Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή γλώσσα και σημαίνει «το Πέρασμα», από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία. Για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί το προσκύνημα του Ιησού στην Ιερουσαλήμ και την έναρξη της Θυσίας που κορυφώνεται με την Ανάσταση. Η φύση συμπάσχουσα: ο ετήσιος κύκλος, μετά το «θάνατο» του χειμώνα, έρχεται η άνοιξη, η αναγέννηση. Οι αγρότες αρχίζουν τη σπορά.
Στην Ελλάδα, παραδοσιακά τα αβγά βάφονται κόκκινα για να συμβολίσουν το αίμα της Θυσίας και οι Επιτάφιοι διακοσμημένοι με βιολέτες, κρίνους και άλλα λουλούδια σκορπούν την ευωδία τους σε μία υποβλητική τελετή, όσο και η μυσταγωγική μεταλαμπάδευση του Θείου Φωτός τη νύχτα της Ανάστασης. Η χρήση βεγγαλικών, το σπάσιμο πήλινων αγγείων (στην Κέρκυρα) είναι μερικά ακόμη έθιμα που προκαλούν μεγάλη εντύπωση.
Αυτά στην Ελλάδα. Ας δούμε όμως, έθιμα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το Λαγουδάκι του Πάσχα (Easter Bunny) είναι στις ΗΠΑ τόσο δημοφιλές όσο και ο Άγιος Βασίλης. Σαν έθιμο ξεκίνησε πριν από 500 και κάτι, χρόνια στη Γερμανία (τότε μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) και συμβολίζει τη γονιμότητα της φύσης. Εξαπλώθηκε δυτικά στην Ολλανδία και μεταφέρθηκε με τα πλοία των αποίκων στην Πενσιλβανία. Το Osterhase ήταν μια από τις μεγαλύτερες χαρές για τα παιδιά και τόσο πραγματικό όσο ο Άι Βασίλης!
Στο γαλλόφωνο μέρος της Ελβετίας διακοσμούν τα πηγάδια με όμορφα διακοσμημένα αβγά και λουλούδια εποχής, για να τιμήσουν τη ζωή που προσφέρει το νερό. Στην Ουγγαρία, 100 χλμ από τη Βουδαπέστη, στην περιοχή της μειονότητας των Πάλοκ, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα είναι έθιμο το μπουγέλωμα των γυναικών από τους άντρες. Θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη και γονιμότητα.
Στη Γερμανία στολίζονται και δέντρα με πασχαλινά αβγά σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία από το Σάαλφελντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν 9.000 αβγά, τα οποία συμβολίζουν την αναγέννηση.
Στην Αιθιοπική γλώσσα η γιορτή λέγεται Φασίκα και γιορτάζεται με μεγάλο τραπέζι. Οι πιστοί φορούν άσπρα ρούχα που συμβολίζουν την αγνότητα και στολίζουν το κεφάλι με στεφάνια από φύλλα φοινικιάς, όπως αυτά με τα οποία χαιρέτησαν το Χριστό θριαμβευτικά κατά την είσοδο του στην Ιερουσαλήμ.
Στην Αυστραλία αντί για το λαγουδάκι έχουν το Μπίλμπι του Πάσχα, ένα ντόπιο είδος που ο πληθυσμός του μειώνεται. Αυτό έχει ιστορική βάση καθώς όταν είχαν εισαχθεί τα κουνέλια στην ήπειρο με τον αποικισμό της από τους λευκούς, είχαν καταστρέψει πολλά περιβόλια!
Σχόλια για αυτό το άρθρο