Η «Απολογία του Σωκράτη» είναι ένα λυσσαλέο έργο γεμάτο κυνισμό, κέφι και γλύκα, ένα κράμα Λυρισμού και Σαρκασμού. Μέσα από την «απολογία» επιχειρείται η ηθική αποκατάσταση του Σωκράτη. Ο καθένας από εμάς κρύβει ένα Σωκράτη που θα αποφασίσει να κάνει έναν πόλεμο και θα ριχτεί, ανεπιστρεπτί, στη μάχη. Η παράσταση επικεντρώνεται στην εκρηκτική προσωπικότητα του Σωκράτη που δημιούργησε ο Κώστας Βάρναλης, μ΄ αυτή την προσωπικότητα «ταυτίζεται» ερμηνευτής (αυτή τη φορά) ο Σταμάτης Κραουνάκης. Μια απολογία ρεσιτάλ. Ένα μουσικό θέατρο δρόμου.
Οι καλλιτέχνες της Σπείρας μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη. Άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές, κατήγοροι, λαός, σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Άρη Βλάχο. Σκηνοθέτης κι οδηγός ο Ένκε Φεζολλάρι.
Με μια λαμπερή πρεμιέρα ξεκίνησαν οι παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, που θα κρατήσουν ως τις 19 Ιουλίου. Πολλοί εκπρόσωποι της τέχνης, του πολιτισμού και του πολιτικού χώρου, τίμησαν με την παρουσία τους την πρεμιέρα. Ανάμεσά τους οι: Δάνης Κατρανίδης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Τζένη Θεωνά, Πασχάλης Τσαρούχας, Δέσποινα Κραουνάκη, Ένκε Φεζολάρι, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιώργος Μαργαρίτης, Κώστας Βενετσάνος, Άννα Χατζησοφιά κ.α. (φωτογραφίες: Tom Papailiou)
“Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη χρησιμοποιεί το ιστορικό γεγονός της δίκης του Αθηναίου φιλόσοφου για να ασκήσει καταλυτική κριτική στην εκμετάλλευση και την ανελευθερία, χωρίς όμως να αγιογραφεί τον εξαθλιωμένο λαό. Η πρόζα του είναι εξαιρετικά δουλεμένη, ωστόσο το έργο έχει τέτοια ζωντάνια και τόση δροσιά που φαίνεται σαν να έχει γραφτεί μονομιάς. Ίσως πρόκειται για το τελειότερο δείγμα ανόθευτης δημοτικής γλώσσας στη λογοτεχνίας μας, όπως και για το κορυφαίο έργο τσουχτερής, καταλυτικής σάτιρας -ενώ παράλληλα ο Βάρναλης δείχνει, χωρίς όμως να επιδεικνύει, τη σπάνια αρχαιομάθειά του”. Νίκος Σαραντάκος
Σχόλια για αυτό το άρθρο