Με τον πληθυσμό της Γης να έχει φτάσει πια τα 7 δισεκατομμύρια, μερικοί μπορεί να αισθάνονται λίγο στριμωγμένοι… Ορίστε μερικά μέρη του όμορφου κόσμου όπου κάποιος μπορεί να ανασάνει ελεύθερα.
Γροιλανδία. Κτήση της Δανίας κοντά στο βόρειο πόλο και μετά την Ανταρκτική, με τη δεύτερη μεγαλύτερη παγοκάλυψη στην υφήλιο. Λογικό είναι οι 58.000 ιθαγενείς κυρίως κάτοικοι να είναι συγκεντρωμένοι σε μικρές παραθαλάσσιες κοινότητες ψαράδων. Οι δρόμοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και οι μεγάλες αποστάσεις καλύπτονται με αεροπορικές πτήσεις.
Αρχιπέλαγος Φώκλαντς (Μαλβίνες Νήσοι). Βρετανική στρατιωτική κτήση από το 1833, με 3000 κατοίκους. Μια ΄μικροσκοπική Βρετανία’ στη μέση του πουθενά με άγρια πανίδα και σταθμός στρατηγικής και τουριστικής σημασίας προς την Ανταρκτική, ανήκει στο ‘κολιέ’ στρατιωτικών βάσεων της πρώην αυτοκρατορίας (στο οποίο ανήκουν και οι ανεξάρτητες βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο) ανά τον κόσμο.
H Μογγολία με πυκνότητα πληθυσμού 2 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων μένουν κυρίως στα αστικά κέντρα, υπάρχουν ακόμη όμως νομάδες σκορπισμένοι στα απέραντα βοσκοτόπια, όπως στην εποχή του Τζένγκις Χαν.
H Δυτική Σαχάρα είναι μια πρώην ισπανική κτήση, μοιρασμένη ανάμεσα στο Μαρόκο και το απελευθερωτικό κίνημα Πολισάριο. Με μισό εκατομμύριο κατοίκους, 0,02 της έκτασης της να μπορεί να καλλιεργηθεί, δεν είναι παράξενο που οι περισσότεροι (εδραιωμένοι) κάτοικοι ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, με αρκετούς νομάδες να διασχίζουν μια έρημο γεμάτη ναρκοπέδια.
H Γαλλική Γουϊάνα, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στη Νότια Αμερική, μπορεί να έχει μεγαλύτερο πληθυσμό πιθήκων από ανθρώπους. Η έκταση της καλύπτεται από ζούγκλα η οποία ακόμη φιλοξενεί απομονωμένες φυλές, ενώ εκεί βρίσκεται και το κοσμοδρόμιο από το οποίο απογειώνονται οι πύραυλοι Αριάν της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
H Ναμίμπια, μία χώρα που συνορεύει με τη Νότια Αφρική, καλύπτεται κυρίως από έρημο γι’ αυτό αν και μεγάλη σε έκταση έχει μόλις 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. Πλούσια σε διαμάντια, χρυσό και ουράνιο, ήταν γερμανική κτήση μέχρι το 1920 που παραχωρήθηκε στη Νότια Αφρική. Από τότε και μέχρι το 1990 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, ζούσε υπό καθεστώς φυλετικού διαχωρισμού.
Η Αυστραλία με μέγεθος μεγαλύτερο από την Ευρώπη και μόλις 22 εκατομμύρια κατοίκους ανήκει και αυτοί στις χώρες με μεγάλες ερημικές εκτάσεις, χωρίς νερό και με ελάχιστους κατοίκους, κυρίως στα παράλια.
Ισλανδία. Το κέντρο της απομονωμένης (και γι’ αυτό τυχερής χώρας) είναι ακατοίκητο. Με λιγότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους, εντυπωσιακή φύση και ευγενικούς ανθρώπους είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφτεί κάποιος.
To Σουρινάμ (πρώην Ολλανδική Γουϊάνα), καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο από τροπική ζούγκλα, την οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει μέσω του οικολογικού τουρισμού. Με ελάχιστους (ανθρώπινους) κατοίκους, αλλά με μεγάλους πληθυσμούς ζώων της ζούγκλας.
H Μαυριτανία, που συνορεύει με τη Δυτική Σαχάρα, με 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους συγκεντρώνει τον πληθυσμό της κυρίως γύρω από τον ποταμό Σενεγάλη. Υπάρχουν ακόμη πολλοί νομάδες της ερήμου που κινούνται με τις καμήλες τους από όαση σε όαση. Αρχαίες πόλεις και ερημικές ακτογραμμές συμπληρώνουν την εικόνα της αραιοκατοικημένης αυτής χώρας της Δυτικής Αφρικής.
Σχόλια για αυτό το άρθρο