Δεν είναι καλό να χάνει κανείς την επαφή του με την τέχνη – σε όλες της τις μορφές. Ακόμα περισσότερο με τις εκδοχές της που πιο πολύ αγαπάει. Τόπαθα (και αυτό) τα τελευταία λίγα χρόνια βάζοντας άλλες προτεραιότητες. Ας μην επεκταθώ. Το τραγούδι είναι μια μορφή τέχνης που με αγγίζει βαθειά όταν “πετυχαίνει”, οταν φωτίζεται απο μέσα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μόλις γύρισα απο την Αλκηστη Πρωτοψάλτη που ξεκίνησε πριν λίγες ώρες τις εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής – δεν μπορω να περιγραψω πως νοιώθω. Ας το πώ πολύ απλά: Εχω φορτώσει ενέργεια, είμαι καλά συντονισμένος με τον εαυτό μου και ολόκληρο το σύμπαν (!), νοιώθω διαχρονικά ευτυχισμένος – και είμαι ολόκληρος μια μπαταρία που θέλει να ευχαριστήσει τους φορτιστές της: Την ορχήστρα εγχόρδων Mandolin Arte και τον Θωμά Κοντογεώργη (πιάνο, ενορχηστρώσεις), τον Άγγελο Τζαμαριά (τρομπόνι), τον Αλέξη Κώστα (κρουστά) και, (υπογραμμισμένο με χοντρο μαρκαδόρο αυτό) τον απίστευτο Γιώργο Καραδήμο που με δυό μισά τραγούδια και μια ελαχιστη παρουσία κατάφερε να χαραχτεί στην μνήμη μου σαν πολύ σημαντικός ερμηνευτής πολλών κυβικών – θαύμασα για άλλη μια φορά μέσα στίς δεκαετίες αυτό που κάποιοι “τόχουν” και είναι δώρο και αν δεν τόχεις άστο καλύτερα.
Είναι ωραίο να το βλέπεις αυτό να αστράφτει σε μια “ελάχιστη” χρονικά παρουσία στη σκηνή, όπως είναι σπουδαίο να το βλέπεις να λάμπει 41 χρόνια ασταμάτητα σε περιπτώσεις σαν της Πρωτοψάλτη. Τα περισσότερα τραγούδια που είπε ήταν σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, τραγούδια του Κραουνάκη, του Αντυπα κι του Bregovic. Σπουδαία τραγούδια. Αλλα τι να το κάνεις; Τραγούδι χωρίς ερμηνεία είναι δώρο άδωρο. Η Αλκηστη χειρίστηκε την ζωή της και το δώρο της με τρόπο τέτοιο που τώρα πια η κάθε λέξη που λέει πέφτει στρογγυλή μέσα στο λάδι της ψυχής της και απο εκεί φεύγει να ταξιδέψει ερμηνευμένη ξεκάθαρα, εκτοξευμένη με στόχο και πάθος και αληθινό συναίσθημα – όχι εγκεφαλικούρες.
Ας μην φλυαρήσω άλλο: Μεγαλώνει εκπληκτικά η Αλκηστη Πρωτοψάλτη και μοιράζεται το δώρο με σεβασμό και ευγνωμοσύνη συγχρόνως, χαρά μεγάλη και σεμνότητα, γενναιοδωρία και μέτρο αρχαίο Ελληνικό. Νάναι καλά. Και αν βρείτε εισητήριο να πάτε να την ακούσετε – θα είναι κάτι που θα το θυμάστε μια ζωή ολόκληρη.
Σχόλια για αυτό το άρθρο