Στους αγαπημένους μου Πεύκους και στην κορυφαία αγαπημένη ταβέρνα Πιπεριά, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Brenda Reid το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Ο Φάνης Εικοσιπεντάκης -που έχει την Πιπεριά, αλλά και την ολοκαίνουρια Ελιά- με δική του πρωτοβουλία και την οργάνωση του Δήμου Σητείας, του ΔΟΚΑΣ, της Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρίας Λασιθίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων ετοίμασαν τη παρουσίαση του βιβλίου “Το παιδί του ουρανού” που αποτελεί τη συνέχεια του έργου από την εξαιρετική φιλόλογο Άννα Μανουσάκη.
Η Brenda Reid επισκέφθηκε το νησί με το σύζυγό της πριν 30 χρόνια ως τουρίστρια, και από τότε το ερωτεύτηκε και κάθε χρόνο είναι ανελλιπώς εδώ. Τα τελευταία 10 χρόνια, μένει εδώ μεγάλα διαστήματα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, στο σπίτι που αγόρασε στους Πεύκους και, όπως δηλώνει αυθόρμητα και αφοπλιστικά, νιώθει ότι εδώ είναι το σπίτι της, ότι «βρίσκεται εκεί που ανήκει, στο σωστό μέρος!». Γεννημένη στο Λονδίνο, σπούδασε στη Δραματική σχολή την τέχνη του θεάτρου και αφήγηση παραμυθιών. Εργάστηκε ως κειμενογράφος σε έντυπα μέσα. Σταδιοδρόμησε ως παραγωγός ταινιών και επιμελήτρια σεναρίων στο BBC και στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής δραματουργίας σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο στην Αγγλία. Μόλις συνταξιοδοτήθηκε, άρχισε να αφιερώνει ακόμη περισσότερο χρόνο σε αυτό το γραφικό χωριουδάκι, τους Πεύκους Σητείας, από όπου εμπνεύστηκε για να γράψει το πρώτο και λίγο αργότερα το δεύτερο βιβλίο που μας χάρισε. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και πολλοί άλλοι φίλοι της από την Αγγλία που ήρθαν στο χωριό, απέκτησαν σπίτι εδώ και μεγαλώνουν την παρέα των συγγραφέων που γράφουν και εμπνέονται από αυτόν τον τόπο. Χαριτολογώντας οι ίδιοι, λένε πως ζουν στο «χωριό των συγγραφέων»! Και μάλλον λένε αλήθεια.
Η Brenda γνώρισε καλά τον τόπο και τους ανθρώπους του. Έγραψε ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που εμπνεύστηκε στους Πεύκους, στο γραφικό αυτό ορεινό χωριό της Νοτιοανατολικής Κρήτης και σε αυτό εξυμνεί την Κρήτη, τιμάει τους Κρητικούς και μας κάνει περήφανους που είμαστε Έλληνες. Για να γράψει αυτό το βιβλίο, συζήτησε πολύ με τους κατοίκους του χωριού, (σημαντική ήταν η γνωριμία και οι πολύωρες συζητήσεις, στην γραφική Πιπεριά, με το Φάνη Εικοσπεντάκη και τη μητέρα του Ευδοξία). Κατέγραψε τις μαρτυρίες τους από τα δύσκολα χρόνια της επταετίας των συνταγματαρχών, τις ενέταξε στην μεγάλη προφορική παράδοση του τόπου μας, τις συμπλήρωσε με ιστορικά ντοκουμέντα και δημιούργησε ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στους Πεύκους, που ποιητική αδεία – για λόγους ποιητικής σύμβασης – στο βιβλίο πήρε το όνομα Παναγιά από την ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας στα περβόλια. Ο τόπος, λοιπόν, είναι το φιλόξενο και όμορφο αυτό χωριό της Νοτιοανατολικής Κρήτης, ο ειδυλλιακός παραδεισένιος τόπος της Κρήτης, στον οποίο η ζωή κυλάει στους ήρεμους καθημερινούς της ρυθμούς. Ο χρόνος είναι η δεκαετία του 70, στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Η συγγραφέας με ρεαλιστική ματιά και χωρίς ίχνος εξιδανίκευσης περιγράφει τους απλούς χωρικούς και τη ζωή τους, αφηγείται τα γεγονότα που καθορίζουν τη ζωή τους και πλέκει αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία. Οι ήρωες του βιβλίου συνομιλούν με την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία της Κρήτης. Καθώς η υπόθεση διαδραματίζεται στα ζοφερά χρόνια της επταετούς δικτατορίας, που σημάδεψε την Ελλάδα και την νεότερη ιστορία του τόπου μας, οι πρωταγωνιστές εμπλέκονται στα ιστορικά γεγονότα και διασταυρώνονται με ηρωικά πρόσωπα για να γίνουν στην κορύφωση της ιστορίας και οι ίδιοι ήρωες. Πρόκειται για μια ιστορία χαρακτήρων. Η συγγραφέας γνωρίζει σε βάθος τους χαρακτήρες του βιβλίου της και καταφέρνει να συνθέσει ένα σύνολο από αντιπροσωπευτικούς ανθρώπινους τύπους της εποχής μέσα από την πλοκή της ιστορίας. Οι ήρωές της είναι πλασμένοι με τις αξίες μιας άλλης εποχής που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Με αυτά τα χαρακτηριστικά κερδίζουν – όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος – την καρδιά της Αγγλίδας συγγραφέως και της κεντρικής ηρωίδας της, με την οποία και ταυτίζεται. Δίπλα σε αυτούς υπάρχουν βέβαια και οι πιο σκοτεινοί χαρακτήρες, που ακολουθώντας το ιστορικό πλαίσιο του αφηγηματικού χρόνου, είναι τα κακέκτυπα της αυταρχικής εξουσίας, οι συνεργάτες του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Η συγγραφέας μας δίνει έτσι μέσα από την αντίθεση και την τεχνική της φωτοσκίασης των ηρώων της, μια δύσκολη ψυχογραφία. Ωστόσο οι βασικοί χαρακτήρες είναι απλοί χωρικοί, αγράμματοι αλλά σοφοί. Άνθρωποι αυθεντικοί, ψυχικά γενναιόδωροι, έχουν αγνότητα έχουν τρυφερότητα. Άνθρωποι φτωχοί, χωρίς να έχουν πολλά, όμως είναι πλούσιοι, γιατί ξέρουν να δίνουν πολλά. Άνθρωποι που ξέρουν ότι στην πράξη της προσφοράς εκφράζεται η ζωντάνια και η χαρά της ζωής.
«Το παιδί του ουρανού» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που μας δίνει τη χαρά της ανάγνωσης και ταυτόχρονα την ανάγκη της περισυλλογής. Καθώς είναι εμπνευσμένο από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, η αξία του ξεπερνάει το ευχάριστο ανάγνωσμα και γίνεται ένα βιβλίο που μπορεί να μας συγκινήσει βαθύτατα και να μας θυμίσει ότι είναι τιμή και ευθύνη να είσαι Έλληνας και να έχεις μεγαλώσει σε αυτό το ηρωικό νησί, την Κρήτη. Το βιβλίο προκαλεί δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη, ξυπνάει μέσα του την κρυμμένη ευαισθησία. Είναι ένα βιβλίο που σε βάζει να σκεφτείς, να αναρωτηθείς για τις επιλογές σου, να θέσεις διλήμματα και να δώσεις απαντήσεις. Σε βάζει να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να ρωτήσεις, ποιος είσαι και ποιος θα μπορούσες να γίνεις, αν μπορείς και εσύ να σπάσεις τα δεσμά και να ακολουθήσεις το όνειρό σου, να σταθείς ως το τέλος σταθερός στις αξίες σου; Να υπάρξεις γενναίος, σαν Κρητικός ! Είναι ένα βιβλίο που, αν και έχει λυπητερό τέλος, σε αφήνει με μια αίσθηση γλυκιάς πληρότητας και ανάτασης. Η ψυχή σου έχει ταξιδέψει μαζί του και έχει πετάξει σε κορυφές που ίσως δεν τολμάς να τις περπατήσεις στην καθημερινότητα. Και μόνο για αυτό αξίζει να το διαβάσετε. Τα αισθήματα της εσωτερικής γλυκύτητας που προκαλεί, το επαληθεύουν !
Σε ένδειξη τιμής ο δήμος Σητείας αποφάσισε να βραβεύσει τη Brenda Reid και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Πατεράκης παραβρέθηκε για το σκοπό αυτό. Διαβάστε στη συνέχεια επιλεγμένα σημεία της παρουσίασης από τη φιλόλογο Άννα Μανουσάκη: «Το παιδί του ουρανού» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Brenda Reid που εκδίδεται από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το βιβλίο εκδόθηκε πριν ένα χρόνο στην Αγγλία με τίτλο «Heavenly’s child». Έρχεται ως συνέχεια του πρώτου μυθιστορήματος με τίτλο «Χωρίς αντίο» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε best seller. Έτσι με αυτό το βιβλίο που έχουμε στα χέρια μας, ολοκληρώνεται μια επιτυχημένη διλογία, η οποία, από όσο πληροφορήθηκα, πρόκειται να γίνει τριλογία, γιατί η Brenda έχει ξεκινήσει ήδη τη συνέχεια, στο τρίτο βιβλίο που γράφει. «Το παιδί του ουρανού» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που μας δίνει τη χαρά της ανάγνωσης και ταυτόχρονα την ανάγκη της περισυλλογής. Καθώς είναι εμπνευσμένο από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, η αξία του ξεπερνάει το ευχάριστο ανάγνωσμα και γίνεται ένα βιβλίο που μπορεί να μας συγκινήσει βαθύτατα και να μας θυμίσει ότι είναι τιμή και ευθύνη να είσαι Έλληνας και να έχεις μεγαλώσει σε αυτό το ηρωικό νησί, την Κρήτη.
Δείτε παρακάτω βίντεο από την παρουσίαση και περισσότερα στο sitiapress.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο