Η αναδρομική έκθεση του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 35.000 επισκέπτες, από τους οποίους 2.950 παιδιά όλων των ηλικιών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν πραγματοποιηθεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματα και πάνω από 120 ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από τον επιμελητή της έκθεσης και ξεχωριστούς καλεσμένους, καθώς και για οργανωμένες ομάδες από ξεναγούς, ειδικά εκπαιδευμένους από το Μουσείο.
Η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών οδήγησαν σε κοινή απόφαση μεταξύ των φορέων που συμπράττουν στην οργάνωση της έκθεσης, δηλαδή του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας του καλλιτέχνη και των δανειστών των έργων, να παραταθεί η διάρκειά της έως την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019.
Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 200 έργα ζωγραφικής, ερανισμένα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα έργα συμπληρώνονται και αναδεικνύονται από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, συνολικά 400 εκθέματα.
Η έκθεση συνεχίζει και επεκτείνει την πρώτη μεγάλη αναδρομική του Γιάννη Μόραλη στην Εθνική Πινακοθήκη το 1988, προσθέτοντας όλη τη δημιουργική του δράση έως τον θάνατό του και παρουσιάζοντας για πρώτη φορά αυθεντικά κοστούμια από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Ελληνικού Χοροδράματος, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του που δώρισε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
Την περίοδο της παράτασης, θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες ηχητική ξενάγηση ελληνικά και αγγλικά, βασισμένη σε 23 επιλεγμένα έργα του Γιάννη Μόραλη. Τη δυνατότητα αυτής της ξενάγησης μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες με τη βοήθεια των φορητών συσκευών τους (κινητά τηλέφωνα και tablet), χάρη στη δωρεάν απεριόριστη και ασφαλή ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο που προσφέρεται από τη Nova, μεγάλο χορηγό WiFi πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλα τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παΐσιος
Συντονισμός: Μαρία Σαρρή
Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος
Γραφιστικές εφαρμογές: Ντόρα Πικιώνη
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της παράτασης της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση:
Η ποίηση στα εξώφυλλα: Ο Γιάννης Μόραλης στις εκδόσεις Ίκαρος
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, ώρα 18.30, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι:
Κατερίνα και Χρυσή Καρύδη, Εκδόσεις Ίκαρος
Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης
Γιάννης Καρλόπουλος, Γραφίστας
Συντονιστής: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων Τάσσος και Angele Νομικού
Θα προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση στις 17:00 από τον επιμελητή της έκθεσης, Νίκο Παΐσιο
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Από τα μέσα Ιανουαρίου 2019 έως το τέλος της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από ξεχωριστούς καλεσμένους, τα ονόματα των οποίων, καθώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Αντίστοιχα, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη οργανώνει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και δράσεις για μεγάλους, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από τη ζωγραφική του Γιάννη Μόραλη:
Χορός στο Μουσείο: Χορός στην περιοδική έκθεση «Γιάννης Μόραλης»
Μια ξεχωριστή προσέγγιση της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης» μέσα από την κίνηση. Ένας διαφορετικός τρόπος έκφρασης μπροστά στα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη.
Για ενήλικες και νέους 16+
31.01.19 ώρα 18.00-20.00, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Κόστος συμμετοχής: €20
Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Πληροφορίες – κρατήσεις: Τ 210 3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00
Οι περιπέτειες ενός μισού κύκλου
Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 7 έως 10 χρονών στην έκθεση «Γιάννης Μόραλης».
03.02.19 ώρα 11.00-13.00, Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Κόστος συμμετοχής: €12
Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Πληροφορίες – κρατήσεις: Τ 210 3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00
Σχόλια για αυτό το άρθρο