Όπως κάθε μοδάτη υποκουλτούρα όλοι γράφουν για το –ευτυχώς- τέλος των hipsters. Ο ΤΑΖ εστιάζει στο ατύχημα του τι πρόκειται να τους διαδεχτεί.
Ότι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο και η αλήθεια είναι πως οι hipsters έχουν εξαντλήσει προ πολλού το χώρο που τους ανήκει και το ιερατείο του «τι είναι μοδάτο». Ιερατείο με συνεχείς αλλαγές που τρέχουν να τις προλάβουν όσοι ζούνε μέσα από εξώφυλλα και editorials. Aυτοί τους δημιούργησαν σαν φίρμα, αυτοί είναι και οι ίδιοι που τώρα προσπαθούν να τους εξαφανίσουν σαν είδος για μια νέα τάση. Το πρόβλημα είναι πως οι νέες τάσεις στερούνται πρωτοτυπίας. Όλες είναι βασισμένες σε κάτι που έχει παρέλθει και προσπαθούν να το αναβαθμίσουν με τσάμικο και μια μορφή γλυκύτητας. Ροκ, χαρντ ροκ, ή ποπ όλα καταλήγουν στην ποπ μαλακωμένη κουλτούρα αντιγραφής χωρίς κανένα είδος τσαχπινιάς. Τες πα, σου δίνω έναν ενδεικτικό κατάλογο για το τι πρόκειται να συναντήσεις στο δρόμο σου τις επόμενες μέρες και να μην μπερδευτείς. Αν και το σύνθημα είναι πάντα ένα: να είσαι αυτό που είσαι γιατί μπορεί να σε περιμένουν τα χειρότερα.
1.Οι Yucci. Mια πιο φιλική και σενιαρισμένη εξέλιξη των hipsters. Δημιουργικοί αστικοί τύποι που αρνούνται να δουλέψουν 9 – 5, οι οραματιστές της γενιάς Y που ζει ανάμεσα μας, έχει πολλές ιδέες και αν δουλέψουν σε κανονική δουλειά, τη χρησιμοποιούν σαν βατήρα για να γίνουν πιο γρήγορα πλούσιοι. Δηλαδή κάτι σαν hipsters αρχικαπιταλιστές με κανονική εμφάνιση.
2.Οι Cutester. Eίναι οι ρομαντικοί που αναζητούν τη χαμένη εκδοχή της αθωότητας τους, στο σπίτι φοράνε παντοφλίνια με ζωάκια και στην εξωτερική τους εμφάνιση κάνουν ότι μπορούν να μοιάζουν με καρτούν μέσα στο χρώμα, και παρακολουθούν φανατικά Nickelodeon. Oι ψυχολόγοι λένε ότι αυτό συμβαίνει γιατί δε θέλουν να ενηλικιωθούν αλλά η απάντηση μας στους ψυχολόγους είναι ότι έγιναν ψυχολόγοι γιατί ποτέ δεν θέλουν να θεραπευτούν.
3.Οι Health Goth. Mια εξευγενισμένη εκδοχή των γνωστών αγαπημένων μας γκοθάδων. Συνεχίζουν να ακούνε τη δική τους μουσική αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζουν σκηνές που γυμνάζονται ή τρώνε υγιεινά. Και φυσικά φοράνε πάντα μαύρα, αγαπάνε το προχώ πιρσινγκ και κάνουν παρκάρισμα στην κάμερα με σκοτεινό βλέμμα.
4.Οι Normcore. Περίεργη φάση που βγαίνει από το Normal και το Harcore και συμπεριλαμβάνεται στο λεξικό της Οξφόρδης. Αφορά σε όσους έχουν βαρεθεί τις συνεχείς αλλαγές των trends και ντύνονται όπως τους αρέσει, αψηφώντας οποιαδήποτε τάση, αλλά παραδόξως φοράνε τα ίδια που συνήθως είναι πολυφορεμένα και εκτός της εκάστοτε μόδας. Παντόφλες, το τζάκετ της μαμάς, οι φόρμες, περίεργα σακίδια και άλλες καθημερινές συνήθειες που τείνουν να γίνουν μόδα. Κι όταν αρχίζουν ακόμα και περισσότεροι να κυκλοφορούν με αυτά, γίνονται μόδα. Όπως τα σκισμένα μπλου τζιν που φαίνεται από την πολυχρησία να οδηγούνται στο θάνατο της αίγλης τους.
- Οι Haulster. Eδώ δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με τάση αλλά με παθοψυχολία. Είναι οι τύποι ανεξαρτήτως κατηγορίας που κατακλύζουν τα εμπορικά κέντρα και στέλνουν στο Instagram αυτό που μόλις αγόρασαν. Έχουν χιλιάδες οπαδούς που ψάχνουν την τέλεια κιλότα.
- Οι Seapunk. Ότι ακριβώς λέει το όνομά τους που ταιριάζει και στην Ελληνική ψυχοσύνθεση. Το Lifestyle των punk συνδυασμένο με όσους κουβαλάνε πάντα ένα σερφ στην τσέπη τους επηρεασμένο από τη μόδα των 90ς σε μπλε – πράσινα χρώματα και με όλο το attitude των πανκ.
- Οι Witch House. Αυτά τα έρμα τα 80’ς κατέστρεψαν κόσμο και κοσμάκη όσον αφορά την dark πλευρά τους. Οι Witch House τραγουδούν και παλεύουν με τα σκοτάδια τους, μοιάζουν σαν να βγήκαν editorial μόδας στη Vogue, οι μουσικές που ακούνε είναι από άγνωστες μπάντες με τίτλους όπως ΔΑΙΜΩΝ, είναι τίγκα στο μελάνι του τατού με αιγυπτιακά και αρχαία σύμβολα και κυκλοφορούν με σκισμένα ρούχα με ένα γενικότερο look giallo (ιταλικές ταινίες τρόμου του’80). Κάτι σαν τους goth δηλαδή αλλά πιο πιασάρικο και ψαγμένο.
- Soft Grungers. Θυμάστε τότε που υπήρχε το grunge; E βάλε κι αυτό στη μετάλλαξη αφού αυτή εδώ η φυλή μας δίνει μια πιο μαλακωμένη εκδοχή του εφ’ όσον αν δεν έχεις να πεις κάτι καινούργιο παραλλάζεις κάτι παλιό. Αυτοί εδώ το θέλουν κι έτσι και γιουβέτσι που σημαίνει ότι κρατούν τις αναρχομαγκιές του γνήσιου grunge.H διαφορά είναι τελείως επιφανειακή. Oι Soft Grungers συνεχίζουν να έχουν την ίδια ενδυμασία απλά μουσικά το έχουν μαλακώσει προσαρμοσμένοι στα κελεύσματα της σύγχρονης pop αισθητικής, που την κράζουν αλλά τη δοκιμάζουν.
- Stoners. Ζουν ανάμεσα μας αλλά δεν το καταλαβαίνουν μόνο εσύ το βλέπεις. Αιτία, το μανιώδες κάπνισμα μπάφου που τους αλλάζει λίγο την πραγματικότητα αλλά οι ίδιοι το έχουν βαφτίσει θρησκεία γιατί λέει εμ τους χαλαρώνει εμ τους ανοίγει πόρτες του μυαλού στο σύμπαν. Δε φημίζονται για την καθαριότητα τους εφ’ όσον ζουν μια νεοχίπικη εποχή, έχουν το μαλλί ή ξυρισμένο ή αφάνα και ράστα, διακρίνονται από μια ακαθόριστη πολιτική άποψη, είναι καλά παιδιά για παρέα γιατί γουστάρουν όλα τα είδη της μουσικής (εκτός από την Μadonna) με προτίμηση στη ρέγκε, έστω και σαν κιτς πάρτι, πράγμα που με φέρνει στο να πω ότι είναι σκληροί κριτικοί της κατάστασης των άλλων και θα τους καταλάβεις από την χωρίς κέλυφος εξωστρέφειά τους, την πλάκα τους και την αγάπη τους να βγάζουν το καλοκαίρι με παρεό και ξυπόλητοι. Κι ενίοτε τη μυρωδιά τους.
Σχόλια για αυτό το άρθρο