαίο πως πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές σε Ελληνικό θέατρο δίωρης διάρκειας χωρίς διάλειμμα, δεν άκουσα ούτε ένα κιχ). Πραγματικό κατόρθωμα σκηνικής «μετάφρασης» ενός εφιαλτικού κόσμου, στο οποίο η Ευαγγελάτου αλλά και οι συντελεστές, με μικρά ευρήματα, κατορθώνουν να διατηρήσουν την απειλητική του, παραληρηματική ρευστότητα και την πιο συμπαγή δεν γίνεται, συναισθηματική του βία.
1984 του ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ
Νέα Διασκευή: Ρόμπερτ Άικι & Ντάνκαν Μακμίλαν
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Ηχητικός Σχεδιασμός: Νικόλας Καζάζης
Φωνητική Διαδασκαλία: Αλεξάνδρα Λέρτα
Ειδικά Εφέ: Αφοί Αλαχούζοι
Μακιγιαζ : Έυη Ζαφειρόπουλου
Κομμώσεις : Talkin’ Heads
Ειδικές Κατασκευές: Μπάμπης Κατσιμίχας
Βοηθοί Σκηνοθέτη : Δήμητρα Δερμιτζάκη, Δημήτρης Οικονομίδης
Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης, Νίκος Πανταζάρας
Video Trailer: Μιχάλης Κλουκίνας
Διεύθυνση Παραγωγής: Βιολέττα Γύρα & Όλγα Μαυροειδή
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Διανομή
Ουίνστον Σμιθ: Αργύρης Πανταζάρας
Ο’Μπράιεν: Νίκος Κουρής
Τζούλια: Λένα Δροσάκη
Τσάρινγκτον: Σωτήρης Τσακομίδης
Πάρσονς: Νίκος Πυροκάκος
Κυρία Πάρσονς: Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Σάιμ: Ερρίκος Μηλιάρης
Μάρτιν: Αγησίλαος Μικελάτος
Συμμετέχουν: Μελαχρινός Βελέντζας, Βησσαρίων Κανέλλος, Στυλιανός Καπούλας, Απόστολος Κατσιριντάκης, Τάσος Κόρκος, Δημήτρης Μηλιώτης, Χρήστος Τσουλιάης
Και τα παιδιά: Ειρήνη Γουλιέλμου, Πέπη Κώνστα, Αθηνά Μισαηλίδου
Στο Βίντεο εμφανίζονται οι ηθοποιοί:
Παντελής Δεντάκης, Δήμητρα Δερμιτζάκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλεξάνδρα Λέρτα, Πόπη Λυμπεροπούλου
Παραστάσεις & τιμές εισιτηρίων
Τετάρτη 20.00 | Είσοδος 16 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)
Πέμπτη & Παρασκευή 21.00 | Είσοδος 18 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)
Σάββατο 18.30 | Είσοδος 18 ευρώ & 12 ευρώ (μειωμένο)
Σάββατο 21.30 & Κυριακή 20.00 | Είσοδος 20 ευρώ & 14 ευρώ (μειωμένο)
Διάρκεια Παράστασης: 101 λεπτά
Σχόλια για αυτό το άρθρο