Αποκαλύψεις για μερικά από τα “ ιερά παραμύθια” που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένα, από την ιστορία, την επιστήμη και την pop κουλτούρα.
H Mαρία Αντουανέτα ποτέ δεν είπε “αν δεν έχουν να φάνε ψωμί δώστε τους παντεσπάνι”.
Σύμφωνα με τη Λαίδη Αντονία Φρέιζερ, μία από τις πιο πρόσφατες βιογράφους της Μαρία Αντουανέτα, η φράση προέκυψε από την Βασίλισσα Μαρία Τερέζα, σύζυγο του Λουδοβίκου 14ου και αναφερόταν σε μπριός. Είναι πολύ πιθανό δε, η φράση να ειπώθηκε όχι λόγω άγνοιας ή ειρωνείας αλλά επειδή το μπριός το οποίο στον 18ο αιώνα, ήταν μια απλά ενισχυμένη έκδοση του ψωμιού όσον αφορά τη ζύμη του με την πρόσθεση βουτύρου και αυγών. Ακόμα κι έτσι η ατάκα είναι βλακώδης, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η φράση ειπώθηκε από ευγένεια, τύπου “δώστε τους κάτι πιο θρεπτικό” και κάποιοι άλλοι ότι πρόκειται για κατασκεύασμα προπαγάνδας. Που ως γνωστόν οδήγησε τη Μαρία στο να χάσει το κεφάλι της. Ηθικό δίδαγμα: Τα γλυκά σε κάνουν να χάνεις το κεφάλι σου.
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ δεν εφηύρε το τηλέφωνο.
Ο Αντόνιο Μεούτσι, ένας ιδιοφυής εφευρέτης από τη Φλωρεντία, έφτασε στις Η.Π.Α. το 1850. 10 χρόνια μετά παρουσίασε μια συσκευή επικοινωνίας που την ονόμασε telefono. Το 1871 αρρώστησε σοβαρά. Ανίκανος να μιλήσει καλά αγγλικά και ζώντας με προνιακό επίδομα δεν κατάφερε να στείλει το ποσό των 10 δολλαρίων που χρειαζόταν για την ανανέωση της πατέντας του όσον αφορά το τηλέφωνο, το 1874. Δύο χρόνια μετά, το 1876, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ που όλως τυχαίως δούλευε στα ίδια εργαστήρια με τον Μεούτσι, κατοχύρωσε την πατέντα ως δική του. Αν και ο Μεούτσι προχώρησε σε μήνυση, τα αυθεντικά σχέδια της εφεύρεσης του που θα ήταν και το κύριο αποδεικτικό στοιχείο, είχαν εξαφανιστεί “μυστηριωδώς” από το εργαστήριο. Στο οποίο επαναλαμβάνω, εργαζόταν μαζί με τον Μπελ. Ηθικό δίδαγμα: Ποτέ μη μιλάς μεθυσμένος σε συναδέλφους σου.
O Nέρωνας δεν έκαψε τη Ρώμη.
Και σίγουρα δεν έπαιζε βιολί τραγουδώντας από το μπαλκόνι του παλατιού του, πρώτον γιατί το βιολί εφευρέθηκε τον 15ο αιώνα και δεύτερον επειδή εκείνη τη στιγμή βρισκόταν 56 χλμ. μακριά, στο εξοχικό του παλάτι. Μαθαίνοντας για το ξέσπασμα της φωτιάς, μεταφέρθηκε αμέσως στη Ρώμη προκειμένου να ηγηθεί στις προσπάθειες για την κατάσβεση της. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ήταν ημίτρελος. Αλλά ο μύθος για την ευθύνη του στην πυρκαγιά μάλλον οφείλεται στη δική του προσπάθεια να κατηγορήσει γι ‘αυτό τους Χριστιανούς. Και στα γρήγορα αντανακλαστικά των Χριστιανών να στοχοποιήσουν τον ίδιο. Ηθικό δίδαγμα: όπου υπάρχει καπνός δεν υπάρχει απαραίτητα και φωτιά.
Το κοτόπουλο Τίκα Μασάλα δεν έχει καμία σχέση με την ινδική κουζίνα.
Δηλαδή έχει αλλά ως εισαγόμενο έδεσμα εφ’ όσον για πρώτη φορά φτιάχτηκε στη Γλασκόβη το 1960 και από εκεί πέρασε στην Ινδία. Σήμερα είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στη Μ. Βρετανία μολονότι δεν υπάρχει σταθερή συνταγή αφού σε μια πρόσφατη γαστρονομική έρευνα μετρήθηκαν 48 διαφορετικοί τρόποι ετοιμασίας του. Η γνήσια εκδοχή του ονομάζεται Κοτόπουλο Τίκα και προέρχεται από το Μπαγκλαντές. Κομμάτια μαριναρισμένου κοτόπουλου μαγειρεμένα σε ένα πήλινο φούρνο που ονομάζεται ταντούρ. Το Μασάλα προέκυψε όταν ένας πελάτης εστιατορίου στη Γλασκόβη ζήτησε να του το σερβίρουν με σάλτσα και μπαχαρικά. Μασάλα σημαίνει ένα μίγμα μπαχαρικών που συνήθως περιέχει τζίντζερ, σκόρδο, τομάτες, βούτυρο, κρέμα, κάρδαμο, κύμινο, κουρκουμά, σκόρδο, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, και σκόνη από τσίλι. Ηθικό δίδαγμα: Θες γνήσιο ethnic φαγητό; Για πιτόγυρο τώρα.
Το αγαπημένο ποτό του Τζέιμς Μποντ δεν είναι η βότκα Μαρτίνι.
Μια έρευνα στο www.atomicmartinis.com πάνω στα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ δείχνει κατ’ αρχάς ότι ο τύπος το τσούζει και με το παραπάνω αφού κατά μέσο όρο πίνει ένα ποτό κάθε εφτά σελίδες. Από τα 317 ποτά που έχει καταναλώσει συνολικά στα βιβλία του, το αγαπημένο του ήταν μια τριπλή μερίδα ουίσκι που ήπιε 107 φορές. Σαμπάνια ήπιε τριάντα φορές και σε ένα μόνο βιβλίο, το “Ζεις μονάχα δυο φορές” τσάκισε τριάντα πέντε ποτήρια σάκε αφού ήταν στην Ιαπωνία. Βότκα μαρτίνι ήπιε μόνο 19 φορές κι άλλες 16 τζιν μαρτίνι. Αλλά η παραγγελία του Σον Κόνερι στην ταινία “Χρυσοδάχτυλος”, “shaken not stirred” έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της σειράς εφ’ όσον το 1990 ψηφίστηκε από το Αμερικάνικο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο ως η 90η πιο διάσημη κινηματογραφική ατάκα.
Παραμύθι ο Ποπάι: Το σπανάκι δεν έχει σίδηρο.
Τα πάντα οφείλονται στον γερμανό χημικό Έριχ Φον Γουλφ που αν και επιστήμονας, ή στα μαθηματικά ήταν σκράπας, ή μύωπας και δεν έβλεπε τι έγραφε. Γιατί το αποτέλεσμα ήταν να γράψει το 1870 ότι το σπανάκι έχει περιεκτικότητα σε σίδηρο 35 mg ανά εκατό γραμμάρια ενώ εννοούσε 3,5 mg όπως αποκαλύφτηκε πολλά χρόνια αργότερα, και με πολύ μικρό ποσοστό απορρόφησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαθέτει πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών. Τον καιρό της δημιουργίας του Ποπάι, η έρευνα αυτή δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί. Και η ένταξη του σπανακιού στο διαιτολόγιο του ήρωα με την ικανότητα να τον μετατρέπουν σε σούπερμαν, έγιναν αμέσως αντιληπτές κυρίως από τις κονσερβοποιίες λαχανικών που είδαν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται στο διάστημα. Και τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τη φράση μπαμπούλας “φάε το σπανάκι σου αν θες να γίνεις δυνατός”. Ηθικό δίδαγμα: Η μανούλα δεν έχει πάντα δίκιο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο